Verf overschilderen

184 Views
Verf overschilderen
Verf overschilderen

Niet altijd hoeft de oude verf eraf, soms is hij over te schilderen. Hierna leest u voor allerlei verven welke verf er al of niet overheen kan. Uiteraard moet u de ondergrond goed voorbereiden, zoals ontvetten en opruwen, dat u de nodige reparaties in de ondergrond verricht, en dat de oude verflaag niet te dik is, goed hecht en dergelijke. Verwijder eerst – mechanisch – mos, algen en schimmels en behandel het oppervlak na met bleekwater of een speciaal ontsmettingsmiddel. Schuur oneffenheden in de verflaag voorzichtig weg en werk de verflaag glad bij met een toepasselijk vulmiddel; voorkom ongelijkmatige zuiging door een reparatie door hem te voorzien van een extra grondlaag.

Of de verf nog goed hecht op de ondergrond, wordt in het laboratorium bij verfonderzoek bepaald met de zogeheten ruitjesproef. Deze wordt onder meer uitgevoerd met genormaliseerd plakband. Als u deze test zelf uitvoert, geeft hij minder betrouwbare resultaten, maar er is geen alternatieve methode. Hiertoe maakt u de verf vetvrij, met bijvoorbeeld spiritus. Na het drogen maakt u in de verf met een scherp mesje 6 sneetjes tot op de ondergrond; bij een dunne verflaag op 1 mm en bij een dikke verflaag op 2 mm van elkaar. Dwars daarop maakt u gelijksoortige sneetjes, zodat u een ruitjespatroon krijgt. Kleef dan een strook goed hechtend plakband op dit patroon, wrijf het goed vast en trek het met een ruk los. Als er veel verf meekomt van tussen de sneden, is de hechting onvoldoende.

• Acrylverf over alkydverf. Acrylverf is waterige dispersieverf. De ondergrond goed ontvetten, met schuurpapier (korrel 100 tot 180) opruwen en voor het schilderen met water wassen. Direct na het drogen overschilderen. Reparaties in de verflaag eerst met alkydgrondverf behandelen.

• Acrylverf over acrylverf. Heel goed te doen: ontvetten, nat schuren met een schuurmatje; niet-verwijderbare wateroplosbare vlekken met een geschikte isolatiegrond behandelen. Reparaties eerst voorstrijken met acrylverf.

• Lijnolieverf over alkydverf. Niet zo’n gelukkige keuze.

• Lijnolieverf over acrylverf. Evenmin een gelukkige keuze.

• Alkydverf over alkydverf. Maak de bestaande laag goed vetvrij en ruw de verf op met schuurpapier korrel 180. Reparaties in de verflaag eerst met alkydgrondverf behandelen.

• Alkydverf over acrylverf. Ondergrond vetvrij maken, nat schuren met een schuurmatje en gronden met verdunde dispersieverf. De totale laagdikte acrylverf (dispersieverf) mag niet te dik zijn. Gerepareerde plekken met fixeergrond of alkydgrondverf behandelen.

• Alkydverf over chloorrubberverf. Goed mogelijk; zie de gebruikshandleiding van de chloorrubberverf.

• Chloorrubberverf over chloorrubberverf. Goede hechting. Op andere verven kan chloorruberverf problemen veroorzaken, doordat het oplosmiddel van de chloorrubberverf ze oplost.

• Andere verf over silicaatverf. Op verglaasde, harde silicaatverf geeft geen enkele verf (zelfs silicaatverf) een goed resultaat. Verwijder hem dus door middel van gritstralen voordat u met andere verf gaat schilderen.

• Gemoffelde verf. Gemoffelde verf is bij een hoge temperatuur gedroogd en vormt daardoor een harde en dichte laag, zoals op metalen kozijnen. Na ontvetten en met watervast schuurpapier opruwen van het oppervlak kunt u het schilderen met alkydverf. Roestplekjes kaalschuren en met een roestwerende verf behandelen; eventueel met plamuur opvullen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text