Vinylvloeren leggen | Deel 3

62 Views
Vinylvloeren leggen
Vinylvloeren leggen

Planken en aansluitende baan

Zuig de ondervloer voordat u het vinyl gaat plakken en kijk of er aan de onderkant van het vinyl niets plakt (door elektrostatische oplading). Sla de baan voor de helft terug (rol hem met een wijde lus op) en breng de kit met de lijmkam aan. Houd als er een aansluitende baan vinyl wordt gelegd echter een reep van 10 cm breed vrij langs de lange potloodlijn. Let op de ’open tijd’ van de lijm.

Rol de baan langzaam terug, waarbij u met een doek stevig wrijvend het vinyl op de vloer drukt, om luchtinsluitingen te voorkomen. Doe dat vervolgens met de andere helft. U kunt voor het aandrukken een (tapijt)wals huren.

Maak dan de aansluitende baan op dezelfde manier als de eerste baan passend, na de aansluitingsnaad te hebben gesneden. Laat die aansluitende baan bij effen kleuren en asymmetrische dessins voor het snijden minimaal 2 cm overlappen. Sommige soorten vinyl hebben daar een speciaal randje voor. Bij patronen die moeten aansluiten, snijdt u om te beginnen vanaf de rand van de nieuwe baan om de meter een trapeziumvormige uitsparing van circa 10 cm lang, tot waar de aansluiting komt. Doe dat netjes; de rand van die uitsparingen vormt de lijn waarlangs u straks uw stalen lineaal legt. Leg de baan met uitsparingen dan op de andere baan, zodat de rand van die uitsparingen precies ligt op de plaats waar de aansluiting moet komen: bij een tegel-motief bijvoorbeeld op het hart van een voeg.

Houd de lineaal stevig op de grond gedrukt en houd het vlijmscherpe mesje beslist loodrecht op de ondergrond. Snijd door beide banen heen. Mocht dat niet in één keer lukken, doe dan eerst de bovenste baan met een recht mesje, waarbij u de onderste baan inkerft en vervolgens de onderste baan met een haakmesje, terwijl u de baan iets buigt, zodat u de kerf goed kunt zien.

Maak vervolgens de beide uiteinden op maat en tenslotte op de dezelfde manier de lange kant, die tegen de wand komt.

Plak dan deze baan vast, waarbij u de niet-geplakte strook van de voorgaande baan ook vastzet.
Verwijder uit de naad puilende lijm direct met het voorgeschreven verdunningsmiddel. Druk de naden extra goed aan, bijvoorbeeld door kloppen met een rubberhamer op een plankje.

De naden kunnen met behulp van een speciaal lasmiddel, en vullende lijm, uit een flacon aan elkaar worden verbonden, zelfs als de vloerlijm nog nat is. Spuit wat lasmiddel gelijkmatig in naad; ga achteruit werkend de naad langs.

Met tweezijdig plakband of alleen aan de randen geplakt wordt gelijkgeschakeld met los leggen. Aansluitende banen los gelegde vinyl kunt u aan de onderkant bij de naden verbinden met enkelzijdig klevend band of aan de vloer kleven met dubbelzijdig klevend band. Sommige soorten kleefband verkleuren echter het vinyl.

Los gelegde vinyl kan wat uitlopen en door temperatuurwisselingen uitzetten en krimpen. Het mag dan ook niet precies pas tegen de wanden worden gesneden, omdat het bij uitzetten anders kan gaan bobbelen. Zwaar vinyl kan van tweezijdig klevend band lostrekken, ook omdat de randen iets kunnen gaan omkrullen. Dit soort bewegingen kunt u grotendeels aan het oog onttrekken door de kanten onder een plint weg te werken.

Bij gebruik van rolstoelen en stoelen met zwenkwielen moet het altijd over het hele oppervlak worden verlijmd.

Vinylvloeren leggen in kleine ruimten

Bij heel kleine ruimten is de hiervoor beschreven methode niet goed bruikbaar, vooral bij stuggere (dikkere) soorten vinyl.

Voor een toiletruimte bijvoorbeeld kunt u van dun karton of stevig pakpapier een goed passende mal maken, aan de hand waarvan u het vinyl kunt snijden. Als u van de mal ergens wat te veel afsnijdt, plakt u er gewoon een nieuw stukje op. Het is overigens beter even de toiletpot te verwijderen en het vinyl eronderdoor te leggen dan het rond de pot te laten lopen, zeker bij houten vloeren. Als u voordat u de pot terugzet een rups siliconenkit onder de pot zet (of op het vinyl als u de pot erop heeft afgetekend), krijgt u een waterdichte afsluiting.

Een andere manier van aftekenen is met behulp van een schijfje. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wieltje van kinderspeelgoed of een oud damschijfje waarin u precies in het hart met behulp van een boorstandaard een gat boort waarin een (potlood)stift past. Het schijfje moet om het potlood kunnen draaien. U knipt of snijdt dan een mal van stevig karton voor de betrokken ruimte; maar die mal hoeft aan de randen en rond de pot niet precies passend te zijn. De mal mag niet verschuiven terwijl u vervolgens met het schijfje langs de wanden en rond bijvoorbeeld de toiletpot gaat. Er wordt nu een lijn op de mal afgetekend waarlangs u hem afsnijdt. Leg die mal nu op de vloerbedekking en ga langs de afgesneden randen met het schijfje. Daardoor tekent u op de vloerbedekking precies de juiste maat af.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text