Volwassen slaapkamer: solitair of systeem

13 Views
inrichtenslaapkamer
Volwassen slaapkamer

De slaapkamer van volwassenen kan niet langer stiefmoederlijk bedeeld worden. De slaapkamer evolueert naar een multifunctionele leefruimte en vraagt erom met veel liefde en smaak functioneel en gezellig ingericht te worden.

 

Functies: slapen en meer

De primaire functie van de slaapkamer is ongewijzigd: gezond slapen.

Daarnaast fungeert de slaapkamer als kleedruimte. De basiscomponenten van de slaapkamerinrichting zijn het bed, met nachtkastjes en de garderobekast. Maar de slaapkamer wordt ook benut als ultieme relax-ruimte, dus ook buiten de acht uren nachtrust. Deze leefruimtedimensie betekent dat typische woonkamer-componenten hun intrede in de slaapkamer en in het meubilair doen. Het bed wordt verstelbaar tot zitstand. De kastenwand wordt verlevendigd met open vakken; het nachtkastje wordt verrijdbare bijzettafel. De toilettafel wordt secretaire annex computertafel. De televisie krijgt een plekje in de slaapkamer. En als de ruimte het toelaat is er zelfs een zithoekje. Pure woonsfeer ontstaat door de vloerbedekking, wand- en raamdecoratie, verlichting en zelfs woonaccessoires (van kunst tot snuisterijen). Door een uitgekiende combinatie van stijl, kleur, dessins en materialen komt de slaapkamer in een ander daglicht te staan.

 

Meubilair: solitair of systeem

Men kan de slaapkamer op twee manieren meubileren: met solitaire stukken of met een aanbouwsysteem. De solitaire inrichting bestaat uit individuele meubelstukken die afzonderlijk van elkaar staan. Een bed met daarnaast losse nachtkastjes en een twee- of driedeurskast. Fabrikanten brengen meestal een complete collectie uit: bed met bijpassende nachttafeltjes, linnenkast, commode en klein meubelen. Aan u de keuze of u alles in ??n stijl houdt, of verschillende stijlen mixt. Bijvoorbeeld een smeedijzeren bed gecombineerd met houten nachtkastjes. De solitaire inrichting is luchtig, gevarieerd en flexibel want er kan mee geschoven worden. De systeeminrichting bestaat uit aanbouwelementen die vast aan elkaar gemonteerd zijn tot een aaneengesloten meubelwand. Bed, achterwand, nachttafels en kasten lopen naadloos in elkaar over en vormen een uniform, ge?ntegreerd geheel. Alles is op elkaar afgestemd, qua afmetingen, stijl, kleur. Aanbouwprogramma’s kunnen de slaapkamer van muur tot muur, van vloer tot plafond met meubels inrichten. De systeeminrichting maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte.

 

Garderobekasten

Er is toenemend behoefte aan kastruimte voor de garderobe, want er is kleding voor het werk, offici?le gelegenheden, de vrije tijd thuis, de (winter)sport en de exotische vakanties. U heeft de keuze uit het volgende aanbod:

de solitaire garderobekast, meestal met twee, drie of vier deuren; de keuze is beperkt tot bijv. twee hoogtes en vier breedtes;

de aanbouwkast: een modulair aanbouwsysteem waarbij een basiselement uit te bouwen is tot een ‘eindeloos’ lange kastenwand, zelfs in of om de hoek, boven het bed en kamerdeur. Werkt met diverse standaardmaten (b. h, d);

de inbouwkast: een kastenwand perfect op maat gemaakt van de slaapkamer; vormt een vast onderdeel van uw huis;

de inloopkast: een ruimte wordt door een wand afgeschermd als een ‘garderobekamertje’ waar u via een deur binnenstapt;

de schuifwand: tussen vloer en plafond worden schuifdeuren bevestigd. Ideaal bij schuine plafonds;

het mobiliteitssysteem, als laatste snufje. Geen kasten, maar mobiele kledingwagens. Geen deuren, maar paravent-panelen aan telescopische staanders, geklemd tussen wand en plafond.

 

Extra ruimte

Er zijn diverse trucs om in de slaapkamer praktisch en optisch meer ruimte te scheppen. Schuifdeuren in kasten en muren verbruiken minder ruimte dan draaideuren. De leegte onder het bed kan benut worden als opbergruimte dankzij praktische ladensystemen (zelfs voor ski’s). Het bed in de hoek neemt minder ruimte in beslag dan tegen de muur, en dat op zijn beurt weer minder dan het bed midden in de kamer. Spiegels op de (kast)deuren of tegen de wand doen de kamer stukken groter lijken. Kleuren kunnen een kamer kleiner (kleuren met blauw) of groter (tinten met geel) doen lijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text