Parket leggen | Deel 1

16 Views
Parket leggen
Parket leggen

Gereedschap om parket te leggen

Het gereedschap verschilt per parket-soort; zie ook de leginstructies van de leverancier.

– Zaag: cirkelzaag, decoupeerzaag, verstekzaag.

– Boormachine als er doorvoeringen zijn.

– Hamer: timmermanshamer, rubber hamer.

– Rolmaat, duimstok, profielaftaster (voor het overbrengen van moeilijke vormen), zweihaak (voor het overbrengen van schuine hoeken).

– Drevel als parket wordt gespijkerd.

In het begin

Er zijn veel verschillende systemen om parket te leggen. De leveranciers maken er voor hun soort parket leghandleidingen voor. Lees die ook goed.

De ondergrond moet vlak en droog zijn. Zie voor het vlak maken onder ‘Ondervloer voorbereiden’ en voor isolatie tegen vocht, waar parket niet tegen kan, bij ‘Begane-grondvloeren en vloerverwarming’. Bij een betonvloer met een anhydrietestrich, dient een vakleverancier na vochtmeting vast te stellen of deze geschikt is voor parket. Als u parketstroken zonder tussenlaag op een houten vloer legt, moeten de stroken in principe dwars op de vloerdelen komen. Als de vloerdelen dan gaan kromtrekken is dat in het parket minder snel te zien. Aangezien de vloerdelen meestal ’met het licht mee’ liggen, komen de parketstroken daar dwars op, wat niet mooi is, in verband met schaduwwerking (van de naden en later het bollen van de parketstroken). De conclusie is dat toch een tussenlaag te verkiezen is.

Bij aflevering moet het vochtgehalte van parket gemiddeld 8% zijn. Zit er meer vocht in, dan krimpt het ’s winters te veel; zit er minder vocht in, dan zet het ’s zomers te veel uit. Massief parket en voorgelijmd parket zwellen en krimpen het meest; lamel op vurehout en multiplex doen dit het minst. Het vochtgehalte is met een houtvochtmeter te bepalen. In plasticfolie verpakte parket behoort het juiste vochtgehalte te hebben, zodat acclimatiseren niet nodig is. In de ruimte waarin het parket wordt gelegd is het bij voorkeur zo’ n 18 tot 20 °C en de relatieve luchtvochtigheid is er tussen 50en70%.

Wat betreft de zwelnaad kunt u vooreen kamer van 4 m breed de vuistregel hanteren dat voorgelijmd parket aan alle kanten minstens 10 mm nodig heeft (bij 5 meter breed 15 mm en 6 meter breed 20 mm); massief parket minimaal 15mm, spaanplaat lamel minimaal 15 mm en gewoon lamel 10 mm. Bij bredere ruimten is vaak een grotere zwelnaad nodig; informeer hiernaar bij de vakwinkelier. Controleer bij het uitpakken de vloerbedekking op kleur, afmetingen, beschadigingen , scheef afgezaagde stroken (waardoor de kopse kanten – de uiteinden van de stroken – niet mooi op elkaar kunnen aansluiten), stroken met scheve messing en groef (waardoor ze in de lengterichting niet gelijk kunnen liggen), beschadigde messing (die daardoor moeilijk in de groef past) en inkervingen aan de kopse kant.

Pas op dat u de stroken niet beschadigt. Vooral de kant van de groef is erg kwetsbaar. Als u er op staat of er met een hand op leunt, kan er een rand afbreken, waardoor de strook niet meer of nog maar gedeeltelijk te gebruiken is.

Leg zelf gezaagde kopse kanten niet tegen elkaar, tenzij u een professionele verstekzaagmachine gebruikt; anders is de kans groot dat het kiert. Gewoonlijk is dat ook niet nodig: afgezaagde einden kunt u meestal bij een muur laten eindigen en wegwerken onder een afdeklat. Als u een decoupeerzaag gebruikt, leg dan het hout ondersteboven, zodat van de bovenkant geen splinters kunnen worden afgetrokken. De decoupeerzaag zaagt namelijk in de opgaande slag, in tegenstelling tot een handzaag. Parketdelen moeten stevig aansluiten (op een enkele uitzondering na), zodat er geen naden zijn. Tik de nieuwe lat met een hamer stevig tegen de voorgaande terwijl u het hout beschermt met een houten plankje.

De kopse kanten van de parketstroken moeten minimaal 15 cm (bij sommige soorten meer) verspringen, maar een grotere verspringing (20 а 30 cm) is vaak mooier. Onregelmatige verspringing van stroken geeft doorgaans het mooiste resultaat.

Verwijder liefst eerst de plinten en drempels. Ga na of de kamerdeuren nog wel open en dicht kunnen nadat het parket is gelegd. Eventueel een stukje afzagen of afschaven. Maak afstandklosjes ter dikte van de zwelnaad die u gaat vrijhouden. Beschadig een dampremmende laag niet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text