Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Ontwerpen van de keuken

6 Views
Ontwerpen van de keuken
Ontwerpen van de keuken

Een keukenontwerp kunt u het beste beginnen door de positie van de drie basiselementen -het fornuis, de gootsteen en de koelkast- te bepalen. Een handige en veilige werkruimte waarin deze drie elementen verwerkt zijn, kan eruitzien als één ononderbroken lijn, maar ook als een compacte ‘werkdriehoek’. De basiselementen moeten binnen een afstand van 5-7 m van elkaar staan. Ook moet er binnen die afstand voldoende bergruimte zijn voor de ingrediënten en keukenspullen die u bij het koken gebruikt. Zelfs als u alleen maar thee wilt zetten, moet u toch bedenken waar u de ketel, waterkraan, thee en suiker, kopjes en koelkast wilt plaatsen ten opzichte van elkaar. Uiteindelijk bepalen vooral de vorm en grootte van uw huidige keuken en uw ideeën daarover de keuze voor een bepaalde werkdriehoek.

In een lange, smalle ruimte is de beste optie waarschijnlijk een indeling in één rechte lijn langs een stuk wand van minimaal 3 m en maximaal 6 m lang, waarbij het aanrecht wordt onderbroken door een gootsteen en een kookplaat. In een eenkamerappartement zou één wand ook ideaal zijn, omdat u de keuken dan kunt afschermen als u haar niet gebruikt – bijvoorbeeld achter hangende schuifdeuren of met behulp van een lang, meerdelig scherm.

De kombuiskeuken, oorspronkelijk ontworpen voor schepen, kleine jachten en vliegtuigen, wordt steeds meer gebruikt in de binnenhuisarchitectuur, omdat ze ideaal is voor kleine ruimtes waar elke centimeter telt. Langs evenwijdige wanden staan twee werkbanken; aan de ene kant de gootsteen en het fornuis met een aanrecht ertussen, aan de andere kant de koelkast en nog een aanrecht. Deze opstelling is flexibel, zelfs als de ruimte tussen de basiselementen beperkt is. De doorgang tussen de werkbanken moet wel ongeveer 1,40 m breed zijn, anders kunt u niet goed bij de onderste kastjes en laden.

Een kookeiland is heel traditioneel en herinnert aan boerenkeukens of aan de keukens van oude landhuizen, waar de centrale tafel een belangrijk werkblad vormde om deeg te kneden, taarten te glazuren of bonen te doppen. Professionele koks, die veel werkruimte nodig hebben, zweren erbij. Het kookeiland kan zelfs een extra spoelbak voor groente en een fornuis bevatten, al hebt u in dat geval meestal ook een afzuigkap nodig. U kunt ook ruimte vrijmaken voor het sociale aspect van de keuken – want mensen trekken altijd naar de plek waar de kok aan het werk is. Het kookeiland is een ideale oplossing als u graag met vrienden of familie bijeen komt om gezellig te eten.

In L- en U-vormige keukens kan de werkdriehoek tussen twee of drie wanden worden geplaatst, een indeling die in grote en kleine ruimtes goed werkt. Vergeet echter niet dat de werkdriehoek nooit meer dan de optimale ruimte mag innemen, hoe groot het vertrek ook is. Als u een van beide alternatieven wilt combineren met een eetgedeelte, moet u met zorg een plaats voor de tafel kiezen. De keuken moet namelijk ruim en comfortabel ogen en de tafel en stoelen mogen de kok niet in de weg staan.

keuken ontwerpen
De kookzone

De kookzone

Eigenlijk hoeft alleen de kookplaat deel uit te maken van de werkdriehoek; de oven en magnetron kunnen elders apart worden ingebouwd. Een oven op ooghoogte is handig voor drukke koks, die op die manier op hun gerechten kunnen letten; bovendien is het veiliger voor kleine kinderen. Waar u de kookplaat ook installeert, het is altijd verstandig en praktisch om aan weerszijden een hittebestendig aanrecht te plaatsen. Een andere ‘must’ is een afzuigkap boven het fornuis. De efficiëntste modellen voeren rook en stoom via een pijp naar buiten af; zogenaamde recirculatiekappen zuiveren de lucht door een vervangbaar filter.

keuken ontwerpen
De waszone

De waszone

Hoewel ruimte en smaak uw keuze voor een keuken mee bepalen, komt een dubbele spoelbak in elke keuken natuurlijk goed van pas. U kunt er alle kanten mee op: de afwas kan in de ene bak gewassen en in de andere gespoeld worden, groenten kunnen aan de ene kant in het water staan, terwijl u in de andere bak bijvoorbeeld vis schoonmaakt.

Vroeger was de gootsteen bijna altijd voor het raam geplaatst, misschien omdat daar meestal de afvoer naar buiten liep. Daarnaast maakte dit het afwassen -vroeger misschien wel de meest tijdrovende keukenklus- minder vervelend, want zo was er tenminste iets om naar te kijken. Sinds de opmars van de vaatwasmachine stelt de afwas echter niet zoveel meer voor, zodat u niet langer een uitzicht vanachter de gootsteen nodig hebt. Als u natuurlijk daglicht in de keuken hebt, kunt u dit beter gebruiken voor het gedeelte waar u de meeste tijd doorbrengt. De vaatwasmachine kan op elk niveau worden geplaatst; of u haar liever op vloer- of op heuphoogte inruimt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Als u een plaats voor de gootsteen kiest, moet u voldoende opberg- en afdruipruimte reserveren voor veelgebruikt serviesgoed, keukengerei en schoonmaakmateriaal. In elk geval hebt u ook ruimte nodig voor een afvalbak, wellicht met gescheiden delen voor gewoon en groen afval.
Ook wasmachines staan vaak in de keuken, behalve in huizen met een aparte wasruimte of een bijkeuken waar de kleren gewassen, gedroogd en gestreken worden. In hygiënisch opzicht is het natuurlijk beter om vuile was uit de buurt van etenswaren te houden. Andere plaatsen voor de wasmachine zijn een kast onder de trap of de badkamer. De extra ruimte in de keuken kunt u dan gebruiken voor de tijdbesparende vaatwasmachine.

keuken ontwerpen
De koelirigszone

De koelirigszone

De moderne technologie heeft ons twee soorten koelruimten gegeven: de koelkast en de diepvries. Verse etenswaren zoals groente en fruit kunt u het beste in een koele provisiekast of kelder bewaren. Vlees en melkproducten bewaart u in de koelkast en verse of kant-en-klare etenswaren kunt u in de diepvries langere tijd goed houden. U kunt ook een koelvriescombinatie aanschaffen. Wederom hangt uw keuze af van wat u zelf wilt en wat het beste past in de beschikbare ruimte, of u een losse diepvries wilt of niet. Omdat dit apparaat constant aan staat, is het verstandig om een energiezuinig model uit te kiezen. Het moet natuurlijk ook goed ontworpen zijn, zodat u er zoveel mogelijk spullen in kwijt kunt.

Als u koelapparaten onder het aanrecht zet, moet u aan de achter- of bovenkant voor voldoende ventilatie-ruimte zorgen; zo zijn de apparaten veilig en zuinig in het gebruik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *