Vloerbedekking kiezen – Vinyl vloeren

vloerbedekking - vinylvloeren
vloerbedekking - vinylvloeren

“Vinyl” is een afkorting van polyvinylchloride (PVC). Vinyl vloerbedekking is opgebouwd uit een aantal lagen; van boven naar beneden:

– een transparante slijtlaag, soms met ingebedde deeltjes (zoals gekleurde vlokken);
– een laag kunststof, bedrukt met het motief en de kleuren;
– een kunststof drager;
– vaak een laag kunststofschuim, soms gewapend met glasvlies.

Hoe dikker de slijtlaag, des te groter de slijtvastheid. Vaak is een reliëf aangebracht, zoals voegen bij een tegelmotief of houtnerf bij een parketmotief. Als het oppervlak sterk geprofileerd is, glij je er minder snel op uit als het nat is.

Onder vinyl moet bij voorkeur geen vocht komen, aangezien het maar moeilijk kan ontwijken. Naden tussen banen worden dan ook bij voorkeur dichtgelast.

Het is te koop van de rol in baanbreedten van 2 of 4 meter, hoewel afwijkende rolbreedten (2,75 en 3 m) ook voorkomen. Er zijn ook vinyltegels leverbaar.

Het laag schuim, waarvan de dikte per merk en type verschilt, verhoogt het comfort, omdat het iets verender beloopt. De schuimlaag egaliseert minieme oneffenheden in de ondervloer. Hoe dikker het vinyl, des te gevoeliger het over het algemeen voor indrukken is.

vloerbedekking - vinyl
vloerbedekking - vinyl

Door verdamping van weekmakers uit het vinyl kan deze op den duur gaan bobbelen of kunnen niet-gelaste naden niet meer mooi aansluiten. Warmte versnelt die verdamping; vinyl is dan ook niet erg geschikt op vloerverwarming. De weekmakers kunnen andere materialen aan tasten, waardoor ze kleur gaan af geven.
Rubberen plastic stoelpoten bijvoorbeeld kunnen vlekken geven.

Vlekken door de in het huishouden meest voorkomende ‘ongelukjes’ (rode wijn, koffie, thee, vet; organische kleurstoffen, zoals in jam en limonades; en rubberstrepen) zijn goed van vinyl te verwijderen met een vochtige lap en eventueel een allesreiniger. Strepen van balpeninkten watervaste viltstiften zijn meestal met spiritus te verwijderen. Met sommige organische oplosmiddelen, zoals thinner en aceton, moet u heel voorzichtig zijn, omdat ze de vloerbedekking kunnen aantasten en verkleuren. Tegen zuren, logen (zoals ammonia en soda) en agressieve wasmiddelen (zoals voor de vaatwasmachine) is vinyl goed bestand, mits ze niet te lang inwerken.

Vinyl is niet gemakkelijk brandbaar, maar kan gauw schroeiplekken oplopen, zoals van een vallende sigaret. Als het toch in brand raakt, geeft vinyl de giftige zoutzuurdamp af.

In het donker (bijvoorbeeld onder meubels) kunnen sommige soorten vinyl wat vergelen. Maar als die plek aan licht wordt blootgesteld verdwijnt de vergeling.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text