Vloerbedekking kiezen – Laminaatvloeren

24 Views
vloerbedekking - laminaatvloeren
vloerbedekking - laminaatvloeren

“Laminaat” wordt onder verschillende benamingen aangeboden: kunststof parket, laminaat vloerbedekking, laminaatparket. Het is er in hout-, tegelen fantasiedessins. Laminaat is opgebouwd uit een aantal lagen. De dikste laag is de ’drager’; daarop zitten een toplaag en een onderlaag. Met lijm en/of kunsthars zijn de lagen tot één geheel samengeperst. De drager geeft de stevigheid; hij kan onder meer bestaan uit spaanplaat, MDF (medium dentitie fiberboard; eveneens een vezelplaat), of twee op elkaar gelijmde lagen hardboard.

Ook de toplaag bestaat uit laagjes: van boven naar beneden een slijtvaste, doorzichtige kunststof (meestal melamineformaldehydehars), een met het dessin bedrukte laag papieren daaronder ook nog een aantal lagen papier. De onderlaag van de drager bestaat eveneens uit één of meer lagen papier, of uit kunststofschuim.
Er zijn echter afwijkende opbouwen mogelijk, zoals een sandwich van hout met hardboard ertussen, met een toplaag van transparant vinyl (PVC; zie ook bij Vinyl). Of losse ondervloerplaten die aan de onderkant zijn voorzien van een schuimlaagje, en stroken laminaat die op de ondervloer moeten worden gelijmd.
Laminaat is te koop als stroken van 18 tot 25 cm breed en meestal 1,2m lang, verpakt in pakketten voor 1,5 tot 2 m2 vloeroppervlak.

Een goed gelegde, niet belopen laminaat vloerbedekking ziet er fraai uit, bleek bij een test die in de Consumentengids van april 1992 is gepubliceerd. Bij sommige merken zijn echter de naden goed zichtbaar, omdat de stroken niet naadloos op elkaar aansluiten. De toplaag aan de rand van een open naad kan afbrokkelen als er bijvoorbeeld meubels worden verschoven. Veel laminaten verkleuren onder invloed van zonlicht, wisselende vochtigheden temperatuur.

Vooral waar veel gelopen wordt en op plaatsen waar u zich vaak omdraait, zoals voor een kast, kan de transparante toplaag doorslijten. Dan komt het bedrukte papier bloot te liggen en als dat vervolgens doorslijt, verdwijnt niet alleen het dessin, maar wordt bij sommige merken wit papier zichtbaar. Laminaat kan niet goed tegen vocht.

De drager (vezelplaat) neemt vocht op en gaat zwellen, waardoor de naden kunnen gaan wijken, zodat vocht nog meer kansen krijgt. De stroken van het kunststof parket passen in elkaar met messing en groef. Als alle stroken over de hele lengte en aan de kopse kanten (’stuiknaden’) worden gelijmd, heeft vocht minder toegang. Dan kan bijvoorbeeld water uit een omgevallen vaas ook niet direct in de naden trekken. Lijmen vermindert ook het vrijkomen van formaldehyde.

lagen van laminaat
lagen van laminaat

Sommige mensen zijn overgevoelig voor formaldehyde, het beruchte ’spaanplaatgas’. Aangezien de drager-lagen soms van spaanplaat zijn en ook de kunstharsen en lijm die in het laminaat zijn gebruikt vaak formaldehyde bevatten, is het een aspect om aan te denken.

De toplaag van de meeste laminaten is vrij zwak. Vallende harde voorwerpen en lopen met naaldhakken kunnen ruïneus uitwerken. Voor beschadigingen door tafel- en stoelpoten hoeft u echter niet bang te zijn als u dit, net als voor parket, voorziet van viltjes.

Het schoonhouden gaat net als bij parket: zuigen en af en toe vochtig reinigen met een schoonmaakmiddel. Vlekken van rode wijn, limonade, koffie en thee met suiker en afwasbare viltstift gaan er gemakkelijk uit met lauw water. Watervaste viltstift kunt u met terpentine verwijderen als u er snel bij bent. Vloeibaar schuurmiddel geeft doffe plekken. Dit verschilt nauwelijks van parket.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text