Vloerbedekking kiezen – Tapijtvloeren

43 Views
vloerbedekking - tapijtvloe
vloerbedekking - tapijtvloe

Tapijtvloer van wol en katoen is over het algemeen minder duurzaam dan dat van synthetische vezels. Synthetisch tapijt wordt vooral gemaakt van polyamide (nylon), polyacryl, polyester en polypropeen, vaak gemengd.

Bouclé is lussentapijt; het oppervlak bestaat uit lussen. Bij frisétapijt zijn sterk in elkaar gedraaide garens gebruikt, waardoor de draden alle kanten op kunnen liggen. Shagtapijt is hetzelfde, maar dan met vrij lange draden, die mede omdat ze niet dicht op elkaar staan, omvallen, waardoor het uiterlijk er ‘warrig’ uitziet.

Bij moquette zijn de lussen opengesneden; velours is hetzelfde, maar heeft een lage pool en dicht op elkaar ingeplante pooldraden van fijne garens. Pluche is een speciaal geweven moquette, waarbij verschillend gekleurde draden worden gebruikt. Tapijt met een opengesneden pool kan last hebben van ’shading’. Dan valt de pool plotseling naar verschillende richtingen, wat lichte en donkere vlekken geeft.
Shading is een nog onverklaard verschijnsel, waar geen kruid tegen gewassen is. Naaldvilttapijt bestaat uit kriskras door elkaar liggende vezels die met naalden in elkaar worden gedrukt, waarna ze worden gefixeerd met een bindmiddel; de vezels zijn vaak van kunststof. Een aparte soort vormt plaktapijt, waarbij de garens worden gegolfd en dan op een rugweefsel geplakt; er ontstaat dan een ribtapijt, zoals Tredford.

Voor gebruik op de trap moet de pool goed vastzitten en moeten de poollussen dicht op elkaar staan, anders is de rug van om treden gevouwen tapijt zichtbaar aan de voorkant van de treden. Als de trapneuzen niet met tapijt worden bekleed, maar van speciale profielen voorzien, geldt dit uiteraard niet.

Veel tapijt is op de rug voorzien van een laag schuim (’foam’). Hierdoor loopt het verender en worden kleine oneffenheden in de ondergrond geëgaliseerd. Dit tapijt is vooral voor gebruik in woonhuizen bestemd. Voor intensief gebruik en grotere duurzaamheid wordt tapijt zonder schuimrug gemaakt. Dit wordt vaak ’projecttapijt’ genoemd; het heeft een geweven rug van textiel, soms afgewerkt met rubber (’gelatexeerd’). Dit tapijt is vaak direct op de vloer te lijmen, maar ook te spannen op latten, met los ondertapijt. Niet alleen voor het ’diktegevoel’, maar ook voor de levensduur van het tapijt, om kleine oneffenheden uit te vlakken, voorde geluiddemping en tegen koude voeten. Als de tapijtfabrikant ondertapijt adviseert, kunt u het beste met de leverancier overleggen hoe groot de noodzaak is.

Tapijt is van de rol niet alleen in banen van 4, maar soms ook op 5 m breed leverbaar.

Wol is naar verhouding de duurste zachte vloerbedekking. Kan in een droge omgeving problemen geven met statische oplading, tenzij er een speciale behandeling i s toegepast. Als het tapijt geen motwerende behandeling heeft ondergaan, kunnen motten en tapijtkevers toeslaan. Verse vlekken zijn meestal nog te verwijderen, maar daarbij mag niet worden gewreven, alleen gedept.

Katoen is gevoelig voor pletten, vandaar ook voor dat typisch ’slordige’ van katoen. Zelfs verse vlekken zijn er vaak moeilijk uit te halen. Het heeft geen last van statische oplading.

Naaldvilt, dat vooral in de vorm van tegels wordt verkocht, maar ook leverbaar is als kamerbreed, houdt pluisjes makkelijk vast. Het is slijtvast.

Polyamide (nylon) is sterk. Verse vlekken verwijderen gaat meestal redelijk. Er is kans op statische elektriciteit in een droge omgeving.

Polypropyleen kan gauw vies worden en is niet goed bestand tegen intensief gebruik.

Polyester voelt harder aan dan andere voor tapijt gebruikte kunstvezels. Polyestervezels hebben sterk de neiging te pillen (samenklonteren), waardoor het tapijt er minder mooi gaat uitzien. Wordt vooral gebruikt als mengvezel.

Polyacryl zit qua sterkte tussen natuurlijke vezelsen polyamide in. De vezel voelt zacht aan, maar is niet veerkrachtig; hij wordt vaak gebruikt in combinatie met wol.

De schuimrug is tegenwoordig van betere kwaliteit dan een aantal jaren terug, toen de schuimrug nogal snel verpulverde. Hoe dikker en steviger het schuim, des te beterde kwaliteit. Als u het tapijt dubbelvouwt naar de voorkant toe, mag het schuim niet barsten .Als u een nagel over het schuim haalt, mag er geen korrelige streep ontstaan. Barst en streep zijn een teken van slechte kwaliteit.

Het ondertapijt is er in diverse soorten. Rubber is veerkrachtiger dan vilt, en behoudt de veerkracht ook langer. Vilt met wol kan motgevoelig zijn. Koop de beste kwaliteit. Ondertapijt is bij vloerverwarming niet toe gestaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text