Vloerbedekking kiezen – Linoleum en Rubber

vloerbedekking - linoleumvloeren
vloerbedekking - linoleumvloeren

LINOLEUM

De belangrijkste bestanddelen van linoleum zijn kurk en lijnolie. Linoleum vloerbedekking is opgebouwd uit een drager, zoals een weefsel, met daarop een slijtlaag, waarin de kleuren/of het motief over de volle laagdikte zit. Het is in verscheidene dikten te koop van de rol, in baanbreedten van 2 meter, hoewel afwijkende rolbreedten ook voorkomen.

Linoleum is slijtvaster dan vinyl, waar het vaak mee wordt vergeleken, omdat de slijtlaag veel dikker is. Het is alleen in effen kleuren en met diverse marmerachtige dessins te koop.
Linoleum kan er niet goed tegen als er water onder komt, via bijvoorbeeld naden tussen banen. De naden worden dan ook bij voorkeur dichtgelast. Linoleum moet één of twee keer per jaar worden behandeld met een soort was. Het risico van uitglijden is bij in de was gezette linoleum ongeveer gelijk aan dat bij de gemiddelde vinyl. Vlekken door de in het huishouden meest voorkomende ’ongelukjes’ (rode wijn, koffie, thee, vet; organische kleurstoffen, zoals in jam en limonades; en rubberstrepen) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd, want vooral organische kleurstoffen kunnen hardnekkige vlekken geven.

Met organische oplosmiddelen (zoals terpentine, thinner, spiritus en aceton) moet u heel voorzichtig zijn, omdat ze linoleum kunnen aantasten. Ook is linoleum niet goed bestand tegen zuren, logen (zoals ammonia en soda) en agressieve wasmiddelen (zoals voor de vaatwasmachine).

Linoleum is niet makkelijk brandbaar; het kan wel schroeien.

vloerbedekking - rubbervloeren
vloerbedekking - rubbervloeren

RUBBER

Rubber vloerbedekking is qua slijtvastheid vergelijkbaar met linoleum. Het is in diverse dikten te koop, met ronde of vierkante noppen of ribbels. Het is prima bestand tegen vocht en tegen hoge en lage temperaturen. Het wordt bijna altijd over het hele oppervlak verlijmd met watervaste lijm, wat ook een waterdichte aansluiting van naden geeft. Rubber is ook in de vorm van tegels te koop. Bij het schoonmaken blijft makkelijk vuil achter de opstaande structuren zitten; er wordt aangeraden na het nat schoonmaken de vloerbedekking droog te wrijven, omdat er anders kalkvlekjes zichtbaar worden. De goedkopere soorten schijnen gevoelig te zijn voor vlekken door materialen die vet bevatten (zoals balpeninkt) en voor zuren (zoals uit citroen).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text