Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Verlichting slaapkamer

25 Views
Verlichting slaapkamer
Verlichting slaapkamer

Tegenwoordig worden slaapkamers voor veel doeleinden gebruikt, bijvoor­beeld om ontspannen vanuit het bed televisie te kijken, om te lezen of om ’s ochtends in bed de krant te lezen.

Redenen genoeg derhalve om een slaapkamer niet alleen functioneel te verlichten, maar dit ook op een sfeer­volle wijze te doen. Dit geldt nog meer voor slaapkamers, die tevens dienst doen als zitkamer, bijvoorbeeld bij inwoning en voor slaapkamers, die worden gebruikt om te studeren of waarin hobby’s moeten kunnen worden uitgevoerd.

Ook voor slaapkamers zijn een goede basis verlichting, een plaatselijk aan­vullende verlichting en eventuele accentverlichting noodzakelijk. De basisverlichting moet in ieder geval bij de toegangsdeur(en) kunnen worden in- en uitgeschakeld en bij voorkeur ook bij het bed.

Voor deze basisverlichting kunnen op één of meer centrale plaatsen in of tegen het plafond armaturen worden aangebracht of armaturen aan snoer of draad worden opgehangen. Moet deze basisverlichting ook als sfeerverlichting dienst doen dan moet deze kunnen worden gedimd.

De basisverlichting kan ook (gedeelte­lijk) worden gerealiseerd door middel van armaturen voor indirecte ver­lichting via lichtgetinte wanden en met lichtkoven.

De verlichting wordt nog levendiger door ook wand- en op de vloer en meubilair staande armaturen te ge­bruiken en spots voor aanlichting van schilderijen, foto’s enz. Flexibele aan­sluitmogelijkheden voor met name accentverlichting bieden lichtrails, decoratieve constructies en horizontaal gespannen draden of aan het plafond bevestigde dunne staafjes voor laag- spanning halogeenlamparmaturen. Voor leesverlichting kunnen kleine armaturen met laagspanning halogeen­lampen worden gekozen omdat deze een kleine, gerichte lichtbundel geven, waardoor de rest van de kamer nauwe­lijks wordt verlicht. Eventueel kan de hoeveelheid licht ook nog met een hiervoor geschikte dimmer worden geregeld.

Gebruik van lichtgetinte gloeilampen in armaturen voor de sfeerverlichting kunnen verrassende resultaten opleve­ren mits de gekozen kleur in harmonie is met de in het interieur toegepaste kleuren.

Goede verlichting bij een toilettafel met spiegel is, evenals reeds bij gebruik van spiegels in gang, hal en toilet is genoemd, alleen mogelijk als naar verhouding het meeste licht van voren komt. Anders zijn door schaduw­vorming door de basisverlichting ge­zicht en haar zo slecht waarneembaar, dat niet goed toilet kan worden ge­maakt. Een goede spiegelverlichting kan worden gerealiseerd door naast of boven de spiegel armaturen met een diffuse lichtverdeling toe te passen. Hierdoor wordt het gezicht voldoende en gelijkmatig verlicht.

In de babykamer is een diffuse ver­lichting nodig van voldoende sterkte om het kind goed te kunnen verzorgen. :s Avonds en ook ’s nachts is een goede oriëntatieverlichting nodig om te kijken of de baby goed ligt en als het kind weggehaald moet worden voor bijvoorbeeld een voeding.

Zodra een kind zelf in zijn of haar kamer kan spelen, is een goede basis­verlichting onontbeerlijk. Op plaatsen met een werkblad kan soms aan­vullende verlichting nodig zijn. Ook een geruststellend nachtlampje bij het bed zullen vele kinderen als zeer pret­tig ervaren. Aan de uitvoering ervan moeten hoge eisen worden gesteld als het kind er zelf bij kan om het aan en uit te doen.

Vanaf de tijd dat een kind kan lezen is plaatselijk meer licht nodig. Dit geldt niet alleen voor de ruimte zelf maar ook voor speelplekken zoals bijvoorbeeld onder een stapelbed. Bij de ouder worden ontstaat de be­hoefte om een eigen karakter te geven aan de kamer en aan de verlichting ervan.

Met name tieners experimenteren graag met interieur en verlichting. Om voor het laatste niet steeds de elektri­sche installatie aan te hoeven passen, is juist dan het gebruik van staande armaturen, bureau- en tafelarmaturen, wandarmaturen en (klem)spots met een aansluitsnoer aan te bevelen.

Naast een beperkte basisverlichting vanaf het plafond. Bij gebruik van veel gloeilamparmaturen kan relatief goed­koop met diverse kleuren en vormen lampen worden gespeeld. In spots kunnen discolampen worden gebruikt voor speciale gerichte kleureffecten.

Compacte en standaard fluorescentie­lampen zijn ook in een aantal kleuren verkrijgbaar en kunnen zeer decoratie­ve elementen vormen. Voor studie aan tafel of bureau moet in ieder geval een goede lees- en schrijfverlichting aan­wezig zijn evenals een leeslamp bij het bed.

Wordt de kamer steeds meer als zit­kamer gebruikt en voor ontvangst van vrienden en vriendinnen, dan is een regelbare sfeerverlichting wenselijk en moeten de uitgangspunten worden aangehouden, die bij de slaapkamer in het algemeen zijn gesteld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *