Wanden en plafonds afwerken

61 Views
Wanden en plafonds afwerken
Wanden en plafonds afwerken

Een muur kunt u verven, behangen en met sierpleister afwerken. Bij een slechte muur kan dat problemen opleveren. Vroeger timmerden we er dan schootjes tegenaan, tegenwoordig zijn er veel meer materialen en bevestigingssystemen beschikbaar voor een strakke en duurzame afwerking. Hetzelfde geldt voor het plafond; in een iets verlaagd systeemplafond is al gelijk de verlichting in te bouwen. Nog meer voordelen? U kunt isolatie aanbrengen achter het wand- of plafondsysteem, snoeren wegwerken en er zelfs een stevige scheidingswand mee bouwen.

 

Materialen

Welke materialen kunt u verwerken in een systeemwand en een systeemplafond?

Aluminium lamellen voor het plafond; ze zijn er recht, schuin, smal en breed ?n in een ongekend kleurengamma. Ze worden op maat geleverd met uitgespaarde ruimtes voor de inbouwspotjes en u hoeft ze slechts in de bijbehorende draagprofielen te klikken.

(Massief) hout voor wand en plafond; smalle en brede schrootjes en panelen in allerlei kleuren en houtsoorten of plaatmateriaal met houtfineer, soms voorzien van messing en groef. De brede panelen zorgen voor een heel andere beeld dan de bekende schrootjes.

Plafondtegels van zachte en lichte boardmaterialen die in een profiel onder het plafond hangen zijn heel geschikt om plafonds (sterk) te verlagen en er direct de verlichting in op te nemen.

MDF-panelen voor wand en plafond, voorzien van een decoratieve folie in elke gewenst dessin of kleur zijn ook goed bruikbaar in vochtige ruimtes.

Spanplaat, gipsplaat en houtvezelplaat om over grotere oppervlaktes een wand mee te bedekken. Spanplaat wordt gemaakt van een elastische kunstvezel en is al afgewerkt. Gipsplaat en houtvezelplaat kunt u zelf op tal van manieren afwerken.

Kunststof schroten voor wand en plafond zijn licht van gewicht, vormvast, in veel kleuren en dessins leverbaar en makkelijk in onderhoud.

 

De bevestiging

Het aloude systeem waarbij schroten en panelen op rachels worden geplaatst is nog steeds van toepassing. Maar er zijn ook veel nieuwe systemen op de markt gekomen waarbij de panelen en platen in rails geclipt kunnen worden of er worden klemprofielen toegepast. In het geval van de aluminium lamellen voor het plafond, gaat het bijvoorbeeld om een compleet systeem inclusief de bevestigingsprofielen. Zulke complete systemen zijn ook voor de wand beschikbaar, maar dan met andere materialen want aluminium is voor de wand te kwetsbaar. Ze kunnen volledig op maat worden geleverd, wat wel iets duurder is maar het (zelf) plaatsen veel gemakkelijk maakt.

 

Deur in de wand

Vergeet de deur in een mooie systeemwand niet. Deze kan in dezelfde stijl worden gebracht als de wand, maar ook een contrasterende deur kan een fraai beeld opleveren. Denk zo nodig eens aan ruimtebesparende vouw- en schuifdeuren. Het is namelijk denkbaar dat de schuifdeur bij opening subtiel achter de (ruim geplaatste) systeemwand wordt geschoven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text