Vinylvloeren leggen | Deel 1

151 Views
Vinylvloeren leggen
Vinylvloeren leggen

Benodigd gereedschap om vinylvloer te leggen

– Rolmaat, schrijfhaak(winkelhaak).

– Stalen lineaal of recht aluminium-profiel om langs te snijden.

– Eventueel profielaftaster, voor het overnemen van onregelmatige vormen.

– Lange afschrijver met kraspen, voor het afschrijven van vinyl en linoleum langs plinten. Zelf te maken: lat (bijvoorbeeld een strook triplex, 2 cm breed) waarin u met een figuurzaag een gleufje zaagt, waarin een stuk draadeind past met scherp geslepen punt, een moertje met een ring erop aan de onderkant en een vleugelmoer met ring eronder aan de bovenkant. De voorkant van de lat wordt symmetrisch in een punt gezaagd.

– Scherp hobbymes, met recht mesje; soms een haakmesje. Uit de hand pas snijden met een haakmesje is vooreen onervaren snijder erg moeilijk.

– Strook hardboard als ondergrond om op te snijden.

– Lijmkam, als u gaat lijmen. De vertanding hangt af van de lijm. Houd de slijtage van de tanden in de gaten; door slijtage kan te weinig lijm worden opgebracht.

– Bij grotere oppervlakken bij voorkeur een (tapijt)wals voor het aandrukken.

– Rubberhamer en plankje om op te slaan (om naden aan te drukken).

Algemeen

Op een niet-geventileerde betonvloer met een magnesiet-esterig kan geen vinyl worden gelegd. In vinyl tekent bijna elk bobbeltje, holletje en elke naad in de ondervloer zich na kortere of langere tijd af: de vloer moet dus zo vlak mogelijk zijn. Zie voor voorbereidende werkzaamheden onder Vloer egaliseren.

Als één baanbreedte het niet haalt, zullen twee of zelfs meer banen naast elkaar moeten liggen. Die banen kunnen dan aan elkaar worden gelast, zodat een waterdichte aansluiting ontstaat. Afhankelijk van de situatie moet u de plaats van de aansluiting kiezen. Het kan voorkomen dat een las aan weerskanten fraaier is dan eentje aan één zijde. Anderzijds ligt een las ondereen kast of zitbank toch voor een groot deel uit het zicht.

De randen van aansluitende naden mogen niet samenvallen met de randen van plaatmateriaal op de vloer.

Vinyl mag niet te sterk knikken. Vervoer het daarom strak opgerold, het liefst om een koker heen. Als u niet spoedig legt, bewaar dan de rol liefst staand. Bij het uitrollen op een schurende vloer mag de bovenkant niet over de vloer schuren.

In de ruimte die u gaat bekleden moet de temperatuur minimaal 17 °C zijn. Ook de vloer en de lijm mogen niet kouder zijn. Laat het vinyl liefst een nacht uitgerold in de te beleggen ruimte acclimatiseren. Strak opgerolde vinyl kan iets uitgerekt zijn; na het uitrollen een halfuurtje laten liggen maakt dat het weer terugveert. Door dat stijf oprollen kan het rapport tussen twee banen ook iets verschillen; tegengesteld oprollen kan het verschil uitvlakken. Snijd het vinyl in de richting van de stukken die u verwijderen moet, om bij uitschieten niet in het te leggen deel te snijden. Leg om dezelfde reden bij het snijden bij voorkeur de lineaal op het stuk dat u laat liggen.

In ruimten die kleiner zijn dan ca. 20 m2 kan het vinyl eventueel los worden gelegd. Bij grotere oppervlakken is het beter het vinyl geheel te verlijmen, als het tenminste van een beetje kwaliteit is, zodat u het niet al na relatief korte tijd moet vervangen, met alle extra werk vandien.

Dus vinyl over het gehele oppervlak verlijmd of los gelegd. Alleen de randen lijmen leidt tot bobbels als het vinyl gaat uitzetten, bijvoorbeeld door warmte. Als twee banen naast elkaar los liggen, moet de aansluitnaad echter worden geplakt.

Legmogelijkheden

De gebruikelijke manier van leggen is de vloerbedekking tegen de plinten, dorpels en dergelijke.

Het kan mooi zijn de plinten te verwijderen en weer na het leggen te bevestigen, waardoor het snijden van de randen wat minder nauwkeurig hoeft. Bij deurposten en andere plekken waartegen het vinyl komt moet u echter precies op maat snijden.

In natte ruimten kan het praktisch zijn het vinyl tegen de muren op te zetten; tegen de onderkant van tegelwerk of tegen een afwerklat. Bevestig in dat geval eerst langs de wanden een holle profiellat, om het vinyl ruggesteun te geven. Daartoe moet u van de gebruikelijke holle profiellatten uit de winkel de ’rechte kanten’ afzagen, of de vloer ophogen tot waar de ronding van de profiellat begint. Vraag de vloerbedekkingleverancier overigens wat de minimum toegestane straal (’ronding’ van dehollat)is.

Vinyl dat u tegen de wand gaat opzetten laat zich soepeler in de ronding voegen als u het eerst met een föhn verwarmt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text