Schuimstofmatras of binnenveringmatras?

11 Views
binnenveringmatras
binnenveringmatras

Tot een paar jaar geleden heerste er in de beddenindustrie een kleine oorlog tussen de fabrikanten van binnenveringmatrassen en schuimrubbermatrassen. Intussen is deze bijgelegd in een gezonde concurrentie, in het algemeen belang van de slapers.

De fabrikanten van schuimrubber matrassen zijn teruggekomen van de uniforme schuimrubberplaten, zij werken met schuimrubber in verschillende hardheidsgraden en bouwen luchtkamers. De staaldraadmatrassen zijn lichter geworden, daarom is men ook afgestapt van de driedelige matrassen, die slaaptechnisch vele nadelen hadden. De staaldraadmatrassen piepen nog nauwelijks en er zijn modellen die niet meer het zware raam van bandstaal hebben. En — einde van de kleine oorlog — staaldraadmatrassen worden dikwijls bekleed met schuimrubber.

Matrassen van schuimstof bestaan óf uit schuimrubber (Latex = natuurlijke caoutchouc) óf uit schuimplastic (polyurethaanschuim = een synthetisch uitgangsprodukt). De natuurlijke voordelen van een schuimrubbermatras, de elastische poriën en luchtkamers, kan men zonder technische moeilijkheden ook aan de schuimplasticmatrassen geven.

Bepalend voor het gemak is het volumegewicht van het matrasschuim. Dit bepaalt tegelijkertijd de hardheidsgraad van de matras. Slapers met een gemiddeld lichaamsgewicht (60 tot 90 kg) moeten een middelstevige matras kopen (volumegewicht 35 = 350 gram per dm3). Lichtgewichten slapen beter op een zachte (volumegewicht 30) en zwaargewichten gemakkelijker op stevige (volumegewicht 45) matrassen. Ook geeft men de hardheidsgraden dikwijls een nummer: 1 = licht, 2 = normaal, 3 = stevig.

Staaldraadmatrassen heffen deze verschillen op door de elasticiteit van de stalen veren. De aparte veren van spiraalveermatrassen kunnen door de verschillend zware belastingen minder of sterker afslijten. Bij de kern van eindeloos gespiraliseerde staaldraad (zie tekening) is dat vrijwel uitgesloten; de stalen veren zijn hier zo met elkaar verbonden, dat zij elkaar wederzijds steunen en slijtverschijnselen opheffen. Bij de spiraalveermatrassen van prima kwaliteit zijn de aparte, onderling verbonden spiraalveren ingebouwd in zakken van stof. Daardoor wordt ook het geringste piepgeluidje voorkomen. Er bestaan in de hoogte verstelbare matrassen met een kern van schuimstof en van staaldraad. Het mechanisme waarmee u het hoofd of voeteind van de matras omhoog kunt zetten, bevindt zich steeds in de bodem van het bed. Er zijn er met hefbomen, pneumatisch of met elektromotoren.

Zomer- of wintermatrassen zijn aan een zijde bekleed met wollen draden (winterzijde) en op de andere zijde met katoenen stoffen (zomerzijde). Met dergelijke bekledingsstoffen, die ook uit synthetisch materiaal gemaakt kunnen zijn, zijn overigens alle schuimstof-en staaldraadkernen bekleed. Om hygiënische redenen moeten de stofferingsstoffen en de overtrekken van de matrassen afneembaar zijn, opdat u ze zelf kunt wassen of laten reinigen.

In de kern van de matras kunnen zich, door de constante vering, geen stofdeeltjes afzetten; deze blijven dus in het omhulsel liggen. De overtrekken moeten ritssluitingen hebben, die niet slechts over de smalle kant, maar ook tot op een derde van een lange zijde reiken. Dan kan men de overtrek er zonder moeite afnemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text