Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Vinylvloeren leggen | Deel 2

17 Views
Vinylvloeren leggen
Vinylvloeren leggen

Beginnen

Leg de eerste baan vinyl zo mogelijk evenwijdig aan de lange wand. De baan moet enkele centimeters langer zijn dan het vertrek; dus aan beide korte kanten tegen de wand opstaan.

Stel uw lange afschrijver af op 0,5 tot 1 cm meer dan de grootste afstand van de vinylrand tot wand of plint. Houd de afschrijver steeds zuiver haaks op de wand en kras het verloop van de wand in het vinyl. Voor het afsnijden vouwt u het vinyl iets naar achteren, zodat de kraslijn duidelijk zichtbaar wordt. U snijdt dan voorzichtig met een haakmesje.

Als er in de hoek van de ruimte aan de lange wand een uitspringende hoek is (bijvoorbeeld een vaste kast), slaat u eerst in de hoek het vinyl zover terug dat u het toch naar de lange muur kunt leggen. Vouw het vinyl naar die hoek toe (niet dubbelvouwen, slechts tot zo’n 45°) en teken het raakpunt aan die hoek op de achterkant af. Snijd het vinyl dan schuin naar dat punt toe vanuit het stuk dat u gaat afsnijden.

Neem de vorm van uitspringende delen in het midden van de wand, zoals van een schoorsteenmantel of leidingen, met behulp van de lange afschrijver, meetlat, schrijfhaak, potlood of kras-pen en indien nodig profielaftaster krap over. Als u potloodlijnen op het vinyl niet ziet, kunt u er verf-afplakband op plakken.

Snijd de lange kant vervolgens langs de zojuist afgetekende lijn(en). Schuif de baan op zijn plaats en snijd daarna de uitspringende delen precies passend. Vinyl wordt altijd ’arm’ afgesneden, behalve bij aansluitingen van banen.
’ Arm’ wil zeggen dat de zijkant een beetje schuin is, zodat de bovenkant van het vinyl iets uitsteekt ten opzichte van de onderkant. De dunne bovenrand kan daardoor kleine oneffenheden in de aansluiting opvangen.

Korte kanten

Trek op de ondervloer met een scherp geslepen potlood een lijn langs de baan vinyl. Zet dan op zo’n 20 cm van de muur van één van de korte kanten een streepje evenwijdig aan die muur; de streep loopt door van vloer op vinyl.
Leg het vinyl dan zo, dat het in de engte langs de potloodlijn ligt en dat het aan de korte kant het verst uitstekende punt van de wand juist raakt.

De dwars aangebrachte potloodlijnen op vloer en vinyl zijn nu ten opzichte van elkaar verschoven. Stel de afstand tussen die lijnen in op de lange afschrijver (tussen voorkant van afschrijver en kraspen). Kras het verloop van de wand in het vinyl in en snijd het vervolgens iets arm af. Schuif het vinyl vervolgens op zijn nieuwe plaats.
De andere korte kant maakt u ook op deze manier passend.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *