Welke brandstof voor kachels en haarden kiezen

29 Views
kachels en haarden
brandstof voor kachels en haarden

Had men vroeger de keus uit turf, kolen en hout., tegenwoordig kennen we aanzienlijk meer soorten: gas, hout, briketten et cetera. Voor elke soort brandstof gelden andere eisen, om die reden zullen de meeste kachels of haarden maar geschikt zijn voor ??n soort.

Aardgas

Een groot voordeel van een kachel of haard op aardgas is dat het een schone en makkelijk te stoken brandstof is en dat deze zowel geluidloos als (bijna) reukloos verbrandt. Een aardgaskachel of-haard is moeiteloos met ??n handeling aan en uit te zetten en men heeft in een gesloten toestel een zeer gelijkmatig vuur.

Kolen

De grootste nadelen van stoken op kolen zijn dat er erg veel zwavel vrijkomt en dat de uitstoot bijdraagt aan het broeikaseffect. Daarnaast is het schoonmaken van een kolenkachel of -haard een vervelend en stoffig karweitje. Veel kolenkachels zijn in de loop van de tijd dan ook geschikt gemaakt voor het stoken van hout.

Hout

Hout zorgt voor een gezellige, warme sfeer. Hout is geschikt voor zowel open als gesloten warmtebronnen en verbrandt erg schoon. Hout moet eerst goed drogen alvorens het gestookt kan worden. Stook bij voorkeur hout dat minimaal ??n jaar buiten heeft kunnen drogen op een goed geventileerde plek. Vers/nat hout verbrandt niet volledig, dit hout geeft minder warmte af en teerdeeltjes kunnen in de schoorsteen blijven hangen. Dit vergroot de kans op een schoorsteenbrand. Tevens komen er onverbrande gassen vrij, die zeer slecht zijn voor het milieu. Het aan- en uitmaken van een warmtebron op hout kost in de regel wat moeite, maar oefening baart kunst. Een nadeel van stoken op hout is het vele afval, zoals de asresten, de niet verkoolde houtresten en de vieze schoorsteen.

Gasgestookt open vuur (blokkenvuur) Een gasgestookt open vuur (ook wel blokkenvuur genoemd) brandt geluidloos. Het enige dat hoorbaar is, is het gesuis van gastoevoer. Een gasgestookt open vuur in een haardombouw zorg voor de sfeer van een open vuur en het gemak van stoken op gas. De veiligheidseisen voor deze kachel zijn streng vanwege de open uitvoering. Voor woningen met een mechanische ventilatie is een beveiligde luchttoevoer en een niet afsluitbare afvoer van verbranding-gassen nodig.

 Briketten

Er zijn twee soorten briketten: de ene soort is gemaakt van geperst hout de andere soort van kolengruis of van niet geheel verkoolde plantenresten. De eerstgenoemde zijn bij aankoop kurkdroog, branden langzaam en zullen tijdens het branden uit elkaar vallen. De tweede soort, de ‘zwarte broodjes’, branden zeer goed, maar ruiken aanzienlijk.

Elektriciteit

Voor woningen waarin geen rookkanaal kan worden aangebracht, is een elektrische kachel wellicht een oplossing. In elektrische kachels is een gekleurde lamp aangebracht. Op deze lamp zit een vinnetje dat al draaiend zorgt voor schaduwen op het scherm erachter. Aan de kachel kan ook nog een stralingselement worden bevestigd. Dit vergroot het idee van een echt vuur.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text