Ondergronden | Deel 2

138 Views
Houtondergronden
Houtondergronden

HOUT EN HOUTACHTIGE MATERIALEN

Hout is prima te schilderen met erg veel verftypen. Uit sommige soorten hout kunnen stoffen in de verf trekken.

Houtachtige platen vereisen soms ook een voorbehandeling. Multiplex (voor buiten alleen watervast verlijmde kwaliteit gebruiken) en spaanplaat (bijna alleen die met cement en fenol-lijm als bindmiddel zijn geschikt voor buitentoepassing) zijn zonder meer te schilderen, maar de kopse kanten zuigen erg sterk. Behandel deze met acrylaatkit, liever niet met plamuur. Masonite, een watervaste hardboard, dient te worden ontvet (maar niet geschuurd) en dan met alkydgrondverf geschilderd. Houtwolcementplaat reageert alkalisch; u schildert hem met acrylaatdispersieverf of betonverf.

KUNSTSTOF

Kunststof is een zeer moeilijk te schilderen materiaal. Het probleem is vaak de soort kunststof te herkennen. Het nemen van een proefje is altijd aan te bevelen: ontvet grondig en ruw het oppervlak op met fijn schuurpapier (korrel 220) of staalwol. Sommige merken verkopen speciale kunst-stof(grond)verf die op veel kunststoffen hecht. Verder zijn er de volgende tips:

– Polyetheen (PE) is soms met de volgende proef te herkennen: het brandt met een felle, gele vlam en eraf vallende druppels branden verder. De rook ruikt een beetje naar een kaars die zojuist is uitgeblazen. Polyetheen is te schilderen met tweecomponenten-polyurethaanverf en acrylaatverf met een organisch verdunningsmiddel. Maak het echter goed, maar voorzichtig, schoon met thinner en ruw het op met fijn schuurpapier.

– Hard PVC (van onder meer grijze hemelwaterafvoerbuizen en vaak kunststof ramen) is te determineren met de volgende proef: verhit een koperdraad (bijvoorbeeld van elektra-draad) boven een gasvlam tot hij gaat gloeien (houd hem met een tang vast). Wrijf de draad langs het plastic, zodat er wat op blijft zitten en steek hem weer in de vlam. Bij aanwezigheid van PVC wordt nu een geelgroene vlam geproduceerd en ruikt u een scherpe zoutzuurgeur (giftig!). U kunt PVC schilderen met zowel alkydhars-, acryl-, vinyldispersie- als polyurethaanverf.

– Polypropyleen (PP) is bij de brandtest te herkennen aan de felle vlam met blauwe kern; afgevallen druppels branden verder. De rook heeft een scherpe paraffinegeur. Polypropyleen is een moeilijk te schilderen ondergrond. Besteed veel aandacht aan de voorbehandeling. U kunt proberen te schilderen met vinylharsverf, polyurethaanverf en acrylaatverf met organisch verdunningsmiddel.

– Polyester is goed met tweecomponentenepoxyverf te schilderen en iets minder goed met alkydverf en polyesterverf.

– Melamine (waaronder formica) is met polyurethaanverf te schilderen.

– ABS geeft bij brand een zwarte, vlokkerige rook af, die zoetig ruikt. ABS is goed te verven met tweecomponentenpolyurethaanverf en acrylaatverf met een organisch verdunningsmiddel.

– Op andere kunststoffen kan de hechting van verf te wensen overlaten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text