Ondergronden | Deel 1

68 Views
Ondergronden
Ondergronden

In dit artikel vind u informatie over de diverse ondergronden en methoden om te onderzoeken welke verf er op een oppervlak zit.

OUDE VERFLAAG

Niet alle soorten verf hechten goed op elkaar. Vlak na het schilderen merk je dat meestal niet zo, maar doordat de ene verf meer uitzet en krimpt dan de andere, kunnen lagen zich van elkaar loswerken. Als u wilt weten of de nieuwe verf op de oude hecht, omdat u deze wilt laten zitten, zit er niets anders op dan een proefje te doen. Bereid de oude verflaag goed voor: vetvrij maken, licht schuren, stofvrij maken en schilderen. Dan kunt u na een week de ruitjesproef doen.

In principe (maar helaas zijn er in de praktijk uitzonderingen, vervelende verrassingen) kunnen dezelfde verfsoorten goed over elkaar heen worden gezet, als de laag maar niet te dik wordt. Als verschillende verfsystemen over elkaar heen worden aangebracht, kan de verf eerder gaan bladderen en barsten.

• Verf herkennen. Als u oude verf wilt overschilderen, is het nodig te weten om wat voor laag het gaat. Verven die u buiten kunt tegenkomen:

– Of een oude verflaag bestaat uit waterige dispersieverf kunt u te weten komen door een schilfertje van de verf in een vlammetje te houden. Waterige dispersieverf gaat smeulen, verkoolt en geeft een zurige lucht af; de verf brandt niet.

– Alkydverf is niet oplosbaar in water en alcohol. U kunt hem herkennen aan het feit dat hij bij het afbranden (op hout, niet op steen) rimpelt en blaren trekt. De verf absorbeert geen water en schrapen met een mesje geeft vaak metaalachtige strepen, als van potlood. De verf vat vlam als u een schilfer in een vlammetje houdt.

– Chloorruberverf kunt u op een steenachtig oppervlak tegenkomen en een enkele keer op metaal. Hij is te herkennen aan het feit dat hij al week wordt bij 60 tot 65 °C. Ook is er de volgende proef: houd een koperdraad met een tang vast en verhit hem in een gasvlam tot hij gaat gloeien. Wrijf de draad langs de verf, zodat er wat op blijft zitten en steek hem weer in de vlam. Bij aanwezigheid van chloor ontstaat nu een geelgroene vlam en ruikt u een scherpe zoutzuurgeur (giftig!).

– Cementverf kunt u op een steenachtig oppervlak tegenkomen. Het is eigenlijk meer een dunne, gepigmenteerde pleisterlaag. De kwaststrepen zijn vaak nog zichtbaar, tenzij de verf is gerold. Bij nabije beschouwing ziet het oppervlak eruit als fijn schuurwerk van de stukadoor. De verf krijt door en door af.

– Witkalk heeft een krijtig uiterlijk, met soms nog zichtbare kwaststrepen. De kalk is met een mesje makkelijk af te schrapen, als van een schoolbord-krijtje.

– Silicaatverf kunt u op een steenachtig oppervlak tegenkomen. Het lijkt soms of het oppervlak geglazuurd is: het is vast en hard van structuur en
mat van uiterlijk, al kan dit per plek verschillen. Soms ziet het oppervlak er vlekkerig uit en krijt het wat af. Op dichtgestreken, verglaasde oppervlakken hecht andere verf niet meer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text