Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Schuin dak isoleren aan de buitenkant

5 Views
Schuin dak isoleren aan de buitenkant
Schuin dak isoleren aan de buitenkant

Wanneer een schuin dak gedekt is met pannen, met op het dakbeschot een bitumineuze laag of een (plastic-) folie, en/of het dak aan de binnenzi jde reeds is voorzien van een betimmering, dan is het soms mogelijk zo’n dak tussen het dakbeschot en de pannen te isoleren. Hierbij kan worden gebruik gemaakt van stroken glas- of steenwol, die onder de pannendragende ‘panlatten’ worden gelegd. De dakpannen moeten dan rij voor rij verwijderd worden en, na het aanbrengen van de glas- of steenwolstroken, weer teruggelegd.

In sommige gevallen kan dat echter problemen geven, aangezien de pannen bij de nokvorsten en de gevel-pannen vaak precies aansluiten of zelfs klem zitten. In dat geval kan de isolatiedikte hoogstens 3 cm bedragen. Veel beter is de overigens ingrijpender manier zoals die op de tekening is aangegeven: hier zijn op het bestaande dakbeschot nieuwe, hogere ‘daktengels’ aangebracht. Tussen deze daktengels, die iets hoger moeten zijn dan de dikte van het te gebruiken isolatiemateriaal, zijn de glas- of steenwolstroken gelegd, met daar overheen een ventilerende folie. Over deze folie worden tenslotte de panlatten aan de verhoogde daktengels vastgespijkerd. De ventilerende folie dient om stuifsneeuw e.d. van het glas- of steenwolmateriaal weg te houden.

In enkele gevallen kan worden overwogen een isolatiebedrijf opdracht te geven de ruimte tussen dakbeschot en dakpannen vol te schuimen met een kunststofschuim, net zoals dat bij bestaande spouwmuren gebeurt. Een bezwaar hiervan kan zijn dat de kunst-stofschuimlaag slechts 3 а 4 cm bedraagt, maar ook dat vogels het kunststofschuim stuk pikken en erin gaan nestelen. Voor de vogels is dat niet erg, maar wel voor de isolatiewaarde van het kunststofschuim …

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *