Plat houten dak isoleren

19 Views
Plat houten dak isoleren
Plat houten dak isoleren

Een goed en verantwoord geïsoleerd plat houten dak is aan de bovenzijde van isolatiemateriaal voorzien. Verantwoord betekent in dit geval ook dat het bestaande dak (de balken en de dakvloer) in goede staat verkeren. Het eerste wat u doet is het grind verwijderen. Dat dient voorzichtig te gebeuren want beschadiging van de dakbedekking moet worden voorkomen. Het is beter het grind niet op één grote hoop te scheppen, aangezien het dak die zware belasting wel eens niet aan zou kunnen. U kunt het grind naar de begane grond brengen, óf u voert de isolatiewerkzaamheden in gedeelten uit door eerst een deel schoon te maken, te isoleren, van nieuwe dakbedekking te voorzien en tenslotte weer met een deel van het grind af te dekken.

Als het dak goed schoon en vlak is, maar de waterdichtheid van de dakbedekking niet betrouwbaar, dan legt u er eerst een gesloten plasticfolie overheen. Daarover heen komt het isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal moet voldoende stevigheid (lees: ‘drukvastheid’) bezitten; u moet er over kunnen lopen zonder dat het materiaal wordt ingedrukt. In aanmerking komen materialen als polystyreenschuimplaten of polyurethaan-schuimplaten met een zgn. ‘gecacheerde’ laag, d.w.z. platen die in de fabriek al zijn voorzien van een eerste dakbedekkingslaag op bitumenbasis.

Eveneens geschikt zijn de harde glas- of steenwolplaten van ‘dakkwaliteit’. Deze laatste materialen hebben als extra voordeel dat ze ook behoorlijke geluidsisolerende kwaliteiten bezitten, en dat is in elk geval meegenomen als het in uw omgeving wat lawaaierig is. Welk isolatiemateriaal u ook toepast: de platen moeten bij voorkeur in verband (verspringend) worden gelegd, waarbij alleen de lengtenaden in dezelfde lijn liggen. Alle aansluitingen dienen ‘potdicht’ te zijn gesloten. Over het isolatiemateriaal komt tenslotte de uit meerdere lagen bestaande bitumineuze dakbedekking.

Om het aldus gecreëerde ‘dakpakket’ tegen opwaaien te beschermen wordt er tenslotte de grindlaag overheen gestort. Deze grindlaag heeft de functie van een ballastlaag. Het grind op een plat dak moet een korreldiameter hebben van minstens 15 mm. Grind van een kleinere korreldiameter dan ca. 15 mm is te fijn om als ballast te dienen; bij zeer harde wind of storm zal het van het dak waaien. Het totale grindpakket moet minimaal 5 cm dik zijn, maar u moet er vanuit gaan dat het grindpakket dezelfde dikte moet hebben als de dikte van het toegepaste isolatiemateriaal.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text