Schuin dak isoleren aan de binnenkant

147 Views
Schuin dak isoleren aan de binnenkant
Schuin dak isoleren aan de binnenkant

Bij het isoleren van een schuin dak kunt u het beste gebruik maken van een minerale wol, ofwel: glaswol of steenwol. Alleen deze beide materialen zijn, naast uitstekend warmte-isolerend, ook brandwerend en geluidsisolerend. Vooral wanneer u in een min of meer rumoerige omgeving woont is deze laatste eigenschap van minerale wol een plezierige bijkomstigheid waar u niets extra’s voor betaalt.

Kunststofschuimplaten bezitten weliswaar ook goede warmte-isolerende eigenschappen, maar zijn zelden brandwerend en hebben geen geluidsisolerende kwaliteiten. Al eerder hebben we er op gewezen, dat kunststofschuimplaten een vrij laag smeltpunt hebben en bij blootstelling aan vuur een schadelijke damp afscheiden.

Kies voor daken die niet uit systeemdakplaten zijn opgetrokken, een glas- of steenwolmateriaal van minstens 8 cm dikte. Bij een dak van systeemdakplaten is een eventuele extra isolatie van ca. 4 cm ruim voldoende. Bedenk wel, dat systeemdakplaten die aan de buitenzijde van een dampdichte laag (asfalt, folie o.i.d.) zijn voorzien, moeten worden doorboord met ventilatiegaatjes, voordat u aan de binnenkant gaat isoleren.

Indien u de binnenkant van een geïsoleerd dak meteen brandwerend wilt maken, kunt u als bekledings-of afwerkingsmateriaal gebruik maken van gipskartonplaten of van houtwolcementplaten. Deze platen kunt u óf tegelijk met de glas- of steenwol tussen de gordingen plaatsen, óf later tegen de onderkant van de gordingen bevestigen. In het laatste geval worden de gordingen dan aan het oog onttrokken en krijgt u vanzelf een doorlopende, gladde ‘plafond-afwerking’. Gipskartonplaten kunnen worden geschilderd, bepleisterd of behangen. Heraklith-houtwolcementplaten hebben van zichzelf een redelijk fraai, nogal grillig aanzien en kunnen naturel worden gehouden of met een muurverf worden bestreken.

Met de ‘Rockwool decoratieve zolderplaat 536’ kunt u de binnenkant van het dak als het ware van een naturel-jute afwerking voorzien, waaraan niets meer hoeft te worden gedaan. Een ‘Hobbisol zolderplaat’ van Isover heeft aan één zijde een witte, dampremmende afwerklaag die kan worden geschilderd of behangen. Een tweede Hobbisol zolderplaat is die met een naturel jute-afwerklaag. Een nadeel van deze decoratieve glas- of steenwolplaten is hun geringe dikte van 5 cm, maar u kunt ze uiteraard als ‘tweede laag’ gebruiken door eerst een isolatielaag van 4 cm dikte aan te brengen en daaroverheen de decoratieve platen als ‘afwerkingslaag’ te gebruiken. U hebt dan toch een isolatiedikte van 9 cm gerealiseerd.

Vaak laat men bij het isoleren van een schuin dak het isolatiemateriaal aan de binnenkant geheel tot in de nok doorlopen. U zou uzelf kunnen afvragen of dat wel nodig is, wanl juist in die driehoekige nok-ruimte verzamelt zich de warmste lucht. Warmte waar и niets aan hebt. Verlóren warmte dus. Het aanbrengen van een licht-geconstrueerd plafond meteen goede isolatie, op ongeveer 220 cm boven de zoldervloer, kan ueen behoorlijke besparing op aardgas geven. Hetaange-brachte plafond kunt и isoleren op dezelfde wijze als een vlieringvloer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text