Tips voor isolatie

tips voor isolatie
tips voor isolatie

Isolatie kost geld maar levert een forse besparing op de energienota op. Voor oudere woningen slaat de balans altijd richting besparing uit. Bij nieuwe woningen gaat het meer om details als pijpisolatie. Met isolatie verhoogt u het wooncomfort en spaart het milieu. En nog altijd zijn subsidies aan te vragen voor warmte-isolatie van dak, muren en ramen. Hier enkele belangrijke tips.

Er zijn tal van materialen voor isolatie op de markt. De goede materialen zijn licht van gewicht, ongevoelig voor vocht en schimmel, geleiden nauwelijks warmte en bevatten vaak (opgesloten) lucht die kou weert. Ze zijn leverbaar in dekens minerale wol, (PUR)schuimplaten, piepschuim, korrels, vlokken, kit, band en folie. Laat u goed voorlichten over de juiste toepassing!

 

Dakisolatie

dakisolatie
Dakisolatie

Om bij de bovenkant te beginnen: dakisolatie aan de buitenzijde levert meestal het beste resultaat op. De constructie blijft warmer en vocht krijgt minder kans. Een plat dak is eigenlijk alleen maar aan de buitenkant te isoleren met plaatmateriaal. Daarop komt de nieuwe dakbedekking.

Om een schuin, met planken afgetimmerd dak aan de buitenkant te isoleren, moeten de pannen eraf of moet een laag isolerende polystyreenkorrels tussen de pannen en het beschot worden gespoten. Een niet afgetimmerd dak wordt (van binnenuit) met dekens, platen of een luchtkussenfolie tussen de balken ge?soleerd. Daarover komt een dampwerende laag en de naden worden afgeplakt met watervaste tape. Gaat u dakbeschot aan de binnenkant isoleren, dan kunt u ervoor kiezen de balken zichtbaar te houden of geheel achter de afwerkplaten (bijv. gipsplaat) te verwerken. Hou bij dakisolatie altijd de ventilatie op zolder in de gaten, zeker als er een verwarmingstoestel staat. Bij een beperkt gebruik van de zolder of vliering is het vaak verstandiger alleen de onder of bovenkant van de zoldervloer te isoleren.

 

Gevelisolatie
Gevelisolatie

Gevelisolatie

Vooral oude huizen verliezen veel warmte via gevels en buitenmuren. Gaat u isoleren dan moet u kiezen: de binnenkant, dc buitenkant, of in dc spouw. Spouwmuren komen het meeste voor en zijn het eenvoudigst te isoleren. In dc spouw worden korrels of vlokken gespoten. De spouw mag niet te smal zijn en moet vrij zijn van bouwresten die het vocht van buitenmuur naar binnenmuur transporteren. Met geglazuurde stenen aan de buitenkant is de kans op vochtvorming groter. Zonder spouw heeft isolatie aan de buitenkant de voorkeur. Er worden isolatieplaten gebruikt die met hout of steen worden afgewerkt. Omdat de gevel in dit geval verandert, is een bouwvergunning nodig. Bij isolatie aan de binnenkant verliest u ruimte en blijft de mogelijkheid van vochtdoorslag bestaan. De kamer wordt wel snel op temperatuur gebracht.

 

Pijpisolatie en radiatorprofijt

Pijpisolatie
Pijpisolatie

In huis zijn de pijpen waardoor warm water loopt, goed te isoleren. De pijpen van de centrale verwarming isoleert u alleen als ze door een ruimte lopen waar niet of weinig wordt gestookt. De warmwateraanvoer kan over het hele traject tot aan de kraan ge?soleerd worden.

De keuze is: de pijpen omkleden met een isolatiedeken (minerale wol) of met voorgevormde isolatieschalen (kunstschuim) die eenvoudig om de leidingen klikken. De voorgevormde elementen zijn er ook voor hoeken en bochten. De doorvoergaten in muren vult u op met een (flexibel blijvende) vulschuim. Hetzelfde geldt voor kieren en naden. Heel doeltreffend werkt een warmte-schild achter de radiatoren van de CV. Deze zijn kant-en-klaar te koop maar ook zelf (op maat) te maken met een zelfklevende isolatiefolie op hardboard of spaanplaat. Nog ??n tip: een brede vensterbank buigt de warme lucht af in de richting van de kamer in plaats van langs het koude raam.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text