Veiligheid bij aanleg haard of kachel

51 Views
Aanleg van haarden en kachels
Aanleg van haarden en kachels

Voordat u een haard of kachelop een bestaand rookkanaal aansluit moet deze eerst door een vakman worden nagekeken. Met name in oudere woningen (ouder dan 30 jaar) is de kans groot dat het rookkanaal lek is. Door een roestvrijstalen flexibele pijp in het bestaande kanaal te laten plaatsen is dit euvel snel verholpen.

Het aanbrengen van zo’n rookkanaal vergt de nodige kennis. Zo moet het materiaal dat wordt gebruikt brandveilig zijn, mogen de omwonenden geen overlast hebben van vrijgekomen rookgassen en moet de plek van dc haard ten opzichte van de noklijn exact kloppen. Voor dit soort klussen kan dus het best een specialist worden ingeschakeld. Bij het Sfeerverwarmingsgilde zijn vakmensen aangesloten die voldoen aan alle SVG-normen. Deze vakmensen geven deskundig en onafhankelijk advies met betrekking tot sfeerverwarming.

Het is verstandig de vloer waarop de haard of kachel wordt geplaatst goed na te laten kijken. Kan deze het gewicht van de haard plus stookplateau wel dragen? Wanneer de vloer van hout is, dan zal er eerst een fundering in de kruipruimte gemetseld moeten worden.

Bij het plaatsen van een voorhanghaard is het noodzakelijk te kijken of de muur waar deze aan komt te hangen moet worden verstevigd. Bij een vrijhangende haard mag deze niet te zwaar zijn voor het plafond.

Isolatie

De nieuwe warmtebron moet goed ge?soleerd worden met isolatiedekens van keramische, witte wol. Dit is om te voorkomen dat de balk boven de warmtebron te heet wordt. Ook de ruimte tussen de haard en de vuurvaste achterwand moet worden ge?soleerd. Dit gebeurt met isolerende mortel.

Voor gasgestookte warmtebronnen gelden strenge voorschriften. De installateur zal dc ondervloer, de afstand tussen dc kachel en muur, de muren naast de warmtebron en aansluiting op het rookkanaal grondig controleren.

Rookkanaal

Voor wat betreft het rookkanaal is er bij een houtkachel hittebestendiger materiaal nodig dan voor gas. Een goed rookkanaal heeft het liefst geen bochten. Als ze er zijn, dan zo flauw mogelijk en zeker niet meer dan dertig graden. De uitmonding moet bij voorkeur zo dicht mogelijk op de hoogte van de nok van het huis, dan heeft de wind het minste vat op de trek. Wanneer de diameter van het rookkanaal te klein is heeft men binnen de kortste keren rook in de kamer. Wanneer de schoorsteen te ruim is, stijgt de rook te langzaam, zodat deze op de wanden terecht komt en voor te veel roetafzet zorgt. Dit verhoogt de kans op schoorsteenbrand. Het is dus noodzakelijk goed na te vragen welke diameter er bij uw type toestel hoort.

Zuurstof

Een brandende haard heeft zuurstof nodig. Een open haard heeft ongeveer 300 kubieke meter lucht per uur nodig, een dichte kachel ongeveer 500 kubieke meter. Nieuwbouwwoningen zijn vaak goed ge?soleerd. Dat is energiezuinig, maar funest voor de haard. Of er nu hout of gas wordt gestookt. Bijkomende problemen kunnen ontstaan wanneer er in huis mechanische luchtafvoer is zoals centrale ventilatie of een afzuigkap. De haard of kachel zal het dan afleggen door een te geringe trek in de schoorsteen. De oplossing is een aparte luchttoevoer via een buis door de kruipruimte, die vanaf een buitenmuur dicht bij de haard uitmondt. Het is dus noodzakelijk dat er goed wordt geventileerd. Ook zullen afvalgassen langer in de niet goed geventileerde ruimte blijven hangen. Stook nooit plastic, bewerkt hout, spaanplaat, hout met lijmresten afval of oud papier in de haard. Bij verbranding hiervan kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Daarnaast is het niet verstandig om bij mist of weinig wind te stoken. Er is dan onvoldoende trek, waardoor de rook rondom het huis blijft hangen. Dit is schadelijk en hinderlijk voor de omwonenden.

Schoorsteenvegen

Tot slot: Houdt de schoorsteen in orde, ook al kunt u daar niet in kijken. Het advies is minimaal ??n keer per jaar vegen en, indien u veel stookt, zelfs twee maal per jaar. Laat dit doen door een vakman, bijvoorbeeld iemand van de Algemene Schoorsteenveger Patroonbond. Vraag om een duidelijke afrekening, waarop de werkzaamheden zijn vermeld en waarop ook de naam en adres van het bedrijf staan. Mocht er iets misgaan, dan kunt u verhaal halen. Wees alert op beunhazen die langs de deur komen en soms bedragen van f 500,-rekenen. Kies voor kwaliteit en zekerheid!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text