Vloerbedekking kiezen – Kurkparket

219 Views
vloerbedekking - kurkparket
vloerbedekking - kurkparket

Er zijn heel veel soorten kurkparket, in naturelkleuren en met een (meer)kleurige toplaag. Kurk wordt verkocht in de vorm van tegels, soms met messing en groef (in de onderlaag).

Kurkparket bestaat uit geperste kurk en bindmiddelen, soms op een dragerlaag. Er zijn persingen van ongeveer 380 tot 550 kg per m3; alleen de hoogste persing, boven de 500 kg, is geschikt voor alle gebruik op de vloer. Lichtere persingen zijn weliswaar wat veerkrachtiger dan zware, maar verliezen die veerkracht ook eerder. In kurkparket komen minder snel putten dan in houten parket, omdat het veerkrachtiger is, maar toch moet u er even voorzichtig mee omgaan, omdat ook van kurk de afwerklaag kan beschadigen en er onherstelbare putten in kunnen komen.

De slijtvastheid wordt bepaald door de afwerklaag. Vaak is de kurk al in de fabriek afgelakt; soms moet na het leggen nog een laatste laag worden aangebracht. Als u per se kurk in de keuken of badkamer wilt, is in elk geval een soort nodig die moet worden afgelakt, zodat de naden worden afgesloten. Er is ook kurk met een doorzichtig vinyl (PVC; zie voor de eigenschappen ook bij Vinyl) afwerklaag; deze is niet opnieuw te lakken. Kurk kan onder invloed van licht van kleur veranderen. Kurk is als vloerbedekking ongeschikt op verwarmde vloeren. Kurkvloerbedekking wordt soms verkocht onder het motto dat het de warmte-isolatie zou verbeteren. Kurk isoleert weliswaar, maar de gebruikte dikte als vloerbedekking is zó gering, dat het positieve effect op uw energierekening te verwaarlozen is. Iets anders is, dat het net als tapijt warmte slecht transporteert, waardoor het warm aanvoelt. Dooreen laag PVC of lak wordt deze eigenschap overigens al voor een deel tenietgedaan. Behalve tegels van alleen geperste kurk zijn er ook tegels met een toplaagje (onder de lak- of PVC-laag) van houtfineer of ruwe kurkbast, vanwege het aparte effect. De persing van die toplaag kurk is doorgaans een stuk minder, omdat anders het natuurlijke effect zou verdwijnen. De onderlinge aansluiting van dergelijke tegels met een oneffen toplaag is minder strak. De nadelen daarvan zijn legio, zoals minder makkelijk schoonmaken en meer slijtage.

kurkparket zelf leggen
kurkparket zelf leggen

Ook onder kurk moet de ondervloer zo vlak mogelijk zijn, omdat oneffenheden in het kurkoppervlak tekenen en ter plekke de slijtage bespoedigen. Het uitvlakken gebeurt als voor vinyl en linoleum.
Kurk wordt altijd op de vloer geplakt. Soms moet de vloer worden voorgestreken; zie de gebruikshandleiding van de lijm. Er zijn ook voorgelijmde tegels, die moeten worden geplakt op een voorgelijmde ondervloer van plaatmateriaal, net als bij voorgelijmd parket.

Kurk is niet onbruikbaar als contactgeluiddempend materiaal, maar toch dempt kurkparket contactgeluid niet afdoende. Dat komt doordat het zo stevig moet worden geperst om bruikbaar te zijn als vloerbedekking. Het valt daardoor onder de harde vloerbedekkingen en heeft voor voldoende geluiddemping een zwevende dekvloer nodig, net als linoleum, dat immers ook een product van geperste kurk is.

Kurkparket wordt op vergelijkbare wijze als houtparket schoongemaakt en onderhouden. Doorgaans wordt als de laklaag bijna is doorgesleten de kurkvloerbedekking grondig gereinigd en dan voorzien van nieuwe lak. Er is echter ook een mogelijkheid de lak er af te schuren. Parket met een PVC-afwerklaag kan niet worden gelakt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text