Ventilatie en licht in de badkamer

12 Views
Ventilatie en licht in de badkamer
Ventilatie en licht in de badkamer

Een badkamer moet in elk geval afdoende geventileerd kunnen worden. Voldoende frisse lucht is een essentiële vereiste. U kunt hiervoor zorgen door een raam aan te brengen dat geregeld geopend wordt, of door het vertrek te voorzien van een afzuigventilator. Als u deze ventilator door middel van een relaisschakelaar met de lichtschakelaar verbindt, hebt u een installatie die uitstekend zal voldoen voor een badkamer zonder ramen. De ventilator wordt zo door het aanknippen van het licht immers gelijktijdig ingeschakeld, en blijft nadat het licht is uitgedaan nog een bepaalde tijd doorlopen.

Vooral als u in een huis in een rij woont dat maar op een klein stuk grond staat, kan zich gemakkelijk de situatie voordoen dat de aan te leggen badkamer niet aan een buitenmuur kan grenzen. In dat geval kunt u, met gebruikmaking van een voorziening als boven beschreven, een gedeelte van een groot vertrek als ingebouwde badkamer afscheiden. Hoewel een badkamer in een goed verlicht en geventileerd vertrek uiteraard de voorkeur verdient, is de keuze tussen een ingebouwde badkamer met kunstmatige ventilatie of helemaal geen badkamer vanzelfsprekend niet moeilijk. Ook in de meeste luxe hotels geeft men vaak de voorkeur aan deze indeling, waarbij de buitenmuren gereserveerd worden voor de slaapkamers en gemeenschappelijke vertrekken zoals de eetzaal, terwijl de badkamers worden ingeklemd tussen de slaapkamers en de gangen.

Hebt u echter de kans de badkamer tegen een buitenmuur te plaatsen, dan kunt u van de mogelijkheid gebruik maken door er een raam in aan te brengen. Het hoeft niet groot te zijn – een badkamer is gewoonlijk toch niet zo’n ruim vertrek, en dus gemakkelijk te ventileren. Bovendien is de enige plaats in een badkamer waar goed licht nodig is de spiegel die gebruikt wordt voor make-up en scheren. Voor de donkere uren kan men hier het beste een TL- of philineabuislampje installeren. Ongewenste en onbescheiden blikken kunt u weren door voor het raam ondoorzichtig glas of een van de vele soorten bewerkt glas te nemen. Geribd glas voorkomt wel een hinderlijke inkijk maar het blijft daarbij doorzichtig en neemt geen licht weg, in tegenstelling tot matglas, dat bovendien bij sommige mensen een opgesloten gevoel veroorzaakt. Behalve in het geval dat er een groot flatgebouw aan de overkant staat, hoeft u zich niet al te veel zorgen over uw privacy te maken. Meestal bent u al afdoende beschermd tegen ongewenste belangstelling wanneer u de vensterbank van het badkamerraam op een hoogte van 1,20 m tot 1,50 m aanbrengt en het venster van gewoon glas voorziet. U hebt dan onder de vensterbank nog voldoende ruimte voor een schap waarop u flacons e.d. kunt neerzetten en voor het bevestigen van een spatplaat. Een hoog raam geeft een goede lichtval in het vertrek omdat vooral het plafond goed wordt verlicht. Als u privacy bij het nemen van een bad wel voldoende acht, kunt u volstaan met jaloezieën. Deze helpen verder het vertrek enigszins koel te houden wanneer het op de zonzijde gelegen is en de zon wat al te fel naar binnen schijnt. Is de badkamer niet voorzien van een kunstmatig ventilatiesysteem, dan dient u ervoor te zorgen dat ten minste een deel van het raam opengezet kan worden. De meeste mensen ventileren hun badkamer helaas onvoldoende.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text