Parket leggen | Deel 3

59 Views
Parket leggen
Parket leggen

Vastzetten en afwerken van parket

Als het parket verdekt wordt gespijkerd, gebruikt u verloren-kopspijkers die 15 tot 20 mm in de ondervloer steken. Minimaal om de 100 cm brengt u een spijker aan; er komen per strook echter minimaal twee spijkers. U slaat de spijker precies in de bovenhoek van de messing. Voorboren met een boortje dat een millimeter dunner is dan de spijker kan bij sommige houtsoorten nodig zijn om het splijten van het hout te voorkomen. Tik bij het inhameren van de spijkers voorzichtig, zodat het parket niet beschadigt. Het laatste stukje tikt u met een drevel in, zodat de nagelkop zo’n millimeter onder het houtoppervlak steekt.

Als de parketdelen onderling worden verlijmd, gebruikt u constructielijm of witte houtlijm. U zet om de 40 cm een lik lijm in de groef of op de messing. Doe dit echter niet te royaal, want anders kan de lijm er aan de bovenkant uitpuilen, wat vlekken kan geven, zelfs als u hem direct verwijdert, of kan hij er aan de onderzijde uitlopen en de delen aan de ondervloer vastzetten, wat niet mag. Verwijder de afstandklosjes pas na het volledig drogen van de lijm.

De zwelnaad wordt uit esthetisch oogpunt aan het gezicht onttrokken met een plint. Die plint mag nooit aan de vloerbedekking worden bevestigd, maar wordt altijd op de wand, deurpost en dergelijke vastgezet. Als spijkeren of schroeven niet mogelijk is, kunt u lijm gebruiken.

Panelen met messing en groef zijn te beschouwen als een soort vloertegels. Net als voor keramische en natuurstenen tegels rekent u uit hoe u de passtukken het mooist verdeelt. Voordat u de eerste baan legt, zet u op de ondervloer twee haaks op elkaar staande lijnen uit.

Verder is het leggen gelijk aan dat van strokenparket met messing en groef.

Parketproblemen

Hout werkt door vochtopneming en droging. Hoe goed parket ook gelegd is, het zal daardoor in de loop van de tijd bijna altijd gaan kieren. Slecht geconditioneerd en verkeerd gelegd hout uiteraard eerder en meer dan wanneer de uiterste aandacht aan deze aspecten is besteed. Het ene hout werkt ook meer dan het andere: kromtrekken van delen en kieren komen bijvoorbeeld relatief vaak voor bij essen.

Doordat de naden tussen de parketdelen opentrekken en er dan vuil in komt, kunnen ze bij uitzetten niet meer geheel sluiten. Dit wordt in de loop van de tijd steeds erger. Het hout moet ergens heen: daardoor gaan de planken op den duur wat bollen. Dit is niet te voorkomen.

Verder slijt de afwerklaag en komen er krassen in. Daarom moet hij af en toe worden vernieuwd. Niet alle parketlak is goed bestand tegen alcohol, zoals uit sterke drank. Veeg deze er dan ook zo spoedig mogelijk af.

Vocht geeft in een waslaag lichtgekleurde vlekken. Als het vocht niet te lang heeft ingewerkt, zijn die vlekken bijna geheel onzichtbaar weg te werken. Probeer het door eerst schoon te maken met terpentine en vervolgens met was in te smeren dat u met heel fijne staalwol licht inschuurt.

Butsen in hout zijn soms ongedaan te maken. Dan moet bij de buts het hout niet te ver zijn ingedeukt en moeten ook geen houtvezels zijn doorgescheurd. Als de laklaag ter plekke is verwijderd, kunt u het hout nat maken (leg er een natte lap op, niet groter dan de plek), waardoor de vezels opzwellen. De oorspronkelijke structuur van het hout wordt dan soms hersteld.

Als er een zware beschadiging in een houten lat is gekomen, kunt u eventueel een stuk hout vervangen. Daarvoor is het handig altijd wat hout van het parket te bewaren na het leggen. U heeft voor dit werk een cirkelzaag nodig met een zo klein mogelijke middellijn zaagblad. Stel de zaag in op de dikte van het parket, met behulp van een reserve-plank.

Bij op de ondergrond gelijmde plakjes is het ’t handigst een of meer hele plankjes te vervangen. Zaag een of meer gleuven in het parket, zodat u de betrokken planken met een grote schroevendraaier of iets dergelijks van de ondergrond kunt lichten. Houd aangrenzende latten tegen, omdat ze door lijm of lak kunnen zijn vastgeplakt. Zaag de nieuwe stroken exact op maat. Als u ze niet zonder veel moeite in de opening zou kunnen krijgen, kunt u een zijkant en eventueel een kopse kant iets ’arm’ schaven, zodat de strook er makkelijker ingaat. Haal zoveel mogelijk oude lijm van de ondergrond en plak de nieuwe strook vast.

Bij parketstroken met messing en groef zaagt u een gleuf in het midden van de parketstrook, zodat u de strook voorzichtig, eventueel stukje bij beetje, kunt verwijderen. Daarvoor zijn vaak een houtbeitel en hamer nodig. Let op dat u de messing en groef van de aangrenzende planken niet beschadigt.

Van de nieuwe plank verwijdert u de onderkant van de groef en de messing (let op dat u de rand van het oppervlak niet beschadigt). Lijm de afgezaagde messing in de lege groef in de vloer. Lijm de nieuwe plank aan weerszijden vast. Let op bij verdekt gespijkerde planken, dat u uw zaag of beitel niet beschadigt.

Als de planken onderling in de messing en groef verlijmd zijn, dan precies langs de messing en groef verwijderen en de nieuwe plank ertussen lijmen nadat u de messing voorzichtig heeft verwijderd en hem in de eigen groef heeft vastgelijmd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text