Verfsoorten | Buitenverven | Deel 4

182 Views
Verfsoorten | Buitenverven
Verfsoorten | Buitenverven

• Vernis, blanke lak. Verzamelnaam voor kleurloze, transparante verf. Speciale vernis voor hout en metaal, maar kan ook op een steenachtige ondergrond. Een glanzende vernis is sterker dan een minder glanzende. Blanke lak (waaronder jachtlak en bootlak) wordt voor hout buitenshuis bijna alleen gebruikt voor voordeuren. U moet vrij veel lagen (minimaal 3) aan te brengen, en na elke laag (behalve de laatste) licht schuren om een goede hechting tussen de lagen te verkrijgen.

Metaal buiten transparant aflakken doet u met polyurethaanlak (vaak is polyurethaan parketlak bruikbaar).

Waar vernis en transparante beits op hout wittig worden, duidt dat op inwerking van vocht. Het vocht kan uit de ondergrond komen of via barstjes in de vernis of beits. Voor een mooi resultaat dient u dan de oude laag geheel te verwijderen voordat u opnieuw kunt lakken. Gebruik geen kwasten die eerder voor verf zijn gebruikt.

Het procedé voor verwijderen van de verf hangt af van de samenstelling.

• Celluloselak. Een lak, die kan variëren tussen glanzend en mat, op basis van cellulosenitraat (ook nitrocellulose genoemd); is niet vochtbestendig. Het verdunningsmiddel is vaak thinner (celluloserverdunning).

• Polyesterverf. Polyesterverf bestaat vaak uit twee of drie componenten. De verf wordt vooral in de industrie gebruikt, onder meer voor houten meubelen. Deze verf heeft goede mechanische eigenschappen, zoals slijt-vastheid en elasticiteit. Hij vult goed en is goed glad te schuren. Hij is echter matig tegen chemicaliën bestand en is gevoelig voor bestanddelen van tropische houtsoorten. Het verdunningsmiddel is vaak aceton of styreen.

• Epoxy- en polyurethaanlak. Epoxy-lak heeft geen grote buitenduurzaamheid, omdat hij vrij snel afpoedert (door UV-verwering). Voor buiten wordt dan ook polyurethaanlak voor de toplaag gebruikt.

Bij beide gaat het meestal om een tweecomponentenlak, waarvan u de componenten vlak voor het schilderen in de juiste verhouding mengt. Meng niet meer dan u gaat opbrengen, omdat het restant ook hard wordt. De uitharding is sneller naarmate de temperatuur hoger is (binnen redelijke grenzen). Er zijn ook ééncomponentpolyurethaanlakken, zoals sommige parketlak, die uitharden onder invloed van vocht uit de lucht.
Deze verven hechten op allerlei soorten ondergronden (nieuw hout, onbehandeld metselwerk, beton, metalen, en goed hechtende alkyd- en dispersieverf). Ze zijn prima bestand tegen zuren, logen, water en oplosmiddelen. Epoxy- en polyurethaanverf zijn te herkennen aan het feit dat ze zeer hard en krasvast zijn.

Tweecomponentenlak is beperkt houdbaar. Soms is een primer (speciale grondverf) nodig. Gebruik voor het verwijderen van spatten en het schoonmaken van het gereedschap het door de fabrikant aanbevolen middel. Doe dit zo spoedig mogelijk, vóór de uitharding. Gebruik weggooikwasten en -rollers.

Epoxy verf bevat sterke verdunningsmiddelen (butanol, xyleen, tolueen, glycol of combinaties hiervan), die gevaarlijk kunnen zijn. Epoxy kan ook bij vrij veel mensen hevige allergische reacties oproepen. Ook met polyurethaanverf is het uitkijken geblazen; een grondstof ervan is isocyanaat. Bij het verwerken van deze lak mag beslist niet worden gerookt, omdat dan het gevaarlijke blauwzuur kan worden gevormd. Lees steeds zorgvuldig de veiligheidsaanwijzingen op de verpakking.

Polyurethaanverf kan als verdunningsmiddel bevatten xyleen, butylacetaat, ethylacetaat of combinaties hiervan.

Let op de verwerkingstemperatuur die de fabrikant opgeeft. Tweecomponentenverf is niet overal makkelijk verkrijgbaar, en ook niet in kleine verpakkingen.

Deze verven kunnen door schuren en gritstralen worden verwijderd. Er zijn ook afbijtmiddelen die sommige poly-urethaanlakken en zelfs tweecomponenten-epoxy’s aankunnen.

• Metaalkleurige verf. In deze verven zitten metaalpoeders. Het gaat om onder meer zinkrijke verf (zinkcompound), aluminiumverf en bronsverf. Sommige van die metaalverven hebben corrosiewerende eigenschappen, andere zijn meer voor de sier bedoeld. U kunt ze ook op andere ondergronden gebruiken, mits u deze goed prepareert.

Het zijn speciale verven in velerlei samenstelling, meestal met terpentine als verdunningsmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing goed. Het is erg moeilijk om alle metaaldeeltjes uit de kwast te krijgen.

Gebruik voor het afschilderen van corrosiewerende verf de door de fabrikant aanbevolen verven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text