Werkvolgorde na het ontwerpen van de badkamer

119 Views
Werkvolgorde na het ontwerpen van de badkamer
Werkvolgorde na het ontwerpen van de badkamer

Nadat het ontwerp is afgerond, en u de nodige bestellingen heeft geplaatst of inkopen heeft gedaan, zijn de werkzaamheden bij de uitvoering van de bad-kamerverbouwing in grote trekken in een aantal stadia in te delen. Sommige klussen vinden verdeeld over verschillende stadia plaats.

1. Sloop

Als u het sloopafval niet aan de vuilnisman kunt meegeven, moet u een container huren. U betaalt mede per tijdseenheid, dus kan het handig zijn hem pas te laten komen als u al een stukje op weg bent.

Sloop met beleid; beschadig niet meer dan nodig.

Sommige dingen hoeft u niet weg te gooien, maar kunt u verkopen, zoals oude metalen (lood, koper, messing). U hoeft niet alles kort en klein te slaan. Sommige dingen – bijvoorbeeld een nog gave wastafel – kunt u ook langs de stoeprand leggen. Dan wordt hij wellicht door een nieuwe gebruiker meegenomen. Er is nauwelijks een tweedehandsmarkt voor gebruikt sanitair.

Het verwijderen van tegels kan een hels werk zijn, zeker als ze met cementmortel zijn gezet. Daarna moet de ondergrond bovendien opnieuw worden vlakgepleisterd. Hoeveel ruimte scheelt het als u de oude tegels laat zitten? Slopen – en ook veel andere werkzaamheden – gaat gepaard met nogal wat stof. Bescherm de overige vertrekken door de deuren goed gesloten te houden. Eventueel stroken gevouwen papier rondom tussen deur en kozijn aanbrengen om stof te weren. Bescherm gang- en overloopvloeren met stevig plasticfolie. Trapbekleding beschermen is slecht mogelijk, want u mag het traplopen niet gevaarlijker maken. Het afval hoeft niet altijd door het huis; misschien kunt u het via het raam afvoeren.

2. Ruwbouw

In de ruwbouwfase maakt u onder meer de leidingsleuven (met de sleuven-frees, haakse slijper of met een moker en koubeitel), construeert een betonnen vloer, doet metselwerk (niet in dit boek behandeld) en maakt ongelijkmatige oppervlakken vlak voor verdere afwerking. U vervangt bijvoorbeeld ook rot hout en lost vochtproblemen op (bijvoorbeeld doorslaand of optrekkend vocht; niet in dit boek behandeld). Verwijder indien nodig oude verflagen. De volgorde van de werkzaamheden hangt van de specifieke situatie af.

3. Basisinstallatiewerk

Na de ruwbouw wordt het elektriciteits-, verwarmings-, water- en rioleringsinstallatiewerk gedaan. Ook wordt het voorzetwandsysteem al geplaatst.

In dit stadium kunt u houtwerk in de grondverf zetten, schuren, eventueel plamuren en weer schuren en nogmaals gronden.

4. Afwerken van oppervlakken

Dan wordt het stukadoorswerk ter hand genomen. Eerst aan het plafond, dan de muren. Vervolgens wordt het tegelwerk zo ver mogelijk gedaan, eerst de wanden en dan de vloer.

5. Installatiewerk afmaken

Nu kunt u het sanitair installeren. Sommig sanitair is al in het voorgaande stadium gezet, voordat er wordt betegeld, zoals bij het bad. Ook armaturen (kranen en lampen) en bijvoorbeeld lichtschakelaars kunnen worden aangebracht. Bescherm sanitair, armaturen en dergelijke totdat alle werkzaamheden die ze kunnen beschadigen, zijn beëindigd.

6. Oppervlakte-afwerking

Als laatste grote klus wordt het schilderwerk afgemaakt. Maak eerst de voorbereide oppervlakken weer zorgvuldig schoon. Ten slotte kunt u kledinghaken, spiegels en dergelijke ophangen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text