Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Vloerbedekking kiezen – Andere natuurlijke vezels

12 Views
vloerbedekking - sisal
vloerbedekking - sisal

Er zijn allerlei natuurlijke vezels waarvan vloerbedekking wordt gemaakt door de garens te weven of te vlechten. Ze worden in de vakhandel ’ribtapijt’, respectievelijk ’ matting’ genoemd.
De rug van de meeste van die tapijten is afgewerkt met latex, zodat de vloerbedekking aan snijkanten niet meer zo sterk kan rafelen, zoals vroeger het geval was. Ook zijn ze daardoor wat minder gevoelig voor wisselingen in luchtvochtigheid dan voorheen, echter meer dan de eerdergenoemde tapijten. Bij een hoge relatieve vochtigheid krimpen ze, terwijl ze in droge lucht uitzetten.

Als het tapijt bobbelt, kunt u het bevochtigen om het weer te laten krimpen.
Deze tapijten worden in diverse breedtematen geleverd, tot kamerbreed toe. Ze kunnen worden gelegd als andere zachte vloerbedekking. Pluisjes zijn van de ruwe soorten moeilijk af te krijgen.

Kokos, sisal, aloë en zeegras kunnen heel slijtvast zijn. Dan zijn er onder meer nog biezen, hennep, jute, maïs-blad, palmbladen rijststro. De slijtvastheid verschilt per materiaal en ook binnen de materialen zijn er kwaliteitsverschillen mogelijk. Soms zijner matten van gemaakt, die bestaan uit aan elkaar genaaide tegels.

Als de structuur open is, kan vuil naar de ondergrond zakken.

Nog wat bijzonderheden van enkele soorten:

Sisal reageert vrij sterk op de luchtvochtigheid. De geverfde soorten kunnen vrij snel verkleuren, terwijl de naturelkleuren en lichtgekleurde soorten vrij snel vuil kunnen worden.

Aziatische bies (’Lintan-stro’) wordt verwerkt tot ’twisted matting’. Deze is vrij gevoelig voor de luchtvochtigheid en vervuiling.

U kunt de levensduur van biezenmat (behalve die van de ’ zoute bies’) verlengen door hem na het leggen goed vochtig te maken met pekelwater. Het zout trekt vocht aan, waardoor de mat niet zo uitdroogt. Uitdroging is de voornaamste oorzaak van het vroegtijdig stuklopen. Los ongeveer 25 gram zout op per liter warm water en verspuit dit pekelwater met een plantensproeier. Neem schilderwerk en dergelijke daarna met schoon water af.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *