Soorten haarden en kachels

93 Views
soorten haarden en kachels
haarden en kachels

Er zijn tegenwoordig nogal wat soorten haarden en kachelsverkrijgbaar. In eerste instantie zal de keuze vallen op een exemplaar dat past bij uw smaak en interieur. Maar het is ook verstandig om stil te staan bij de soort brandstof, bedieningsgemak en voorzieningen die voor de installatie getroffen moeten worden.

tegelkachel
Tegelkachel

Tegelkachel:

Deze gesloten kachel blijft, nadat het vuur is gedoofd, nog geruime tijd warm. De kachel is bekleed met keramische tegels, die meestal in een stalen raamwerk op de kachel zitten, bij sommige modellen zijn ze met een veersysteem bevestigd. De tegels zijn in verschillende kleuren te koop, de kachel kan dus prima aansluiten bij het interieur. Speksteenkachel: Een natuursteensoort die warmte langzaam opneemt en langzaam afgeeft is speksteen. De speksteenkachel heeft dus, na te zijn aangestoken, enige tijd nodig om op gang te komen. Wanneer de kachel eenmaal op temperatuur is dan verspreidt deze langdurig een zeer aangename en gelijkmatige warmte. Dit soort kachels weegt tussen de 500 en 3500 kilo, dit vergt wellicht aanpassing aan de fundering.

Potkachel:

potkachel
Potkachel

Een nostalgische, compacte kachel van gietijzer, van binnen vaak bekleed met hittebestendig keramiek. De potkachel is geschikt voor verschillende brandstoffen. Kolenkachel: Een afsluitbare, vrijstaande kachel, uitsluitend geschikt voor het stoken van (verschillende soorten) kolen. De as valt door een open rooster in een la. Kolenkachels zijn ook verkrijgbaar met een regelaar of thermostaat. Gaskachel: Deze kachels werken uitsluitend op gas, zijn zuinig in gebruik en eenvoudig te bedienen: met een druk op de knop aan en uit. Hedendaagse gaskachels zijn vaak voorzien van TTB (Thermische Terugstroom Beveiliging). TTB zorgt ervoor dat de beveiliging in werking treedt als de verbrandingsgassen in de kachel terugstromen. Gevelkachel: De afvalgassen van deze gaskachel worden via een rookkanaal in de gevel naar buiten afgevoerd. De buitenlucht wordt aangezogen als zuurstof voor de verbranding. Sfeerhaarden op gas met een gevelafvoer kunnen zonder rookgasventilator ge?nstalleerd worden in woningen met mechanische ventilatie.

Houtkachel:

houtkachel
Houtkachel

Een afsluitbare kachel, uitsluitend geschikt voor stoken op hout. Het afsluitdeel (de deurtjes) kunnen opengewerkt of dicht zijn. De stookbodem is dicht of door middel van een (schud)rooster afsluitbaar.

Hout/kolenkachel:

Een vrijstaande, afsluitbare kachel, waarin zowel hout als kolen gestookt kan worden. De rooster dat onderin de kachel zit moet bij houtverbranding gesloten zijn. Tijdens het stoken van kolen is de rooster open.

Openhaardkachel:

De kachel, zowel vrijstaand als inbouw, is geschikt voor open en gesloten stoken.

Fornuiskachel:

Fornuiskachel
Fornuiskachel

Een kachel, maar met fornuisfunctie (bevat ??n of meer ovens en verwarmt de vertrekken).

Allesbrander:

De misleidende naam. Een allesbrander bestaat niet, want niet alles mag verbrand worden. Bepaalde stoffen stoten namelijk milieuvervuilende en giftige stoffen uit (geverfd hout, plastic). Alleen onbewerkt hout of materialen die bedoeld zijn als brandstof mogen worden gebruikt.

Inbouwhaard:

De inbouwhaard wordt, het woord zegt het al, ingebouwd in de schoorsteen of schouw. Afhankelijk van de uitvoering zijn ze geschikt voor het stoken van hout, gas of kolen. Deze haarden zijn, door middel van een eventuele glazen schuifdeur, zowel gesloten als open te gebruiken. De inbouwhaard is uitermate geschikt om te plaatsen in bestaande open haarden, omdat er meestal geen hak- of breekwerk nodig is.

Vrijhangende haard:

Vrijhangende haard
Vrijhangende haard

Een haard verankerd in het plafond, zorgt voor een ruimtelijk effect. Gasgestookte haard: De afvalgassen van deze haard (gesloten met gas als brandstof) verdwijnen via een rooster of rookkanaal via het dak of de gevel.

Voorzet- of voorhanghaard:

Deze haard is compleet voorgefabriceerd en kan op de vloer of aan de wand worden bevestigd. De haard is in open, dichte en open-dichte uitvoering verkrijgbaar. Doorkijk- of tunnelhaard: Twee of meerdere zijden van deze vrijstaande haard zijn open. Deze haarden vereisen een rookkanaal met een grote diameter en, wanneer het een open type betreft, is deze gevoelig voor tocht.

Open haard:

Een haard met ??n of meerdere open zijden, die zowel vrijstaand als in de muur kan worden geplaatst. Geschikt voor hout of gas. Een open haard is er in de eerste instantie voor de sfeer, het rendement is namelijk relatief laag.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text