Tegelvloeren en natuursteenvloeren zijn sterk en blijven boeien

tegelvloeren en natuursteenvloeren
tegelvloeren en natuursteenvloeren

Geen enkele tegel is daardoor precies gelijk aan een andere. Daarom is het kiezen van een vloer aan de hand van een blokje uiterst moeilijk. De prijs van natuursteen is redelijk hoog; met een gebakken tegel is men meestal goedkoper uit. Maar het uiterlijk van beide is verschillend; natuursteen heeft een luxe uitstraling.

Koude verbannen met vloerverwarming

Dat een tegelvloer (keramisch of natuursteen) koud is, is verleden tijd. Vloerverwarming (niet bij iedere natuursteen toepasbaar) zorgt ervoor dat de vloer aangenaam aanvoelt, en het is tevens een behaaglijke manier van verwarmen. Met een tegelvloer is de keuze gevallen op gemak. De vloer is eenvoudig te onderhouden. Het is met recht een harde vloer. Als er servies op valt, is het zeker aan diggelen. Begrijpelijk is dat de vloer niet geluiddempend is. Dit kan worden opgevangen met losse karpetten. Voor etagewoningen is het raadzaam te informeren bij de vereniging van eigenaren of een dergelijke vloer is toegestaan. Hen ondervloer helpt eraan mee dat de ruimte minder hol klinkt. Scherpe poten van tafels en stoelen vragen om bescherming door er een viltje onder te plakken.

Zeer gemakkelijk in onderhoud

Voor een tegelvloer is vegen of stofzuigen met de borstel voor een dagelijkse beurt voldoende. Vlekken kunnen eenvoudig met de natte doek verwijderd worden. Hiervoor kunnen vele soorten schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Agressieve middelen en schuursponsjes zijn af te raden, die kunnen het glazuur van de gebakken tegel of de afdeklaag van de natuurtegel aantasten. Vette zeepsoorten zijn ook niet aan te raden; ze maken de vloer gladder, wat meer slipgevaar geeft. Kalkaanslag in de badkamer kan voorzichtig verwijderd worden met azijn: wel goed met water nabehandelen. Natuursteen vraagt ook niet veel meer. Er kan na het leggen, als de vloer goed gedroogd is, een beschermende laag aangebracht worden, die vlekvorming voorkomt. Deze laag kan onderhouden worden door aan het dweilwater wat dweilwas toe te voegen. Degene die de vloer legt, kan voor de vloer een onderhoudsadvies opstellen, wat aan de eigenaar van zo’n kostbare vloer toch een veilig gevoel geeft.

Kleuren/ vormen/ soorten

Zoals in het hele interieur, zijn ook in tegels tegenwoordig alle kleuren toepasbaar, maar ook te koop. Keramische tegels zijn er in natuur-kleuren, maar ook in fel blauw, rood, geel, groen. Naast unikleuren zijn er ook gem?leerde, gespikkelde of gevlamde tegels. Ook het aanbrengen van decoratieve patronen en randen in tegelvloeren zijn tegenwoordig weer helemaal terug. Veel tegels hebben motieven en patronen, geometrische of patronen die gebaseerd zijn op verre landen en culturen. Deze tegels komen uit mediterrane landen. Er zijn vierkante, rechthoekige, zeshoekige en driehoekige tegels. Dan is er in natuursteen de breuksteen (flagstones): onregelmatige vormen, waarvan zogenaamde ‘oervloeren’ worden gelegd. De formaten vari?ren van 1,5 tot 60 centimeter. De mogelijkheden van vari?ren met formaten en kleuren zijn onbegrensd.

Er zijn voor keramische tegels kwaliteitsaanduidingen. Deze zijn echter niet beschermd, zodat iedere fabrikant zelf een klassering kan invoeren. Zo kan hij de tegels een A- of B-kwaliteit geven. Vaak is er ook klasse ??n tot vijf voor het aangeven van slijtvastheid, met klasse ??n het minst slijtvast, oplopend naar klasse vijf, het type tegel dat overal tegen kan. Bij natuursteen is de variatie in grootte en dikte van de tegels enorm. Ook bij het leggen van natuursteenvloeren kan gewerkt worden met verschillende formaten vierkant, langwerpig en meerhoekig.

Marmer is er in wit, rose, geel, van rood tot grijs, groen, bruin en zwart en al wat daar nog tussenin zit. Wit marmer is het meest kostbaar en meest gewild. Travertin is goedkoper dan marmer, echter ook zachter en poreuzer. Noorse leisteen is erg sterk, daardoor erg geschikt voor veelbelopen ruimtes. Het kan zelfs worden doorgetrokken op het terras.

Graniet is bijzonder duurzaam. Het komt voor in vele kleuren, wit, roze, rood, geel, groen tot zwart en mengingen van deze kleuren. Oppervlakten van natuursteen kunnen op verschillende manieren bewerkt worden: hoogglans gepolijst, geslepen, gezandstraald, gehamerd en gevlamd.

Aanbrengen vaak op ondervloer

Een betonnen vloer behoeft de minste voorbewerking als gekozen wordt voor tegels. Wanneer de tegels gelegd worden in een laag cementmortel, hoeft de vloer niet geheel glad te zijn. Het is echter een heel gewicht wat de vloer te dragen krijgt! Een vierkante meter met vier centimeter zandcement weegt gauw honderd kilo. Als de tegels verlijmd worden, moet de vloer egaal zijn. Een lijmlaag is dun en kan geen oneffenheden verhullen. Voordeel van de gelijmde vloer is dat hij niet zoveel hoger komt, met het oog op problemen met drempels en deuren. Op een bestaande tegelvloer kan weer een nieuwe gelegd worden, met enige voorbewerking van de oude laag. Het is altijd raadzaam de vakman om advies te vragen.

Om een houten vloer (die veert) geschikt te maken voor tegels bestaan er meerder oplossingen. Er kunnen metalen zwaluwstaartplaten aangebracht worden (hoge, zware constructie); latex-cementmortel kan aangebracht worden; er kan met floorfoam, zetmortel en voegmortel gewerkt worden. Laat een deskundige de zaak bekijken alvorens al dit werk en kosten op de hals te halen. Aan het zelf leggen van een natuursteenvloer begin je niet zo maar. Zeker het leggen van marmervloeren is vakwerk. Wit marmer kan verkleuren als het verkeerd gelegd wordt of met de verkeerde middelen wordt schoongemaakt. De mortel kan de verkeerde samenstelling hebben. Marmer bevat zelf elementen die eveneens verkleuringen kunnen geven. Soms kan het optrekken van kleurstoffen uit de ondergrond de boosdoener zijn. Dus laat dit vooral over aan de vakman. En maak goede afspraken met de leverancier en legger over voorwaarden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text