Droom Huis Bouwen

Beste site in Huis Bouwen

img

Zelf badkamer maken of specialist roepen?

7 Views
zelf badkamer maken
zelf badkamer maken

Het plan voor de nieuwe badkamer begint al behoorlijk vorm te krijgen. U moet nu na gaan denken over wat er allemaal gedaan moet worden en in welke mate u een badkamer zelf gaat maken en wat u gaat uitbesteden.

Wanneer u exact weet wat er allemaal moet gaan gebeuren, weet u precies waar u hulp bij moet halen. Bijvoorbeeld een cv-installateur, een gas- en waterfitter of een tegelzetter.

Wanneer u handig bent en veel tijd hebt dan kunt u een groot deel van het werk aan de nieuwe badkamer zelf doen. Met handige voorzetwandsystemen, inbouwpakketten en installatiesets krijgt u de meest fantastische resultaten. Maar voor het meer specialistische werk is het verstandiger een vakman in te schakelen. Dit is niet alleen veiliger, maar een vakman komt vaak met idee?n/oplossingen waar u zelf wellicht niet op zou zijn gekomen. Hij weet daarnaast precies welke materialen er op de markt zijn en welke u nodig hebt. U heeft zeker een specialist nodig om aansluitingen op het gasnet uit te voeren. Dit is voor particulieren namelijk verboden terrein! Dus wanneer u een geiser, boiler of combiketel aan wilt sluiten, moet u een erkende installateur inschakelen. Maar ook als het gaat om aanleggen van elektra in de badkamer is een vakman vereist, omdat hij op de hoogte is van de geldende voorschriften.

Aansprakelijkheid

Kiest u er voor om een groot deel van het werk uit te besteden, dan is het wellicht handiger om een aannemer of een erkende sanitairspecialist in te schakelen. Zij huren waarschijnlijk weer andere vakmensen in of onderaannemers, maar het scheelt u een hoop geregel en….mochten er achteraf klachten zijn, dan kunt u de hoofdaannemer aansprakelijk stellen. Een NVOB-aannemer is lid van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid. Schakelt u een NVOB-aannemer in dan bent u verzekerd van kwaliteit en zekerheid. Voor het adres van het secretariaat zie het Instantieregister.

Vraag altijd offerte!

Wanneer u besluit in zee te gaan met een aannemer vraag dan altijd om een gespecificeerde offerte. Zo n offerte is pas bindend als u uw handtekening hebt gezet. U en de aannemer moeten zich dan aan de afspraken in de offerte houden. In die offerte moet u in ieder geval het volgende vinden:

– omschrijving van alle werkzaamheden;

– alle benodigde bouwmaterialen en de prijzen;

– begin- en einddatum van de werkzaamheden;

– uurtarief en BTW;

– aanneemsom;

– werktekening of ontwerpschets;

– wijze van betalen;

– geldigheidsduur van de offerte.

Voorwaarden en bepalingen

Op de offerte worden vaak geschatte bedragen opgenomen, de stelposten, voor kosten die nog niet bekend zijn. Probeer de stelposten zo realistisch mogelijk in te schatten om tegenvallers te voorkomen. Bij de offerte horen leveringsvoorwaarden en garantiebepalingen te zitten. Lees deze altijd goed door! Er bestaan standaardcontracten waarmee sommige installateurs, aannemers of specialisten werken. U kunt hierover meer informatie aanvragen bij de Consumentenbond of bij de Vereniging Eigen Huis.

Veel installateurs zijn aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Installatiebedrijven (VNI). Deze vereniging heeft voor haar leden speciale leverings- en betalingsvoorwaarden opgesteld, waarin tarieven, rechten en plichten zijn opgenomen. Bij een conflict met een VN I-installateur kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Installerende Bedrijven. U moet hiervoor eerst betalen, maar wordt u in uw gelijk gesteld, dan ontvangt u uw geld terug.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *