Zwevende betonvloer isoleren

59 Views
Zwevende betonvloer isoleren
Zwevende betonvloer isoleren

Steenachtige vloeren, die aan hun onderkant niet bereikbaar zijn, kunnen ook aan de bovenzijde geïsoleerd worden. De voor- en nadelen zijn hetzelfde als bij een zwevende houten vloer, maar de uitvoering vereist toch wel meer werk dan zo’n houten vloer en zal ook veel meer ongerief met zich meebrengen.

(Wil men een bestaande, steenachtige vloer aan de bovenzijde isoleren en tegelijk van een houten (bijv. parket-) vloer voorzien, dan gaat men precies zo te werk als bij een zwevende houten vloer, te beginnen bij de spijkerribben op bouwviltstroken. Deze methode geeft de minste rommel en is ook vele malen eenvoudiger uit te voeren).

Toch kunnen er zich situaties voordoen waarbij een betonnen vloer noodzakelijk is. Te denken valt aan de wens om de vloer met plavuizen of een ander (natuur-) stenen of keramisch materiaal te bedekken. Een zwevende betonnen dekvloer zal, om van zichzelf sterk genoeg te zijn, een dikte van minstens 4 cm moeten hebben. Veel beter is een dikte van 5 of 6 cm. Om scheurvorming of zelfs breken van de dekvloer bij voorbaat te voorkomen, brengt u er een ‘wapening’ van betonijzer in aan. Hiervoor gebruikt u de zgn. ‘bouwstaalnetten’. Dat zijn kruislings aaneen gelaste, ijzeren staafjes met een ‘maaswijdte’ van meestal 15 cm, in een buitenwerkse afmeting van 5×2 meter. Voor een normaal verdek zullen de bouwstaalnetten met een staafdikte van 4 mm voldoende zijn.

De netten moeten straks aan hun onderkant een ‘dekking’ van 2 cm beton hebben. Ook de randen van de netten moeten langs de muren 2 cm betondekking hebben. Om deze dekking tijdens het beton storten te handhaven, voorziet u de netten op geregelde plaatsen van in de handel verkrijgbare, cementen klosjes, die op hun beurt weer rusten op stukjes hardboard of tegel.

Hiermee wordt voorkomen dat de cementen klosjes door de plastic folie drukken.

Beton

Het beton zelf heeft de volgende samenstelling:

  1. deel Portland- of Hoogovencement
  2. delen zand (rivierzand of zgn. ‘grof zand’)
  3. delen grind.

Aan de in deze verhouding goed dooreen gemengde, droge massa wordt tijdens het ‘nat-mengen- zoveel water toegevoegd, dat er een stijf-vloeibare massa ontstaat. Bij het storten van het beton is er steeds een persoon die met een aan het uiteinde afgeronde stok of lat in het gestortte beton ‘port’, d.w.z. de beton-massa tot in alle hoekjes, gaatjes en rondom de wapening aanport. (Maar er wel op let niet door de plastic folie te prikken!) Voor het mengen van beton kan men bij sommigen grotere doe-het-zelf-bedrijven betonmolens huren.

Isolatie

We lopen echter op de zaak vooruit, want voor het beton storten zult u eerst met andere zaken rekening dienen te houden. Zo zullen als isolatiemateriaal alleen harde, niet-inklinkbare isolatieplaten moeten worden gebruikt. Als dikte van deze platen neemt u 5 а 6 cm. De platen moeten bij de naden goed aaneen sluiten en bij voorkeur verspringend worden gelegd. Rondom, langs de muren, brengt u verticale stroken isolatiemateriaal ter dikte van ca. 2 cm aan, waarvan de bovenkanten gelijk of iets hoger komen te liggen dan de te storten dekvloer.

Rond eventuele leidingen doet u hetzelfde en er omheen en langs de wanden moeten de platen goed pas worden gesneden. Als de platen goed liggen en niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven (hier en daar een lijmkloddertje doet wonderen), legt u vervolgens waterdichte vellen plasticfolie over de platen heen. Het zogeheten zwarte ‘landbouwplastic’ is hiervoor uitstekend geschikt en daarbij het goedkoopst. De naden van het plastic moeten elkaar minstens 15 cm overlappen, dit om straks het water uit de beton-massa geen kans te geven het onderliggende isolatiemateriaal te bereiken. U weet immers: vochtig, laat staan nat isolatiemateriaal, verliest aan isolatiewaarde. Ook daarom moet bij het leggen van de krimpnetwapening en het storten van het beton beschadiging van het plastic en isolatiemateriaal worden voorkomen. Leg daartoe tijdens de werkzaamheden loop- of kruiplanken op het plastic.

Een betonvloer die pas gestort is, mag zeker 3 dagen erna niet ‘beroerd’ d.i. belopen worden, en tot ca. 3 weken erna niet belast met zwaar materieel, zoals stenen of balken.
Afwerken

Hoe de bovenkant van een dekvloer zuiver kan worden afgewerkt (glad en waterpas), ziet u in deze tekening.

Met de reilat strijkt u het beton gelijk. Deze reilat rust daarbij op de tijdelijk geplaatste ‘piketlatten’. Deze piketlatten staan op stukjes hardboard, dit om het draagvlak van de piketten te vergroten en de plastic folie niet te beschadigen. Wanneer de dekvloer geheel is gestort en vlakgestreken, worden de piketlatten weggehaald. De stukjes hardboard laat u gewoon zitten. De achterblijvende gaten en sleuven stort u met wat resterende beton dicht en strijkt u met een troffel of plakspaan zuiver gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text