Steenachtige vloer egaliseren

62 Views
Steenachtige vloer egaliseren
Steenachtige vloer egaliseren

Een gezonde steenachtige vloer (beton, holle baksteen) met een cementgebonden afwerklaag die alleen oneffen is, kunt u egaliseren met een vloeibaar egalisatiemiddel. Het vloeroppervlak mag niet sterk afzanden, een lossige cementhuid hebben of anderszins niet hecht zijn. Als dat het geval is, zal zoveel mogelijk van dit losse materiaal moeten worden verwijderd en de vloer dan met een hechtmiddel behandeld. Een hechtmiddel is ook nodig op vloertegels. Altijd moet echter vooraf de vloer van vuil en vet worden ontdaan. Welk hechtmiddel nodig is, moet de fabrieksdocumentatie van het egalisatiemiddel vermelden.

Ga meteen rechte lat over de vloer om te zien waar zich verhogingen of verdiepingen bevinden. Kleine verhogingen kunt u afvlakken door te schuren met een carborundumsteen, haakse slijpmachine of zelfs een gebakken klinker. Sterke verdiepingen vult u vooraf op met kunst-harsmortel of een gelijksoortig vulmiddel.

Anhydriet-estrichvloeren kunnen grote problemen veroorzaken; voordat de vloerbedekking wordt gelegd, moet het vochtgehalte ervan worden gemeten. Vraag bij zo ’ n vloerafwerking altijd advies aan een deskundige leverancier en laat het advies op uw nota optekenen.

Bij een vloer van geprefabriceerde elementen (broodjesvloer en dergelijke) kan een onvoldoende gewapende dekvloer gaan scheuren.

Egalisatiemddel verwerken

Er zijn speciale “zelfuitvlakkende” egalisatiemiddelen voor vloeren. Mits goed aangemaakt en voldoende snel verwerkt vloeien ze zelf waterpas uit.

Verwijder van de vloer losse delen, maak hem vuil- en vetvrij en breng indien nodig (zie de gebruikshandleiding van het egalisatiemiddel) een hechtmiddel aan. Vul grote gaten en brede spleten vooraf met een kunsthars mortel. Sterk absorberende, droge vloeren moeten voor het egaliseren worden bevochtigd, omdat ze anders te veel water aan het egalisatiemiddel onttrekken, waardoor het niet goed uithardt.

Zie voor de minimale en maximale omgevings- en ondergrondtemperatuurde verwerkingsinstructies van de leverancier. Egaliseren mag niet in de zon, terwijl het oppervlak tegen zonnestraling moet worden beschermd tot het geheel droog is. Ook tocht kan de uitharding verslechteren, maar er moet wel goed worden geventileerd.

Doe de juiste hoeveelheid schoon water in een kunststof speciekuip en strooi daar het egalisatiemiddel in. Goed mengen, bij voorkeur met een mixhulpstuk op de boormachine (niet te snel laten draaien; ongeveer 600 toeren). Zie voor de verwerkingstijd de verpakking. Te weinig water maakt dat het middel niet goed genoeg vloeit, en te veel water maakt dat het minder sterk wordt, meer krimpt en dat de droogtijd langer wordt. De maximaal toegestane (meestal per op te brengen laag) en minimaal benodigde laagdikte staat in de fabriekshand-leiding. U brengt de laag zó dik op, dat het juist in het vlak ligt van het hoogste punt op de vloer. Bij grote oneffenheden is het daarom beter de toppen van de vloer te schuren. Giet het spul op de vloer en spreid het uit, bijvoorbeeld met een vloertrekker of spaan. Dan gaat u er met een houten of aluminium rei overheen om het vlak uit te spreiden. Aan de randen kunt u er nog even met een stalen spaan overheen wrijven. Dan doet u het volgende stuk. Werk op die manier naar een deuropening toe.

Laat de vloeregalisatie rustig uitharden en drogen. De benodigde tijd verschilt per merk en hangt ook van de temperatuur en luchtvochtigheid af. Soms redt u het niet met één laag, en moet een tweede laag worden aangebracht.

Na droging gaat u meteen rei over het oppervlak en kijkt of het mooi vlak is. Hier en daar moet een kloddertje egalisatiemiddel worden weggeschuurd, vooral aan de randen.

Let op de uiterste gebruiksdatum op de verpakking van het egalisatiemiddel; het is niet onbeperkt houdbaar.

Als u het egalisatiemiddel gaat bekleden met plaatmateriaal, moet dat net zo worden gelegd als hiervóór beschreven. Voor spaanplaaten multiplex moet u voordat u vloeibaar egaliseermiddel gebruikt de plaats van de vloerbalken op de plinten of wanden optekenen.

Nieuwe steenachtige vloer

Een nieuwe betonvloer of alleen een nieuwe estrichlaag moet voldoende zijn doorgedroogd voordat u daarop vloerbedekking kunt leggen. Hoelang een betonvloer moet drogen, hangt onder meer af van de dikte en ondergrond. Het kan maanden duren. Alleen een nieuwe estrich heeft minimaal 4 weken nodig om alle overtollige vocht kwijt te raken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text