Parket leggen | Soorten van parket

12 Views
Parket leggen
Parket leggen

Traditioneel parket

Er zijn verschillende soorten: massieve plankjes en samengestelde delen, zoals mozaïek, visgraat en paneelpatroon; soms ’tapis’ genoemd. Het parket wordt op de ondergrond geniet, gespijkerd of geplakt. Dit parket wordt zelden of nooit door doe-het-zelvers gelegd. Het moet na het leggen worden geschuurd en de niet/spijkergaatjes moeten worden gevuld. Bij tapisparket is geen zwelnaad nodig; verlijmd mozaïekparket heeft rondom een zwelnaad van minimaal 7 mm nodig.

Als het parket later opnieuw wordt geschuurd moeten de nieten of spijkers verder worden ingedreven.

Lamelparket

Het gelaagde lamelparket is rondom voorzien van messing en groef. De stroken verschillen in breedte (van circa 13 tot 20 cm), lengte (van circa 150 tot 365 cm) en dikte (van circa 13 tot 23 mm), al is de toplaag meestal ongeveer 4 mm.

Dit parket bestaat ook in mozaïek-uitvoering, waarbij er rechthoekige paneeltjes met messing en groef worden geleverd. Er is ook een systeem waarbij de panelen onderling met een metalen veer worden verbonden.

Dit parket wordt meestal verdekt gespijkerd, al kan het ook in de messing en groef worden verlijmd of op de vloer gelijmd.

Voorgelijmd parket

Er zijn twee soorten: bij de ene legt u losse platen voorgelijmd plaatmateriaal diagonaal op de vloer. Daar timmert u de voorgelijmde parketstroken op vast. Nadeel is dat u de vloerbedekking twee keer moet leggen: zowel het plaatmateriaal als de parketstroken moeten op maat worden gemaakt.

Bij het andere systeem zijn de parketstroken voor de helft op de stroken board gelijmd. Daardoor ontstaat een soort liplas met voorgelijmde vlakken. De stroken worden op elkaar vastgetimmerd. Bij het vasttimmeren wordt een rubber hamer gebruikt. Omdat zwart rubber zwart kan af geven op het hout moet hij met plakband worden omwikkeld. Er moet schuin op de stroken worden geslagen, opdat de latten strak aansluiten, zowel aan de stuik- (kopse) als langsnaden.

De stuiknaden moeten minimaal 15 cm verspringen.

Bij het zagen moet u voorkomen dat er zaagsel op de lijmlaag komt, omdat dit de hechting nadelig beïnvloedt.

Massief parket

De dikte van de planken varieert van ongeveer 15 tot zo’n 25 mm. Planken van minimaal 23 mm kunnen als zelfdragende vloer op de balken worden gelegd.

Als de planken verschillend van breedte zijn, moeten ze vooraf worden gesorteerd op breedte, want in elkaars verlengde kunnen alleen planken van een breedtemaat komen.

Als massief parket wordt gebruikt als zelfdragende vloer op balken, moet het zo worden gelegd, dat er nooit twee kopse kanten naast elkaar op een balk komen. Liefst komen er ook geen kopse kanten tussen de balken. De kopse kanten van de planken langs de muur moeten op een vloerbalk liggen. Verder moeten de delen niet strak tegen elkaar worden gelegd.

Er bestaat een systeem waarbij de planken onderling met clips worden verbonden. Anders worden de planken verdekt gespijkerd of verlijmd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text