Warm huis, warm water

166 Views
Centrale verwarming
Centrale verwarming

Centrale verwarming

De gasgestookte CV-ketel heeft zuurstof nodig voor de verbranding om het water in de ketel te verwarmen. Men maakt onderscheid tussen open ketels en gesloten ketels. De open ketels mogen alleen worden geplaatst in woningen met een natuurlijke ventilatie (voor 1988 gebouwd). Ze zuigen de lucht uit de omgeving aan en de verbrandingsgassen verlaten het huis via de schoorsteen. Een thermische beveiliging onderbreekt de gastoevoer bij lekkage van gassen. In de moderne (ge?soleerde) woningen mogen slechts gesloten ketels worden geplaatst. Zij zuigen de zuurstof van buiten aan, gecombineerd met de afvoer van het verbrande gas. Dit veilige systeem kan overal in huis een plaats krijgen. Eventueel helpt een ventilator bij de aanvoer van lucht en de afvoer van rook.

 

Het rendement

De ene CV-ketel maakt beter gebruik van het gas dan de andere. Dat wordt uitgedrukt in ‘rendement’. De conventionele CV-ketel levert een rendement van maximaal 75%, dus minstens een kwart van de gastoevoer wordt niet gebruikt voor het verwarmen van de ketel. Deze open toestellen zijn goedkoop in aanschaf en onderhoud maar duur in gebruik. Van latere datum zijn energiezuiniger typen, die voldoen aan de norm voor uitstoot van schadelijke rookgassen van het ministerie van VROM. De toestellen zijn te herkennen aan een Gaskeur-vignet ‘Schonere Verbranding’. Een ketel met Verbeterd Rendement (VR) haalt een rendement van minimaal 80%. In deze open of gesloten toestellen worden de aanvoer van gas en de verbranding beter beheerst dan in de conventionele CV-ketel. Het zuinigst is de ketel met Gaskeur Hoog Rendement (I IR) die een rendement van minstens 90% haalt (er zijn al ketels op de markt die meer dan 95% scoren!). De warmteoverdracht is optimaal, mede door condensatie van waterdamp. Er is veel elektronica voor de regulatie ingebouwd. Met deze duurdere gesloten toestellen kunt u globaal 25% op de verwarmingskosten besparen.

 

Zuinig met energie

Waarop kunt u nog meer letten bij de aanschaf van een CV-ketel? De meeste toestellen hebben een waakvlam. In het stookseizoen wordt daarmee geen energie verspild omdat deze bijdraagt aan de verwarming van het water in de ketel, ’s Zomers kan de vlam beter gedoofd worden. Een alternatief is de elektronische ontsteking (in een moderne gesloten ketel) die geen gas gebruikt en geen warmte produceert. In een moderne CV-ketel kan ook een pompschakelaar zijn aangebracht, die de waterpomp economisch laat draaien. Een ingebouwde ontluchter voorkomt geruis en gepingel in de leidingen.

Als het nog niet nodig is om de hele CV-installatie in werking te stellen kan een open haard (of kachel) de verwarming van het huis tijdelijk overnemen. Met een in de haard of kachel ingebouwde warmtewisselaar die is aangesloten op de leiding van de centrale verwarming, geniet u in het hele huis van de warmte.

Warmwatervoorziening

Om te genieten van warm water in huis, hebt u de keuze uit doorstroomtoestellen en voorraadtoestellen. Doorstroomtoestellen verwarmen terwijl het water erdoorheen stroomt. Het duurt even voor het water op temperatuur is, maar de voorraad is eigenlijk onbeperkt. Het bekendste voorbeeld is de gasgeiser. De capaciteit hangt af van het gebruik, denk maar aan een kleinere keukengeiser en de grotere badgeiser. Als u op meer punten tegelijk water wilt tappen, is de thermostatisch geregelde (vario)geiser een oplossing. Geisers kunnen tegenwoordig ook voorzien zijn van een elektronische ontsteking. Belangrijk bij het gebruik van een geiser zijn een goede luchtaanvoer en de afvoer van de verbrandingsgassen. Bij een elektrische geiser is deze ventilatie niet nodig, maar door het hoge vermogen is een zware elektrische aansluiting (3-fasen) nodig. In de keuken biedt een elektrische boiler vaak uitkomst. Het tappunt is niet ver verwijderd van de (compacte, in keukenkastje te plaatsen) warmtebron en het toestel levert direct warm water.

Boilers en nachtstroom

Met de keukenboiler zijn we aangeland bij de voorraadtoestellen. Deze boilers verwarmen (elektrisch of op gas) een hoeveelheid water in een reservoir. Zodoende is altijd direct warm water beschikbaar. De elektrische boiler kan profiteren – bij een dubbeltariefmeter – van goedkope nachtstroom. Maar: op = op! De automatische comfort-boiler kan dat oplossen: als het water overdag beneden een bepaalde temperatuur komt, schakelt deze boiler het verwarmingselement automatisch in.

Combiketel verwarmt huis en water

De combiketel verenigt in huis de ruimteverwarming met de warmwaterlevering. De CV-ketel wordt in deze toestellen gecombineerd met een doorstroomtoestel of een voorraadtoestel, dat in de ommanteling of daarbuiten wordt aangebracht. De tapspiraal (doorstroom) of de boiler (voorraad) bevinden zich in het ketelhuis, waar het warme water wordt verkregen door warmteoverdracht van het hete CV-water. De boiler kan er ook naast zijn geplaats, maar dat verandert niets aan het principe. De doorstroomtoestellen hebben tegenwoordig vaak een kleine boiler waardoor ook hiermee direct warm water beschikbaar is. De combiketel biedt ruimtewinst en er wordt volstaan met ??n (HR!)brander en ??n afvoer van verbrandingsgassen. Bij voldoende vermogen kan op meerdere plaatsen tegelijk warm water worden afgetapt, ’s Zomers is het toestel echter ook in bedrijf.

Multifunctioneel toestel

Nieuw is een multifunctioneel gastoestel dat niet alleen voor de verwarming en warm water zorgt, maar ook de ventilatie in huis reguleert. Zonder met elkaar in contact te komen, wordt tussen de verwarmde afgewerkte lucht en de koele verse lucht de warmte uitgewisseld. Deze (gezonde) vorm van ventilatie levert een mooie besparing op de gasrekening op.

Ketelberekening

Al met al is de keuze niet eenvoudig en in veel gevallen zal een vakman de toestellen moeten installeren. Schakelt u hem tijdig in, dan kan hij een zogenaamde ‘ketelberekening’ maken. Daarmee wordt aangegeven welke ketel het best bij uw situatie past. Bij een goed ge?soleerd huis, kunt u bijvoorbeeld met een lagere capaciteit ketel volstaan. Bij een gasgestookt toestel kunt u ook letten op het Gaskeur-label Comfort Warm Water, dat aangeeft hoeveel warm water in een woning op meer plaatsen beschikbaar is. Dat getal vergelijkt u met de hoeveelheid warm water die u denkt te gaan gebruiken. Belangrijk is voorts de afstand tot het meest gebruikte tappunt in huis. Vandaar dat een (design!) HR-combiketel in de keuken geen slecht idee is.

Tenslotte: u kunt de toestellen kopen, maar ook leasen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text