Welk kooksysteem kiest u?

135 Views
fornuis
Kooksysteem: fornuis

Koken is een puur persoonlijke aangelegenheid. Net zoals er verschillende recepten en individuele bereidingswijzen zijn, zijn er ook verschillende apparaten. Kooktechnisch kunt u kiezen uit gas, inductie, keramisch, zelfs grill en barbecue. Qua kookcomfort uit een apparaat van 60 tot meer dan 90 cm breed in de vorm van een fornuis, een inbouwplaat of een modulair systeem.

 

Soorten van kooksysteem.

De keuze van uw ideale kooksysteem is geen kwestie meer van ‘of., of..’ maar van ‘?n..?n..’. U kunt namelijk rustig inductie combineren met elektrisch, en/of halogeen en/of gas.

 

gas
gas

Gas: de vlammen uit de gaspitten geven zonder meer direct en exact de gewenste warmte, door met de knoppen de vlammen zienderogen hoger of lager te draaien. De moderne gasbranders zijn voorzien van een vlamontsteking (zonder lucifers) en een elektronische vlambeveiliging die het gas onmiddellijk afsluit als de vlam uitwaait. Extra aanwinsten zijn de superbrander voor de wok (2 ringen) en de langwerpige brander voor vis. De branders kunnen op de vertrouwde vangschaal staan (email of roestvrij staal), op een vlakke plaat van zwart gehard glas (pseudo-keramisch), en als laatste ontwikkelingen onder een keramische plaat en rechtstreeks op het hittebestendige werkblad. De solide vormgeving van de branders en pannenroosters accentueert het professionele karakter van koken op gas. Koken op gas is relatief goedkoop en geschikt voor alle pannen.

 

Inductie
Inductie

Inductie: ofwel elektromagnetische wrijvingswarmte rechtstreeks in de ‘magnetische’ panbodem. Inductie is dus uitsluitend geschikt voor stalen, koperen of gietijzeren pannen. Onder een vlakke
kookplaat zit per zone een sterke elektromagneet: week ijzer dat door een elektrische stroom tijdelijk magnetisch gemaakt wordt. Door deze elektromagneet als een pendel heen en weer te bewegen (een tikkend geluid), ontstaat wrijving en dus warmte. De plaat werkt alleen indien er een pan op staat – met magnetische bodem – en is dan supersnel op temperatuur die haarfijn ingesteld kan worden. De pan en de plaat worden nooit warmer dan 70° dus nooit meer last van aangebrand eten of aangekoekt overkooksel. Dit alles tezamen maakt inductie energiezuinig en de plaat bijzonder gemakkelijk in onderhoud. Keramische plaat: de elektrische kookplaten van weleer zijn verder ontwikkeld tot vlakke platen waaronder verschillende energiebronnen voor warmte zorgen. Er zijn keramische platen met elektrische spiralen, infrarode stralen, halogeen, en gasbranders.

Grill Barbecue
Grill Barbecue

De nieuwste platen zijn van High Speed of High Trans Glas. De keramische plaat is onderverdeeld in ‘panzones’. In de luxere uitvoeringen past de verwarmingszone zich automatisch aan de exacte panmaat aan (‘autofocus’) zodat er geen warmte verloren gaat naast de pan. Door het egale oppervlak is ook deze plaat gemakkelijk te reinigen.

Grill: een elektrisch of keramisch grill-element of een grill-plaat die op de visbrander van het gaskomfoor gelegd kan worden.

Barbecue: binnenshuis, de nieuwste trend in de keuken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van lavasteentjes.

 

Kookcomfort.

Naast de selectie van het kooksysteem moet u het soort ‘kooktoestel’ kiezen. Een fornuis met alles erop en eraan, een inbouwplaat of losse modules? Hier is de keuze wel beperkt tot ‘..of ..of.

Fornuis: van nostalgisch in grootmoeders stijl of retro-design uit de fifties tot pure high-tech in roestvrij staal. Met een fornuis heeft u alles in ??n.

Inbouwkookplaat: een plaat die in het werkblad gemonteerd wordt. De nieuwste ontwikkeling is dat de uitstekende omlijsting verdwijnt zodat kookplaat en werkblad ??n doorlopend vlak vormen. De oven kan onder de kookplaat of elders in de keuken ingebouwd worden.

Modulair systeem: ca. 30 cm brede losse inbouwelementen, ieder met een specifiek kooksysteem, kunnen willekeurig geselecteerd en geschakeld worden tot uw ideale kookunit. Wordt vaak toegepast in de module-keuken.

Zowel bij de fornuizen als inbouwplaten zijn de mogelijkheden qua maatvoering verruimd: buiten de bekende 60 cm is er enerzijds een compactere variant van 45 cm breed (voor kleinbehuisden, alleenwonenden) en anderzijds grotere kooktoestellen van 90 tot zelfs 110 cm breed. De modulaire units daarentegen kunnen oneindig lang en breed geschakeld worden; de enige begrenzing is de keukenruimte en het budget.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text