Parket leggen | Deel 2

39 Views
Parket leggen
Parket leggen

Meet en reken uit hoe u met de hele parketstroken in de kamerbreedte uitkomt . De laatste strook zal meestal in de lengte op maat moeten worden gezaagd. Als dit ’passtuk’ smaller wordt dan een centimeter of 4 is het niet bij alle soorten parket makkelijk vast te zetten. Dan kan het nodig zijn aan twee kamerkanten een passtrookte maken.

Zelden zijn wanden recht en hoeken in een kamer haaks. Bij een haakse kamer legt u de eerste rij stroken met de groef-kant naar de wand, vrijgehouden met de afstandklosjes. Vergeet ook de afstandklosjes aan de kopse kanten niet. Bij een kamer zonder haakse hoeken en/of met onregelmatig gevormde wanden begint u met een touwtje te spannen (of u zet een lijn op de vloer) op ongeveer een meter van de muur, met het licht mee. Parallel aan dit touw legt u de eerste rij parketstroken. Dan werkt u vandaaruit naar de dichtstbijzijnde wand. Tenzij u de stroken verdekt spijkert, vinden ze geen steun; u heeft dan een helper nodig om ze tegen te houden als u er de nieuwe stroken aan vastzet. De methode van het pas maken van de stroken aan de kopse kant hangt af van wat de voorlaatste parketstrook voor kops uiteinde heeft, een messing of een groef. Als de voorlaatste strook een messing heeft, legt u de laatste strook ernaast met de groefkant naar de muur. Dan schrijft u de zaaglijn af in het verlengde van het uiteinde van de voorlaatste strook (de messing telt niet mee); vervolgens trekt u er nog de zwelnaad af. Als de voorlaatste parketstrook aan de kopse kant een groef heeft, legt u de laatste strook ernaast met de messingkant naar de muur. Teken de zaaglijn in het verlengde van het uiteinde van de voorlaatste parketstrook af; vervolgens trekt u er de zwelnaad minus de messinglengte vanaf.

Bij schuin verlopende wanden meet u de hoek met een zwei af.

De volgende rij kunt u beginnen met het stuk dat u van het pasmaken van de voorgaande rij overhoudt. Mits de kopse naden voldoende verspringen: anders kunt u er nog een stuk afzagen of het stuk bewaren om elders als passtuk te dienen.

Een laatste parketstrook langs de wand maakt u pas door hem om te beginnen successievelijk precies bovenop de voorlaatste strook te leggen. Leg dan bovenop de hiervoor genoemde strook een andere strook. Als daarvan de groefkant naar de muur wijst, moet u afstandklosjes tegen de wand leggen (in het geval de messing-kant naar de muur wijst, kan de messing als afstand-klosje fungeren, mits hij breed genoeg is). Teken de zaaglijn af. Voor het vastdrukken van de laatste strook gebruikt de parketteur een aanslagijzer. Het kan echter ook met behulp van bijvoorbeeld een kleine koevoet. Bescherm de wand of plint echter wel met een plaatje dun multiplex.

Als de parketstroken onderling worden verlijmd, zet u tussen de wand en de laatste strook een paar wiggen om het geheel goed aan te klemmen, tot de lijmverbinding voldoende stevig is. Voor doorvoeringen van buizen zaagt of boort u voldoende grote gaten, met zwelruimte rondom die even groot is als langs de wanden. Geef het midden van de gaten aan op de betrokken strook; meet dit uit met winkelhaak en duimstok. De strook parket zaagt u wigvormig in tot die gaten, een beetje naar de buitenkant van die gaten toe, opdat de strook er makkelijk omheen kan worden geschoven. Gebruik een zo dun mogelijk zaagblad, bijvoorbeeld van een figuurzaag. Het wigvormige stuk hout moet namelijk op zijn plaats worden gelijmd. Zet het hout tot het drogen van de lijm klem met wiggen. Voor de afwerking van deze zwelnaad zijn bij de CV-winkelier speciale kunststof kapjes verkrijgbaar. Als twee buizen dicht bij elkaar zitten, kan dat echter niet. Een andere mooie afwerking bestaat uit een raamwerkje dat u op maat maakt van kwartronde latjes.

Er wordt vaak aangeraden van deurkozijnen een stuk af te zagen, zodat het parket er aan de onderkant onderdoor kan lopen en het afwerken van de zwelnaad daar niet nodig is. Als er ooit andere vloerbedekking komt, en in een huurhuis, is dit niet zo’n gelukkige ingreep.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text