Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Waterbed maakt echt niet zeeziek

7 Views
Waterbed
Waterbed

Slapen op water: de ??n is dolenthousiast, de ander wordt al zeeziek bij het idee alleen. Dit laatste is slechts ??n van de vele fabeltjes die de ronde doen, puur uit onwetendheid.

Waterbed-constructie

Het waterbed bestaat uit een bed en een watermatras (een vinyl zak gevuld met water). De watermatras ligt altijd in een veiligheidsvoering: een losse, kunststof bekleding aan de binnenkant van het bed. Bij lekkage wordt hierin het water opgevangen; er zijn hoogstens druppels, nooit stromen. Onder de veiligheidsvoering ligt een verwarmingselement dat het water op temperatuur houdt (24 a 3o”C). De watermatras is aan de bovenzijde afgedekt met een hoes met een wollen, synthetische of katoenen vulling die het water op temperatuur houdt en de matras beschermt. De matras rust op een bodemplaat, die ondersteund wordt door gewichtsverdelers (voor een gelijkmatige drukverdeling over de vloer). Een waterbed weegt tussen de 500 en 750 kilo, wat dankzij de gewichtsverdelers neerkomt op 100 a 140 kilo per vierkante meter. Dat gewicht kunnen alle vloeren, ook de houten, rustig dragen.

Bed: hardside of softside

Er bestaan twee types waterbedden. Bij een hardside waterbed ligt de watermatras als een zak in een houten bak, met harde rand; bij een softside waterbed is de matras ingekapseld in een zachte rand van polyetherschuim (tevens extra isolatie). Een softside is gemakkelijker opstaan, op te maken, blijft beter op temperatuur (door de rand) en past in vrijwel iedere ombouw; een hardside bevat meer water en biedt meer ‘waterslaapcomfort’.

Matras: freeflow of gestabiliseerd

In de watermatrassen wordt een onderscheid gemaakt aan de hand van de stabilisatie (gradatie en constructie). Een ongestabiliseerd of freeflow matras is een zak gevuld met water, de meest pure vorm van slapen op water. Een gestabiliseerd matras is daarentegen van binnen gedempt (‘golfbrekers’) waardoor het water minder (lang) deint. De stabilisatie gebeurt op diverse manieren: door fiberlagen, schotten, gel of spiralen. En de stabilisatie kent gradaties die uiteenlopen van licht, half of volledig gestabiliseerd.

Uitvoeringen

Er zijn waterbedden in alle Europese bedmaten, ??n- en tweepersoons, extra lang, voor kinderen, baby’s. Er zijn zelfs waterbedden met lendesteun en een elektrisch verstelbaar hoofdeinde.

 Gebruik en onderhoud

Slapen op water betekent dat het lichaam gelijkmatig ondersteund wordt, op alle punten en in alle houdingen. Het lichaam krijgt geen last van knelpunten en hoeft dus nauwelijks of niet van houding te veranderen. U kunt een heel nacht slapen zonder te liggen draaien en keren. De temperatuur van de watermatras kan met de thermostaat ingesteld worden, ’s Winters stapt u nooit in een koud bed en ’s zomers slaapt u lekker koel. Het energieverbruik van een tweepersoonsbed (i8ox 200 cm) bedraagt op jaarbasis zo’n negentig gulden voor een softside en honderdvijftig gulden voor een hardside. Wat onderhoud betreft, blijkt een waterbed super hygi?nisch te zijn (geen huisstofmijt!). Om de 2 maanden moet het vinyl van de matras met vinylreiniger afgewassen worden; elk half jaar moet er een flesje conditioner aan het water toegevoegd worden (tegen algen); af en toe moet de matras ontlucht worden. Zo kan een waterbed rustig tien tot vijftien jaar meegaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *