Tocht de baas

Tocht
Tocht

U kent het wel. De verwarming staat te branden, maar u voelt langs uw benen of schouders een koude lucht stromen. Dan tochten de deuren en de ramen. Die tochtkunt u tegen geringe kosten verhelpen met een reeks van tochtprofielen. De keuze is groot en elk profiel heeft zijn eigen toepassingen. De tocht kan ook afkomstig zijn van de koudeval bij enkelglas ramen. Dan is dubbelglas of het voorzetraam de oplossing.

Wat gaat u isoleren? Een naar binnen- of naar buitendraaiende deur of raam? Aan de boven- of onderkant, de zijkant of aan de scharnierzijde? Heeft de deur een dorpel? Allemaal vragen die bepalend zijn voor het profiel waarmee u isoleert. Er zijn profielen van aluminium (iets duurzamer) of hard pvc (meerdere kleuren) met een flexibele lip of slijtvaste borstels (onderkant van een deur) en er zijn zelfklevende flexibele tochtstrips (goedkoop). U heeft een grote keus in uitvoeringen; laat u bij twijfel goed adviseren!

 

Inbouw of opbouw

Voordat u gaat isoleren moet u ook weten of u een inbouwprofiel of een opbouwprofiel nodig hebt. Tot circa 1974 werden deuren en ramen met weinig of geen ruimte tot de sponning afgehangen. Daarna hanteert de bouw een ruimte van ca. 6 mm. In dat laatste geval is er ruimte voor een (onzichtbaar) inbouwprofiel. Anders bent u aangewezen op de zichtbare, ‘in de dag’ geplaatste opbouwprofielen. Een opbouwprofiel in een nieuwbouwhuis moet dus een lange lip hebben om de ruimte van 6 mm te overbruggen! Ramen draaien in Nederland meestal naar buiten open. Plaats bij isolatie de flexibele lip van het tochtprofiel in de richting van de wind, zodat deze de lip strak tegen het hout of de kunststof blaast. Bij krom getrokken ramen, volgt u de breedte van de kier; voor grote kieren zijn extra brede profielen in de handel. Aan de scharnierzijde kunt u de flexibele lip beter ‘andersom’ plaatsen, anders bestaat de kans dat deze bij het sluiten dubbel klapt. Vaak is aan deze zijde tochtband een goede oplossing.

 

Deuren en dorpels

De voordeuren draaien in Nederland naar binnen open. Hier past u een dorpelstrip met pvc-lip of borstel toe. Heel handig is de automatische deurafsluiter, ook wel ‘valdorpel’ genoemd, die in of aan de onderkant van de deur wordt bevestigd. Hij valt naar beneden als de deur helemaal dicht is en sleept dus niet over de (vaak ongelijke) vloer. Bent u toch met de voordeur bezig, vergeet dan dc brievenbus niet! Tuindeuren en keukendeuren draaien wel naar buiten open. Let er bij dc bevestiging van een tochtprofiel op dat deze niet vastloopt tussen deur en dorpel. Wilt u een binnendeur van een tochtprofiel voorzien, dan is het aan te raden te kiezen voor een profiel met een zachte, antistatische borstel.

 

Glasisolatie

Comfortverhogend en energiegebruik verkleinend dubbelglas bestaat uit twee ruiten met daartussen een afgesloten ruimte met lucht of een speciaal (isolerend) gas. Er zijn vele uitvoeringen tot en met het extra HR-type waarop vaak subsidie mogelijk is. Informeer hier naar! In de ruimte tussen de glasplaten kan zelfs een (kleurige) jaloezie zijn verwerkt die aan de buitenkant kan worden bediend. Is dubbelglas niet mogelijk, dan kan voorzetglas (aan de buitenzijde) een alternatief zijn. (Rol)luiken kunnen ook kou weren en warmte-isolerend werken, mits ze goed sluiten. Zijn ze aan de buitenkant gemonteerd, dan hebben ze ook een zonlicht- en geluidwerende functie.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text