Verfsoorten | Buitenverven | Deel 3

266 Views
Verfsoorten | Buitenverven
Verfsoorten | Buitenverven

• Acrylverf voor hout. Acrylaat(dispersie)verf op waterbasis voor hout. Hij is wat minder makkelijk te schilderen dan alkydverf omdat hij wat minder makkelijk vloeit, waardoor de kans op kwaststrepen en kwastaanzet-ten groter is. Bijvoorbeeld bij rabatdelen zal het verschil niet zo snel opvallen, maar op een vlakke deur wel. Dan is het alternatief dat de verf wordt (na)gerold. Niet te oude spetters kunt u weghalen met alcohol (spiritus).

Als u hardhout (vooral ‘bloedende’ houtsoorten, zoals merbau) met deze verf wilt schilderen, is het aan te raden het eerst te gronden met een grondverf met organisch oplosmiddel, zoals alkydverf. Vraag echter eerst de fabrikant om advies. Vure- en grenehout kunt u goed gronden met acrylgrond-verf, maar kwasten en noesten kunnen een gele verkleuring veroorzaken. Acrylverf is bovendien gevoelig voor weekmakers van kunststof, bijvoorbeeld van tochtprofielen; de verf kan dan zacht en kleverig worden. Gebruik dan geen tochtprofielen van PVC, maar van EPDM of siliconenrubber.

Oude verf is door afbijten te verwijderen.

• Houtimitatieverf. Houtimitatie, waarbij ’gewoon’ hout het uiterlijk van een edeler houtsoort krijgt, werd vroeger door de schilder met het penseel en zelfgemaakte hulpmiddeltjes geschilderd. Voor dit ’houten’ zijn tegenwoordig kant-en-klare setjes met (alkyd)verf en diverse hulpmiddeltjes te koop. U kunt diverse houtsoorten imiteren en er zit een gebruiksaanwijzing bij. Om een mooi eindresultaat te bereiken, kunt u het beste vooraf oefenen op plaatjes hardboard. Voor buitenwerk is deze verf niet geschikt, omdat hij niet goed is bij te werken.

• Carbolineum. Dc oorspronkelijke carbolineum is een zwart houtbeschermingsprodukt op basis van teerolie, creosootolie en andere distillaten van steenkoolteer. Hij geeft een goede bescherming, maar heeft veel nadelen; reden waarom hij in afnemende mate wordt gebruikt, zeker in de buurt van woonhuizen. Carbolineum is milieuonvriendelijk, blijft stinken en plakken, en kan de huid en planten ‘verbranden’. Veel van de producten die tegenwoordig ‘carbolineum’ worden genoemd bevatten nauwelijks nog die oude beschermende middelen. Met echte carbolineum behandeld hout is niet meer met een andere verf te schilderen.

• Beits. Beits is te verdelen in dekkende beits en transparante beits, en die laatste weer in filmvormende (geeft een laag op het oppervlak) beits en impregneerbeits. Wasbeits is een mengsel van was, verdunningsmiddel en pigmenten; niet geschikt voor buitenwerk.

– Beitsen die geen laag op het hout vormen, zijn er om het hout te kleuren. De kleurstoffen en/of transparante pigmenten worden met een drager-vloeistof (water of organisch verdunningsmiddel) zo diep mogelijk in het hout gebracht, waarna transparant wordt afgelakt. Na het beitsen mag u niet schuren; eventueel kunt u met fijne staalwol voorzichtig over het hout ’aaien’ om de houtvezels te verwijderen die anders een ruw oppervlak veroorzaken. Een goede methode is ook de volgende: maak het hout eerst vochtig met schoon water, schuur na het drogen met schuurpapier (korrel 150 of fijner) voorzichtig houtvezels in de richting van de nerf weg en verwijder stof; dan beitsen. Op die manier zullen er veel minder ruwheid veroorzakende houtvezels over zijn.

– Transparante beits is een filmvormende houtverf op basis van alkydhars of acrylaat. Soms bevat hij kleurstof (’kleurbeits’), maar de beits blijft transparant.

Een beits die alleen voor binnen is bedoeld, mag u niet buitenshuis toepassen; en omgekeerd. Niet-gepigmenteerde beits op basis van het bindmiddel alkyd is niet zo duurzaam. Pigment belemmert de afbraak van het bindmiddel door UV-straling van de zon. Er zijn enkele lagen (niet zelden minimaal 4) nodig voor voldoende bescherming.

Uit een test van de Consumentenbond van ‘tuinbeitsen’ en dergelijke goedkopere producten bleek dat de beschermende werking en duurzaamheid doorgaans ondermaats waren.

Er zijn fabrikanten die een beitssysteem verkopen in twee bussen. In de ene bus zit gepigmenteerde beits of ’impregneermiddel’, voor de eerste laag of lagen; u kunt daarmee het hout zo sterk kleuren als u wilt. Daarop komen één of meer lagen uit de andere bus, die een kleurloze vernis bevat. Bijwerken en overschilderen doet u altijd uit die laatste bus. Op die manier wordt het uiterlijk niet steeds donkerder.

Alkydbeits heeft een organisch verdunningsmiddel en acrylbeits water als verdunningsmiddel. Verf op alkydbasis kunt u afkrabben, afbranden en afbijten. Verf op acrylbasis kunt u alleen afbijten.

Tenslotte vermelden we nog transparante acryllak voor buiten, op waterbasis.

– Dekkende beits is een min of meer dampdoorlatende houtverf op basis van alkydhars; voor buitentoepassing. Vaak is dekkende beits een ’éénpotsysteem’, wat wil zeggen dat je er zowel mee kunt gronden als afschilderen (zie hierboven bij Alkydharsverf).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text