Vlekken op zachte vloerbedekking verwijderen

47 Views
vloerbedekking schoon maken
vloerbedekking schoon maken

Het verwijderen van vlekken van zachte vloerbedekking is niet zelden een probleem. In principe moet u dit zo snel mogelijk doen. Neem zoveel mogelijk weg zonder vocht, door afscheppen en deppen met ongekleurd absorberend papier; niet wrijven. We geven hier een aantal remedies voor veel voorkomende rampen. Strooi nooit zout op juist gemorste vloeistoffen; dit kan de vlek fixeren. Gebruik voor het behandelen schone, witte katoenen lapjes. Wrijf bij wol nooit, maar ga deppend te werk; na het behandelen met een schoonmaakmiddel en schoon water steeds opnieuw zoveel mogelijk opdeppen met ongekleurd absorberend papier. Uiteindelijk droogt u nat tapijt met een haarföhn. Probeer alle paardenmiddelen eerst op een niet in het oog lopend plekje.

Modder laat u opdrogen en zuigt hem daarna weg.

Bier, oude bloedvlekken, braaksel, chocola, cola, vruchtevlekken (ook jam, limonade en likeur), poepvlekken, honing, houtskool, vulpeninkt, zwarte koffie, rode en witte wijn (behalve op katoen) behandelt u met een oplossing van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel huishoudazijn in een halve liter koud water. Lang nadeppen met schoon koud water.

Vlekken op zachte vloerbedekking verwijderen
Vlekken op zachte vloerbedekking verwijderen

Rode wijn op katoenen vloerbedekking en ei behandelt u met een oplossing van een eetlepel biologisch inweekmiddel en een eetlepel huishoudazijn in een halve liter koud water. Lang nadeppen met schoon koud water.

Vers bloed en natte waterige dispersiemuurverf gaat u te lijf met koud water. Zwarte thee behandelt u als biervlekken, maar u voegt nu aan het mengsel een theelepel citroensap toe en neemt handwarm water.

Balpeninkt, jus, melk (ook koffie met melk), room, mayonaise, olie en soep en mosterd, ketchup en ijs behandelt u met perchloorethyleen (’per’). Nadeppen met koud water. Vervolgens behandelen met een oplossing van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel huishoudazijn in een halve liter handwarm water. En tenslotte met koud water nadeppen. Restanten balpeninkt kunt u nog aanpakken met wasbenzine of aceton.

Kosmetica behandelt u met perchloorethyleen en u dept na met koud water. Boter en kaarsvlekken kunt u proberen te verwijderen door er dik absorberend ongekleurd papier op te leggen en er met een warm strijkijzer overheen te gaan, zodat het papier het opneemt; herhaal deze behandeling zo lang als nodig.

Botervlekken behandelt u na met ’per’ en daarna met koud water. Vervolgens ook nog met een oplossing van een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel huishoudazijn in een halve liter handwarm water. Tenslotte ook weer met koud water.

Nagellak behandelt u met aceton.
Verse alkydverf en schoensmeer kunt u met terpentine en wasbenzine aanpakken; opgedroogde verf ook met aceton.

Kauwgom is makkelijk weg te halen door hem te bevriezen, met ijsblokjes of een speciale spuitbus en daama fijn te stampen en op te zuigen; restanten zijn met wasbenzine weg te halen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text