Oude vloerbedekking

31 Views
Oude vloerbedekking
Oude vloerbedekking

Oude vloerbedekking kan een goede ondergrond zijn voor nieuwe, vooral als hij mooi vlak ligt. Als de nieuwe vloerbedekking wordt geplakt, moet de oude ook goed op de ondergrond vastzitten. Maar niet alle vloerbedekkingen kunnen over elkaar heen: harde en zachte vloerbedekking kunnen over harde heen, maar harde niet over zachte, en zachte niet altijd over zachte.

Oude vloerbedekking (tapijt, vinyl en dergelijke) die los ligt, is makkelijk weg te halen. Is de vloerbedekking geplakt, dan moet u hem voorzichtig lostrekken; eventueel eerst met een af-steekmes of breed plamuurmes lossteken. Vaak gaat dat handiger als u de vloerbedekking in banen heeft gesneden. Beschadig de ondervloer bij het snijden en steken niet.

Resten vloerbedekkingslijm kunt u soms zacht maken met behulp van een (verf)föhn, maar wees voorzichtig, want er dreigt brandgevaar! Voor het zacht maken van lijmen zijn speciale middelen te koop. Welke methode bruikbaar is, hangt ook van de ondervloer af. Verwijder alle resten van een oude schuimrug en zoveel mogelijk lijm; als de vloer te oneffen blijft moet hij worden uitgevlakt.

Als u nieuwe vloerbedekking gaat plakken, is het handig te weten dat er lijm is waarbij het verwijderen later niet zo’n grote klus meer is. Asbesthoudend vinyl. Vinyl dat omstreeks de jaren 70 is geproduceerd kan een dragerlaag met asbestvezels hebben. Meestel is de kleur lichtgrijs, lichtbeige of lichtgroen en niet glanzend; de rug breekt als het vinyl wordt omgebogen met de rug naar de buitenkant.

Als u het asbesthoudende vinyl niet kunt laten liggen, kunt u het laten verwijderen door een gespecialiseerde firma. Het is riskant werk, maar als u zelf heel zorgvuldig een aantal voorzorgsmaatregelen neemt, kunt u het zelf doen.

Plak naden van niet-verwijderbare kasten en de andere ruimten af. Draag kleding die u na afloop kunt weggooien of gebruik een wegwerp-overall. Draag rubber laarzen, die u na afloop nat reinigt. Draag ook een stofmasker met speciaal filter (P3).

De werkomgeving, het vinyl (vooral de onderkant ervan) en de vloer moeten met een nevelspuit vochtig worden gehouden, zodat loskomende asbestdeeltjes niet gaan zweven. Werk rustig. Snijd met een scherp mes het vinyl in banen van ongeveer 15 bij 40 cm tot op de ondervloer door. Die banen trekt of steekt u langzaam los, onder voortdurende bevochtiging. Doe het vinyl in stevige plastic zakken, die u goed kunt afsluiten. Om elke zak komt een tweede plastic zak, die u ook goed afsluit en waarop u een duidelijke plakker bevestigt met de tekst ‘asbesthoudend vinyl’. Dit afval levert u in bij een Chemokar of bij een depot voor klein chemisch afval.

Als het vinyl is geplakt op platen om de vloer te egaliseren, gaat u iets anders te werk: met behulp van strijklicht zoekt u de randen van de platen op en tekent deze af. Dan snijdt u het vinyl op die randen door. Met behulp van bijvoorbeeld een koevoet verwijdert u die platen. Neem van tevoren contact op met de reinigingsdienst van uw gemeente om de afvoer van die platen te regelen. De ondervloer wordt direct na het verwijderen, voordat hij is opgedroogd, geëgaliseerd met een vloeibaar cement-houdend egalisatiemiddel.
Als dit hard is, neemt u alle vlakken in de betrokken ruimte en aanpalende ruimten die kunnen zijn vervuild nat of vochtig af. Niet stofzuigen. Gooi de betrokken spons en/of dweil weg. Neem een douche en was ook uw haren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text