Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

Vloerbedekking kiezen

7 Views
vloerbedekking kiezen
vloerbedekking kiezen

Er is een aantal vragen dat u zich kunt stellen voordat u vloerbedekking uitkiest, zoals: voor welke ruimte is hij bedoeld; hoelang wilt u ermee doen; welk budget heeft u beschikbaar; komen er veel mensen over de vloer, spelen er kleine kinderen en dollen er huisdieren; heeft u veel of weinig tijd voor onderhoud; wilt u zelf leggen of het laten doen; kan er contactgeluidsoverlast worden veroorzaakt; wilt u de vloerbedekking meenemen naar een volgende woning; zijn er speciale omstandigheden (zoals een vloerverwarming en vochtige kruipruimte)?

U kunt in principe twee kanten op: harde of zachte (vezelige) vloerbedekking. Het verschil is hoorbaar als u er met harde zolen op loopt, niet alleen voor uzelf, maar mogelijk ook voor de buren. Harde vloerbedekking kan helaas voor geluidsoverlast zorgen. Hoe deze is te voorkomen, leest u in andere artikelen. Op een harde vloerbedekking blijft stof (vaak duidelijk zichtbaar) liggen. Dat betekent dus vaak schoonmaken, maar daar staat tegenover dat schoonmaken van een harde vloerbedekking snel gaat. Bij zachte (vezelige) vloerbedekking is het andersom: het stof zakt er wat in en is daardoor minder zichtbaar, maar het schoonmaken is wat meer werk.

Op een lichtgekleurde vloerbedekking zie je vlekken eerder dan op een donkergekleurde. En op een effen kleur zie je stof en vuil eerder dan op een gemêleerde ondergrond. Vlekken zijn op vezelige vloerbedekking moeilijker te verwijderen dan op harde. Nog twee belangrijke verschillen: veel gladde vloerbedekkingen laten de kamer holler klinken en voelen koud aan; voor zachte vloerbedekking is doorgaans het omgekeerde het geval.

De indeling in harde en zachte vloerbedekking geeft niet automatisch uitsluitsel over de slijtvastheid, want harde vloerbedekking kan sleets en zachte slijtvast zijn. Krabbende honden- en kattennagels zijn voor bijna elke vloerbedekking een gruwel: ook in harde soorten (behalve keramische en natuurstenen tegels) kunnen kattennagels sporen trekken. En zowel honden als katten kunnen aan zachte vloerbedekking plukken. De levensduur hangt sterk af van hoe u de vloerbedekking gebruikt. Als er veel zand en straatvuil worden ingelopen, en bijvoorbeeld vaak naaldhakken overheen gaan, gaat het er al snel minder mooi uitzien. De één zal zich hier eerder aan storen dan de ander. Ook de kwaliteit van de ondervloer is van belang: een slechte ondervloer doet vloerbedekking sneller slijten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *