Zwevende houten vloer isoleren

59 Views
Zwevende houten vloer isoleren
Zwevende houten vloer isoleren

En uitstekende manier van vloerisolatie (en niet alleen van beganegrondvloeren) is die waarbij op de bestaande vloer een tweede, zogeheten ‘zwevende vloer’ wordt gelegd. Een zwevende vloer heeft slechts een nadeel: het loopvlak ervan komt ongeveer 8 centimeter hoger te liggen dan de bestaande vloer, en dat heeft gevolgen ten aanzien van de in het vertrek aanwezige deuren die aan hun onderkanten met hetzelfde aantal centimeters moeten worden ingekort, terwijl ook de plinten moeten worden verwijderd en later opnieuw aangebracht. Voor de rest is het allemaal voordeel wat de klok staat: de warmteweerstand is hoog, terwijl bovendien een niet onbelangrijke geluidsisolatie kan worden bereikt, vooral voor wat het ‘contactgeluid’ betreft. Dat komt doordat de zwevende vloer als een apart lichaam nergens contact maakt met de onder- en naastliggende constructie van het huis. Erg plezierig voor uzelf en uw buren.

Op de bestaande houten vloer, precies boven die plaatsen waar de vloer op de balken is vastgespijkerd, legt u ca. 8 cm brede stroken bouwvilt van 1 cm dik. Dit vilt kunt u bij elke bouwmaterialengroothandel verkrijgen. Vraagt u naar Nevima 633 haarvilt. Op de bouwviltstroken legt u vervolgens vurenhouten spijker ribben. Dat zijn gewone houten regels met een doorsnede van ongeveer 7 x 5 cm. Zorg ervoor, dat deze regels noch met hun zijkanten, noch met hun kopse kanten, de muren raken, en leg op die plaatsen ook een strook of stukje bouwvilt. Voorkom ook aanraking met door de vloer stekende CV- of gasleidingen door deze eerst met bouwvilt te omwikkelen. Eventueel voorziet u de onderzijden van zowel het vilt als de spijkerrib van wat contactlijm, opdat het vilt en de ribben tijdens het werk niet meer kunnen verschuiven. Onder geen beding mag het vilt of mogen de spijkerribben aan de bestaande vloer worden vastgeschroefd- of gespijkerd, omdat dan direct contact met de reeds bestaande constructie tot stand zou worden gebracht. En juist dat is niet de bedoeling.

Tussen de spijkerribben worden nu glaswol-of steenwoldekens van 6 cm dik, en voorzien van een dampremmende laag, goed passend gelegd. De damprem-mende laag is daarbij naar boven gericht. Dekens zonder dampremmende laag kunnen ook wel gebruikt worden, maar dan dient over de dekens en ribben een plastic folie te worden gelegd. De naden dienen elkaar ca. 15 cm te overlappen, en hier en daar wordt de folie met nietjes of spijkertjes op de ribben vastgezet. Hierna kunnen de nieuwe vloerdelen op de spijkerribben worden genageld. Om de naden van de vloerdelen goed aansluitend en dicht te kunnen krijgen moet u de vloerdelen ‘aandrijven’. Hoe het allemaal gaat ziet u op de tekening.

De nieuwe plinten moeten van onderen 1 mm vrij blijven van de dekvloer. Tussen vloer en plint kan eventueel een elastische voegvulling worden aangebracht.

Het spreekt vanzelf dat op de spijkerribben ook een parketvloer kan worden gelegd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text