Subsidie op geluidsisolatie?

15 Views
Subsidie op geluidsisolatie?
Subsidie op geluidsisolatie?

Nee, de overheid geeft géén subsidie op maatregelen die de bedoeling hebben geluidsoverlast te bestrijden. Maar…, bij de verbetering van de geluidsisolatie wordt vaak tegelijk de warmte-isolatie verbeterd. Soms gebeurt dat vanzelf, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een voorzetraam, bij het vervangen van een enkele ruit door dubbelglas, of bij het verbeteren van de geluidsisolatie van een dak vlak. Dat is dan mooi meegenomen. Bovendien geeft de overheid voor de verbetering van de warmte-isolatie, óók in individuele gevallen, subsidie. Informeer bij uw gemeente naar de subsidievoorwaarden.

Soms kan een verbetering van de geluidsisolatie (bijvoorbeeld door het aanbrengen van dikker glas), met een beetje nadenken en wat extra kosten, worden omgezet in een oplossing die zowel de geluids- als de warmte-isolatie verbetert (zoals door het aanbrengen van dubbel glas).

Zodoende kan dan, op grond van de verbeterde warmte-isolatie, subsidie worden verkregen. De extra kosten kunnen zo geheel of gedeeltelijk worden terugverdiend via subsidie en brandstofbesparingen.

Omgekeerd is lang niet iedere verbetering van de warmte-isolatie een merkbare verbetering van de geluidsisolatie. Dubbelglas met een kleine spouw en even dikke glasbladen (zoals thermopane) verbetert de warmte-isolatie fors, maar de geluidsisolatie nauwelijks. Door het aanbrengen van een voorzetraam met een brede spouw (minimaal 6 cm), zeker bij ongelijke glasdikten, wordt de geluidsisolatie wel verbeterd, terwijl de warmte-isolatie bijna net zoveel toeneemt als bij dubbel glas met een kleine spouw.

Het is dan ook raadzaam vooraf na te gaan wat een geluidswerende maatregel aan gevel of dak voor warmte-isolerende consequenties kan hebben. Dat geldt vooral wanneer geluidsabsorptiemateriaal wordt gebruikt, dat vaak tegelijk als warmte-isolatie-materiaal functioneert.

Warmte-isolerend materiaal dat op een verkeerde plaats wordt aangebracht kan condensvorming (en daardoor rottingsverschijnselen) in de hand werken. Tenslotte wijs ik u nog op de mogelijkheid dat de woningeigenaar/verhuurder de isolatie van de woning kan gaan verbeteren. Steeds meer woningbouwverenigingen en verenigingen van woningeigenaren gaan er toe over in één keer voor alle woningen van een complex de warmte-isolatie te verbeteren. Dat is uiteraard veel goedkoper dan wanneer iedere bewoner dat op eigen houtje zou doen. Informeer daarom vóórdat u besluit de geluids-en/of warmte-isolatie van de gevel en/of het dak van uw woning te verbeteren, eerst bij de woningeigenaar/ verhuurder of bij de vereniging van eigenaren naar mogelijke plannen hierover.

Bestaan die nog niet, stimuleer dan dat ze er komen. Bestaan ze wel, probeer dan gelijktijdig met de verbetering van warmte-isolatie, óók de verbetering van de geluidsisolatie ‘mee te nemen’.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text