Vinyl, linoleum, rubber: duurzame gladde vloeren

linoleum
linoleum

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen linoleum, vinyl en rubber?

Linoleumvloer is een natuurproduct, gemaakt van lijnolie, hars, houtmeel, jute en kalksteen. Vinylvloer is een kunststoof vloerbedekking. Rubber kennen we al uit sportzaal, maar ook thuis is hij goed toepasbaar: de rubberen vloer. Hij lijkt een beetje op een vinylvloer, maar heeft een wat ruwer oppervlaak en is wat dikker.

Vinylvloer is meestal heerlijk zacht

Vinyl is er in meerdere diktes en meerdere kwaliteiten. Ze bestaan uit een toplaag, een dessinlaag en een onderlaag. De dikte en het materiaalgebruik van de onderlaag bepalen de veerkracht van het vinyl. De dikte en kwaliteit  van de toplaag bepaalt de slijtvastheid en de sterkte van het vinyl.  De variant met een verschuimde ruglaag wordt ‘verend vinyl’ ofwel ‘cushion vinyl’ genoemd. Het doet erg comfortabel aan, is zacht, loopt lekker en voelt warm aan de voeten.

Er zijn talloze kleuren en dessins, zoals tegels en hout, die weer rijkelijk te combineren zijn met effen vinyl.

Linoleum wordt altijd van natuurlijke grondstoffen gemaakt

Anders dan vinyl bestaat de grondstof van linoleum uit natuurlijke producten. Lijnolie, gewonnen uit lijnzaad, is het belangrijkste bestanddeel. Verder is voor de productie nodig: houtmeel of kurk, hars, pigmenten en voor de onderlaag jute.

Ook deze vloerbedekking is te krijgen in talloze kleuren en dessins: effen, gemarmerd, met kleurvlakjes, in randmotieven, hoekdecoraties die erop aansluiten en er zijn zelfs ‘insets’. Dat zijn ronde of vierkante inlegdelen. Leuk voor de kinderkamer.
Linoleum is er ook in de winkel onder de namen artoleum, marmoleum en marmofloor.

Rubber is meer dan de noppentegel

De moderne rubbervloer bestaat niet meer uit natuurrubber, maar uit synthetische grondstoffen. Het resultaat is een vloerbedekking die duurzaam is, zacht, veerkrachtig, antistatisch, veerkrachtig, geluiddempend en zelfs brandwerend. De uitstraling is ongeveer die van vinyl, maar het oppervlak is stroever. Rubber wordt geleverd in banen van 120 centimeter breed en in tegels. Het is er in vele kleuren, dessins en reli?fs; bekend is de noppentegel.

Linoleumvloer of vinylvloer zelf leggen of laten leggen

linoleum zelf leggen
linoleum zelf legg

Vinyl is verkrijgbaar in twee, drie en vier meter breed, wat het goed hanteerbaar maakt. Ook bestaat het in tegels. Het is gemakkelijk zelf te leggen. Belangrijk is dat de ondervloer glad is. Sommige typen vinyl kunnen los gelegd worden, soms hebben ze een zelfklevend rug. Het snijden van vinyl rond leidingen is een secuur karweitje. Het vereist enige oefening, een missnede is snel gemaakt. Veelal is het legloon in de winkelprijs inbegrepen.
Linoleum is er als tegel, als laminaat en op twee meter breed. Vooral laminaat, op stroken van 24 bij 120 centimeter, die voorgelijmd zijn, is gemakkelijk te leggen, op iedere ondergrond. Voor de gewone linoleum is een absoluut vlakke ondergrond nodig. Deze kan bereikt worden door gebruik van een egaliseermiddel of door het aanbrengen van platen. Naden moeten gelast worden, wat een specialistisch werk is. Raadzaam is het dus aan de vakman over te laten. Vloerverwarming kan onder linoleum aangebracht worden. Ook hierbij is deskundig advies nodig.
Rubber is gemakkelijk zelf te leggen. De banen sluiten goed op elkaar aan. De rug is van polyestervilt, te lijmen met een lijm op waterbasis. Zeker in tegelformaat is het leggen geen al te ingewikkelde klus.

Onderhoud van vinyl, linoleum of rubber

Voor zowel vinyl, linoleum als rubber geldt dat het onderhoud eenvoudig is. Stofzuigen of vegen is al het dagelijks onderhoud. Bij modder of vlekken kan gedweild worden. Agressieve schoonmaakmiddelen en schuurmiddelen zijn niet goed. Linoleum kan ??n of twee keer per jaar met speciale was behandeld worden. Rubber verdraagt geen was, daarvoor bestaat een speciaal onderhoudsmiddel. De leverancier is de beste raadgever hierin.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text