Vloerbedekking kiezen – Houten vloeren

15 Views
vloerbedekking - houten vloeren
vloerbedekking - houten vloeren

Houten vloeren moeten afgewerkt worden, met was of lak, om het tegen slijtage te beschermen en ook omdat het vuil er anders op den duur maar moeilijk afgaat. Houten vloer verandert onder invloed van het licht van kleur. De hardheid binnen één houtsoort kan aanzienlijk verschillen. Houten vloerbedekking is er in de volgende vormen:

Vloerdelen zijn planken met messing (ook ’veer’ geheten) en groef die direct op de houten vloerbalken liggen. Ze kunnen ook als vloerbedekking op een betonnen vloer worden gebruikt. Ze zijn meestal van vurenhout, dat vrij zacht is als je het vergelijkt met de houtsoorten waarvan parket gewoonlijk wordt gemaakt.

Parket is niet alleen maar hout. Het hout is voorzien van een slijtlaag, soms al in de fabriek of pas na het leggen; soms beide. De afwerklaag moet van tijd tot tijd met een vloeibaar middel worden onderhouden. De traditionele afwerklaag is was, maar deze vergt erg vaak onderhoud. Tegenwoordig wordt meestal gekozen voor een laklaag, die na een aantal jaren moet worden vernieuwd; het daarmee gepaard gaande werk is niet mis. Ook een laklaag moet worden onderhouden door geregeld insmeren meteen speciaal vloeibaar middel. Lak kan in de loop van de tijd verkleuren.

houten vloer - parket
houten vloer - parket

Er zijn veel soorten parket. Het belangrijkste onderscheid is naar massief parket, dat uit één houtsoort bestaat, en gelaagd parket, dat is samengesteld uit een toplaag van mooi hout op lagen van goedkoper hout, spaanplaat en dergelijke.

Massief parket is er als plankjes van 6 tot 10 mm (traditioneel parket), en van diverse dikten planken met messing en groef, tot circa 23 mm aan toe. Traditioneel mozaïekparket bestaat uit massieve houten strookjes (’friesjes’) van 8 tot 10 mm dik die tot een matje zijn samengevoegd (aan elkaar gelijmd of aan de onderkant met een textielweefsel of aan de bovenkant met een papierlaagje samengehouden). Meestal moeten deze soorten na het leggen worden geschuurd en van afwerklagen worden voorzien.

De bekendste soorten gelaagd parket zijn lamel en voorgelijmd. Bij lamel is de toplaag geplakt op twee lagen hout die kruiselings zijn verlijmd; daardoor wordt het werken van het hout verminderd. Gelaagd mozaïekparket (op dezelfde manier als lamelparket) met messing en groef wordt ’paneel’ genoemd. Bij voorgelijmd parket (ook systeemparket en dunhoutparket genoemd) wordt een losse ondervloer van (met speciale contactlijm) voorgelijmde boardplaten geleverd, waarop massieve, voorgelijmde latjes van circa 4 mm dik worden geplakt.

Sommige gelaagd parket is gemaakt met spaanplaat, dat formaldehydegas kan uitwasemen. Dat is een aspect om rekening mee te houden, vooral als er gebruikers zijn die daar allergisch voor zijn.
Parket is er met allerlei patronen, zoals stroken, visgraat, blokken en andere fantasiepatronen.
Parket wordt van veel verschillende houtsoorten gemaakt, waarbij erbinnen één bepaalde houtsoort ook weer allerlei verschillen kunnen zijn in kleur en tekening. Hoe harder het hout, des te minder gauw er butsen in kunnen komen. Maar maak u niet te veel illusie, want zelfs in het hardste hout komen butsen als er een hard voorwerp op valt of als er met aluminium hakken op wordt gelopen. De slijtvastheid van parket wordt bepaald door de afwerklaag. Als de afwerklaag op is, kan er een nieuwe worden aangebracht. Maar plaatselijk bijwerken met lak is bijna altijd zichtbaar. Door het af schuren van de lak wordt ook een laagje hout afgeschuurd; de houtdikte beperkt dus het aantal malen dat dit kan worden gedaan.

Hier nog enkele bijzonderheden van vijf parketsoorten: traditioneel (mozaïek)parket is niet eenvoudig zelf te leggen; het is niet verhuisbaar en wordt op de vloer gelijmd, gespijkerd of geniet. Massief parket met messing en groef dat dik genoeg is, is als zelfdragende vloer zelfs te gebruiken op vloerbalken; het is verhuisbaar; alleen in strokenpatroon leverbaar; meer kans op kieren tussen de planken; relatief grote zwelnaad nodig. Lamelparket is verhuisbaar indien los gelegd; wordt vooral als stroken aangeboden. Voorgelijmd parket geeft iets meer kans op opbollen; er is vrij veel zwelspeling nodig; het is niet verhuisbaar.

Van de verhuisbaarheid van parket moet u zich overigens niet te veel voorstellen. Bij de meeste soorten ’ verhuisbaar ’ parket is het een heel karwei het op te nemen en er kan nogal wat beschadigen.

Vloerplaten van multiplex met een opgedrukt dessin en afgewerkt met een slijtvaste laag. Zie bij laminaat vloerbedekking.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text