Tapijt, een comfortabele en veilige vloer

44 Views
tapijtvloeren
tapijtvloeren

Tapijt is warm, geluiddempend en veilig

Tapijt is niet alleen warm aan de voeten, maar houdt ook de warmte in de ruimte lang vast. Het isoleert en absorbeert ook geluid. Dat is een groot voordeel voor etagewoningen. Vooral contactgeluid door lopen wordt gedempt.

Het stroeve oppervlak maakt dat tapijt een veilige vloerbedekking is. De kans op uitglijden is gering en in geval van vallen, is de kans op letsel klein: je valt immers zacht.

Tweemaal per week stofzuigen

Regelmatig stofzuigen, daaraan heeft tapijt behoefte. Stof en vuil dwarrelen door de lucht en komen in het tapijt, niet direct zichtbaar, maar het is er wel. Daarom is twee keer per week zuigen het advies van alle tapijtfabrikanten, het houdt het tapijt schoon en richt de platgelopen pool weer op. Afwisselend zuigen in de lengte- en breedterichting is het advies. Plaatsen waar de stofzuiger moeilijk bijkomt, zijn juist de plaatsen waar vuil zich ophoopt, dus ook daar zuigen! Onvermijdelijk gaat tapijt op den duur ‘looppaden’ vertonen, op plekken waar het meest gelopen wordt. Deze plaatsen komen dan in aanmerking voor een tussenreiniging. Een geschikt schoon­maakmiddel hiervoor is droogpoeder. Eerste handeling daarbij als advies is: test het schoon­maakmiddel op een staaltje tapijt of op een onopvallende plaats. Dan de te behandelen plaatsen goed stofzuigen. Het poeder op het tapijt uitstrooien, even wachten en daarna het poeder met aangehecht vuil opzuigen. Deze methode is geschikt voor getufte en geweven tapijten met korte pool, uitgezonderd katoen. Voor alle soorten tapijt is er het bekende sopje: een deel fijn-wolwasmiddel in vijftien delen lauwwarm water oplossen.

Na een aantal jaren kan het tapijt er wat groeze­lig gaan uitzien. Een totaalreiniging zou de vloer flink opknappen. De meeste fabrikanten raden toch aan dit aan een professioneel bedrijf over te laten. Zij hebben met meerdere soorten tapijt en meerdere reinigingsmethoden ervaring. Als er een vlek op het tapijt komt, is het zaak deze snel te behandelen. Hiervoor bestaat de vlekkentabel, die aangeeft welk middel bij welke vlek gebruikt moet worden. Er is een folder ‘Tapijtonderhoud, voor veel en lang tapijtplezier’ bij de woninginrichter te krij­gen.

Koolzuurprocédé

Het uit Amerika afkomstige Chem-Dry heeft een eigen, milieuvriendelijke methode voor het reinigen van tapijt. Bij deze methode wordt het tapijt met een koolzuurprocйdй gereinigd. Miljoenen koolzuurbelletjes dringen diep in het tapijt. Het vuil, dat zich in het tapijt bevindt, wordt als het ware naar boven getild door de koolzuurbelletjes. Dit vuil kan dan gemakkelijk worden verwijderd. Er blijven geen zeepresten in het tapijt achter die later weer vuil kunnen aantrekken. Na de behandeling wordt een vuilwerende beschermlaag aangebracht. Als er een vlek op het tapijt komt, is het zaak deze snel te behandelen. Hiervoor bestaat de vlekkentabel, die aangeeft welk middel bij welke vlek gebruikt moet worden.

Hoe wordt tapijt gemaakt?

Modern tapijt is meestal niet geknoopt of geweven, de klassieke methodes, maar getuft en vernaald. Oosterse tapijten zijn nog geknoopt, een intensief werk. Tapijt weven gebeurt ook nog, maar is een dure, niet zo’n snelle methode, levert duur tapijt op.

Tegenwoordig is tapijt meestal getuft. Tuften gebeurt op een soort naaimachines in het groot, van vier of vijf meter breed. De naalden, 800 tot 2500 tegelijk, steken een draad heen en terug door het grondweefsel en die draad vormt bovenop een lus. De lus wordt dan al of niet doorgesneden. Naaldvilt tapijt wordt gemaakt met behulp van ‘vernaalden’: vezelvliezen worden op elkaar gelegd en in elkaar vervlochten door naalden met haakjes die op en neer steken door het basisdoek. Verder bestaat nog gebreid tapijt, gebreid op grote breimachines; bij vloktapijt worden door antistatische lading korte vezels in het gronddoek geplaatst; bij plak- of ribbeltapijt wordt poolmateriaal op een gronddoek geplakt.

Waar wordt tapijt van gemaakt?

Tapijt heeft een rug en een oppervlak van textielgarens, onderscheiden in natuurlijke en synthetische garens. Synthetische garens die gebruikt worden zijn:

polyamide (nylon) met de eigenschappen: lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend gemaakt worden en brandt niet gemakkelijk;

polyacryl (acryl): laat zich gemakkelijk vereen, is elastisch, vaak gebruikt als mengvezel, goede lichtechtheid en warmte-isolerend vermogen;

polyester wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel;

polypropyleen met de eigenschappen: goede slijtweerstand, nauwelijks statisch, neemt niet makkelijk vocht op.

Natuurlijke garens in tapijten zijn:

wol: veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend, bij goede luchtvochtigheid antistatisch;

haar, meestal afkomstig van geiten: veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, hoge slijtweerstand;

katoen is sterk, maar niet zo veerkrachtig, neemt gemakkelijk vocht op, staat dit ook weer gemakkelijk af, kan antistatisch, vlam- en vuilwerend gemaakt worden;

jute, sisal, kokos en vlas: plantaardige vezels uit bastmateriaal. Als de producten van goede kwaliteit zijn, zijn ze vochtabsorberend en sterk. Ze worden wel gebruikt in combinatie met andere vezels. Jute wordt vooral gebruikt voor het vervaardigen van de rug van een tapijt.

Poolstructuur bepaalt het uiterlijk van het tapijt

Wordt het langharig tapijt of kort? Is de structuur lossig of vast? Is het oppervlak egaal of ongelijk? De pool van het tapijt maakt dit uit, het is de structuur van het tapijt. Hieronder volgen ze:

boucl?, lussen of ‘loop-pile’: de lussen zijn meestal twee tot vijf millimeter hoog. Als de lussen van ongelijke hoogte zijn, is dit een hoog/laag structuur;

geschoren boucl? of ‘tip-sheared’: een geschoren tapijt waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen;

moquette, gesneden pool of ‘cut-pile’: alle lussen in het poolmateriaal zijn tijdens het weven of tuften doorgesneden;

velours: een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is van fijn vezelmateriaal, hierdoor ontstaat een glad en fluwelig oppervlak;

fris?: de polen zijn doorgesneden, de draden zijn overtwijnd, in elkaar gedraaid. Iedere pool is afzonderlijk te zien. Wanneer een fris?-tapijt langere polen heeft en er daardoor minder compact uitziet, heet het saxony. Het is een tapijt met luxueuze uitstraling;

shag en semi-shag: met nog langere pool en geringere dichtheid geweven, vallen de polen om. Er ontstaat een warrig en speels effect. ‘Semi-shag’ heeft iets korter polen.

Tapijt zelf leggen of laten leggen

tapijtvloeren zelf leggen
tapijtvloeren zelf leggen

Kamerbreed tapijt zelf leggen is beslist geen gemakkelijk karwei. Het op maat snijden is vakwerk en dan moet het nog gespannen worden of gelijmd. Tapijttegels zijn eenvoudiger om zelf te leggen. Soms kunnen ze gewoon los gelegd worden. De ondervloer moet voor tapijt altijd droog, vlak, vormvast en glad zijn. Op een houten vloer moet eerst hardboard of spaanplaat gelegd worden.

In een betonnen vloer moeten gaten gedicht worden. Dan is de rug van het tapijt bepalend of er nog ondertapijt gelegd moet worden en of het tapijt gelijmd of gespannen kan worden. De legrichting is nog een punt van aandacht, zeker bij tapijt met een vleug.

Typische tapijtverschijnselen

Verkleuring: Zonlicht en daglicht kunnen tapijt doen verschieten. Daarom is een goede zonwering bij veel lichtinval aan te bevelen. Op de looppaden kan het tapijt ook lichter lijken, dit komt door het platlopen van de pool die zich weer opricht bij zuigen met de borstel.

Pluizen: Vooral in het begin kunnen bepaalde tapijtsoorten pluizen. Het is onschuldig en duurt maar tijdelijk en vermindert de kwaliteit niet.

Staticiteit: De meeste tapijten worden behandeld tegen statische oplading. Indien dit nog voorkomt, kan dit tegengegaan worden door de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen met planten of een luchtbevochtiger.

Shading: Bij dit verschijnsel lijkt het of er donkere vlakken, lijkend op watervlekken, op het tapijt zitten. Het kan voorkomen bij tapijt met een gesneden pool. Het is een optisch effect en heeft niets te maken met verkleuring of andere minder goede eigenschappen van het tapijt. De kans op shading is klein en het is niet altijd storend.

Garantie

Vraag altijd naar de garantievoorwaarden bij de aankoop van tapijt. Wordt er geen apart bewijs gegeven, vraag de woninginrichter dan om een aankoopnota met de volgende gegevens: naam/merk van het tapijt, aantal meters, prijs, ondertapijt, gebruikt materiaal, legmethode, PIT-informatie en de garantietermijn. De aankoopnota geldt dan als garantiebewijs. Meestal is de garantie aflopend, d.w.z. ieder jaar wordt de waarde van het product minder. Bij een klacht over tapijt, die door de leverancier niet goed opgelost wordt, kan de Geschillencommissie Wonen bemiddelen. Voorwaarde hiervoor is wel, dat het tapijt gekocht werd bij een zaak die door de Centrale Branchevereniging Wonen erkend is. Deze zaken zijn herkenbaar aan het vignet. CBW-Erkend op het raam, met jaartal van het lopende jaar. De uitspraak van de geschillencommissie is bindend. (Voor adres geschillencommissie: zie Instantieregister).

PIT-systeem

Het PIT-systeem staat voor: Product Informatie Tapijt. Het is een hulpmiddel om in ??n oogopslag te weten welke eigenschappen een tapijt heeft en welke toepassingen er geadviseerd worden. Op het PIT-etiket staat de volgende informatie:

–           de naam van de producent, handelaar of een registratienummer,

–           de merk- en/of handelsnaam;

–           het poolmateriaal;

–           het rugmateriaal;

–           de maten van het tapijt, de tapijttegel, het karpet, de loper,

–           de toepassingsgebieden van het tapijt (in symbolen);

–           de eigenschappen van het tapijt (in symbolen).

Het vignet is compleet als de symbolen in combinatie met de informatie in een kader op het vignet afgebeeld staan.

Meer informatie is op te vragen bij de woninginrichter en de stichting PIT

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text