Vloerverwarming geeft aangename warmte en is onzichtbaar

9 Views
vloerverwarming
vloerverwarming

Hoe werkt vloerverwarming?

Onder de zichtbare vloerbedekking (tegels, tapijt, soms zelfs hout) worden leidingen bevestigd waar water of elektrische weerstand doorheen zal gaan. De manier waarop de leidingen gelegd worden, en het materiaalgebruik onderop en bovenop de leidingen is afhankelijk van het soort vloer en de soort vloerbedekking die erop komt. Meestal als de verwarming als hoofdverwarming gebruikt wordt, zal er een buizensysteem met water komen. Het water is afkomstig uit een VR- of HR-ketel.

In geval van vloerverwarming door elektriciteit wordt onder de vloerbedekking een dunne mat van textiel gelegd (van i tot 4 millimeter), waarin een weerstandsdraad is verwerkt (let op keurmerk CE/VDE/Kema). Met een thermostaat (soms met vloervoeler) kan de gewenste temperatuur ingesteld worden. Vooral voor kleinere ruimtes is dit een ideale oplossing. Ook later aanbrengen is heel goed mogelijk (bijvoorbeeld in de badkamer). Onder een los karpet kan zo’n systeem ook goede diensten bewijzen.

Aangename warmte

Bij de keuze voor vloerverwarming wordt gekozen voor comfort. En dat comfort houdt niet alleen behaaglijkheid in, maar ook laag energiegebruik. Doordat er geen circulatie van warme lucht ontstaat vanuit een erg warme bron (radiator, kachel), maar meer sprake is van een zelfde temperatuur in de hele ruimte, circuleert stof niet door de lucht. Voor mensen met astma of allergie?n is dit erg welkom. De luchtvochtigheid in de ruimte blijft ook voor deze mensen aangenaam. Er is ook geen sprake van koude voeten. Een prettige bijkomstigheid is dat er geen radiatoren zichtbaar zijn, wat grote vrijheid geeft bij het inrichten. Als nadeel kan gezien worden, dat de opwarmtijd lang is: eerst moet de constructievloer warm worden, dan wordt de vloerbedekking pas warm. Wanneer de vloerverwarming niet de hoofdverwarming is, geldt dit nadeel minder. De radiator compenseert dan het (tijdelijk) warmtetekort. De vloer komt door het totale systeem enige centimeters hoger, wat wel eens een probleem kan zijn. Tegenwoordig zijn er zeer dunne systemen die hiervoor een oplossing zijn.

Zeer geschikt voor harde vloeren

Hoewel vloerverwarming in vrijwel alle ruimtes en onder vrijwel iedere vloerbedekking toegepast kan worden, is het rendement niet altijd even groot. Het meeste profijt geeft de verwarming wanneer de vloerbedekking niet al te dik is en de warmte goed geleidt. Tegelvloeren en natuur-steenvloeren zijn goede geleiders, zij houden ook de warmte lang vast. Of vloerverwarming onder hout een aanrader is, is een punt van discussie. Hout werkt. Bovendien zal een 22 millimeter dikke plankenvloer, bijvoorbeeld, geen of weinig warmte doorgeven. In het algemeen geldt dat zachte vloerbedekking minder geschikt is voor vloerverwarming omdat zij de warmte minder geleidt. Onder hoogpolig tapijt en tapijt met een foamrug kan geen vloerverwarming. Bij enige twijfel is de leverancier de goede raadgever.

Weinig onderhoud

vloerverwarming zelf leggen
vloerverwarming zelf leggen

Eenmaal goed aangebracht vergt vloerverwarming nauwelijks onderhoud, niet meer dan het normale onderhoud, het regelmatig schoonmaken van de ketel. In gebieden met kalkrijk water kan op den duur kalkafzetting voorkomen in de installatie. Ook zweven er wel eens kleine roestdeeltjes in. Met speciale gif- en zuurvrije reinigingsmiddelen kunnen de leidingen gereinigd worden. Bij de elektrische vloerverwarming valt dit onderhoudsaspect uiteraard weg.

Werk voor de vakman

Er zijn zelfdoe pakketten in de handel, maar alleen voor bijzonder ervaren doe-het-zelvers is het aanleggen van vloerverwarming haalbaar, anders is het beslist werk voor de vakman. Het berekenen van de capaciteit moet zeker aan een deskundige worden overgelaten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text